風雨蘭@17大

作者: B17 发表于 2016-4-30 12:11:03
11009 139
B17 發表於 2016-8-22 15:22:02 |顯示全部樓層
淡橘色開出個大分瓶
B17 發表於 2016-8-24 15:36:40 |顯示全部樓層
Ajax黃得好靚,可惜相影出扁白,美中不足,花總係半開
Zephyranthes 'Ajax'-2016-009.jpg
michele1004 發表於 2016-8-24 21:42:31 |顯示全部樓層
17大, 有D風雨蘭係吾係吾會結種子架?
B17 發表於 2016-8-24 22:14:40 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-8-24 21:42
17大, 有D風雨蘭係吾係吾會結種子架?

係啊,又有d結到種子,不過唔會發芽
B17 發表於 2016-8-31 15:27:34 |顯示全部樓層
舊年試咗幾次,Java種子一次粒都發唔到,細看下發覺種子原來冇肉
今次結咗兩隻果,當中竟然有一粒有肉嘅種,浸咗佢睇下會唔會發芽先
Zephyranthes Java-2016-018.jpg
B17 發表於 2016-9-1 15:26:01 |顯示全部樓層
citrina,大球
Zephyranthes Citrina-2016-009.jpg

細球
Zephyranthes Citrina-2016-006.jpg

大球品種一年開到4朵,細球品種一年開到2朵。細球佔位小,種多兩球補番條數。
B17 發表於 2016-9-2 15:18:32 |顯示全部樓層
下雨天,再開
Zephyranthes Citrina-2016-007.jpg
B17 發表於 2016-9-3 15:27:58 |顯示全部樓層
大球citrina今年1球開咗4朵,細球citrina開咗廿一二朵,平均1球得1朵
另外大球citrina有個1年側球都開到花 叻叻
Zephyranthes Citrina-2016-011.jpg

第二差係Candida,成盆幾十球,今年第二朵
Zephyranthes Candida-2016-006.jpg
B17 發表於 2016-9-7 15:27:43 |顯示全部樓層
百中無一,終於發到一粒Java
Zephyranthes Java-2016-019.jpg
ET0404 發表於 2016-9-7 17:39:19 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-7 15:27
百中無一,終於發到一粒Java

一條腳仔!

請問幾時先落得盆?
B17 發表於 2016-9-7 18:51:59 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2016-9-7 17:39
一條腳仔!

請問幾時先落得盆?

發咗芽,隨時可以

謝17大賜教!^ ^  發表於 2016-9-7 19:50
B17 發表於 2016-9-9 11:20:53 |顯示全部樓層
Java又來花,都算幾開得

El Cielo總係一朵起兩朵止

Ajax今次影得冇咁白,比實物乳黃色仲差小小

hiatus 發表於 2016-9-9 11:33:39 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-9 11:20
Java又來花,都算幾開得

El Cielo 唔甘易爆花,可能要種得密d。但我花槽中佢種亂咗,今年又未來得及將佢地歸埋一起種。但願之後仲會再開多次花比我區分佢地吧!
但El Cielo 好易結籽,粒粒飽滿!
B17 發表於 2016-9-9 11:46:47 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-9 11:33
El Cielo 唔甘易爆花,可能要種得密d。但我花槽中佢種亂咗,今年又未來得及將佢地歸埋一起種。但願之後仲 ...

開咗12朵,平均一球3朵,唔算少,但係唔同步,冇得爆
希望來年d側球都開花,一湧而上,4,5朵齊開
B17 發表於 2016-9-10 16:09:28 |顯示全部樓層
Java再來
hiatus 發表於 2016-9-12 14:30:31 |顯示全部樓層

佢算大花橙花? 很經典,捨得擁有~
B17 發表於 2016-9-12 15:19:38 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-12 14:30
佢算大花橙花? 很經典,捨得擁有~

唔算好大,大過淡橘色
唔係純橙,帶黃色線條
年尾換盆,分球畀你
hiatus 發表於 2016-9-12 15:27:02 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-12 15:19
唔算好大,大過淡橘色
唔係純橙,帶黃色線條
年尾換盆,分球畀你

我有個d好橙色既H屬,但花就好細。
甘就唔算大,你想要幾大。。。?

有無大過EI cielo?
B17 發表於 2016-9-12 15:37:07 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2016-9-12 15:27
我有個d好橙色既H屬,但花就好細。
甘就唔算大,你想要幾大。。。?

有d大花風雨蘭,百合仔咁大,Java係正常大
直徑同El Cielo差唔多,花瓣較闊,睇起嚟大朵d
hiatus 發表於 2016-9-12 15:38:22 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-9-12 15:37
有d大花風雨蘭,百合仔咁大,Java係正常大
直徑同El Cielo差唔多,花瓣較闊,睇起嚟大朵d  ...

甘仲唔算大呀,大大。。。
大花,你話H屬個d嗎? 但是好多品種係側開哦,我又唔係太鍾意。