Dendrobium loddigesii 美花石斛 (2016-2019)

作者: B17 发表于 2016-4-28 15:52:48
15892 149
B17 發表於 2016-6-25 22:16:05 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2016-6-25 22:09
第二幅植株的走莖又真是較粗。

係。所以椰衣盆下次開花後要拆散重新種植。
B17 發表於 2017-4-5 15:17:48 |顯示全部樓層
有冧了

B17 發表於 2017-4-17 16:32:31 |顯示全部樓層
要開花了
HI-NAMASTE 發表於 2017-4-17 22:24:54 |顯示全部樓層
好多花冧,等睇爆花相。
ees 發表於 2017-4-17 22:32:29 |顯示全部樓層
等睇一板齊開花
B17 發表於 2017-4-20 11:11:01 |顯示全部樓層

一如所料,椰衣盆花量下跌,開咗一半,影住先

芒柱正常,應該比舊年多
HI-NAMASTE 發表於 2017-4-20 13:40:53 |顯示全部樓層
靚靚靚
waiman 發表於 2017-4-20 14:36:07 |顯示全部樓層
請教前輩,我第一棵美花錦(幼葉尖有錦,大後退錦)用芒板種,好鐘意出高芽,咁高芽摘落黎用樹皮種,都係咁鐘意出高芽(高芽主要响枝頭爆出),只有三幾朵花(花主要响枝條中間位置長出),而家有成5-6棵(3代)....請教出左咩問題﹖謝謝賜教~
B17 發表於 2017-4-20 15:08:12 |顯示全部樓層
waiman 發表於 2017-4-20 14:36
請教前輩,我第一棵美花錦(幼葉尖有錦,大後退錦)用芒板種,好鐘意出高芽,咁高芽摘落黎用樹皮種,都係咁鐘 ...

冇問題,美花一定出高芽,係佢向外擴張嘅方法
將枝條屈番落植料度,等高芽d根生入植料,咁會生得壯d花多d
HI-NAMASTE 發表於 2017-4-20 15:22:31 |顯示全部樓層
網上話美花石斛可以食用,B17大大有冇試過拎來煲湯呢?
B17 發表於 2017-4-20 15:34:08 |顯示全部樓層
HI-NAMASTE 發表於 2017-4-20 15:22
網上話美花石斛可以食用,B17大大有冇試過拎來煲湯呢?

有d咁事 咁幼幼,成盆剪哂都唔夠煲湯
HI-NAMASTE 發表於 2017-4-20 15:41:14 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-20 15:34
有d咁事 咁幼幼,成盆剪哂都唔夠煲湯

種得咁辛苦,煲黎俾自己飲,一人份量一定足夠。

B17 發表於 2017-4-21 12:48:40 |顯示全部樓層
再影,另一角度
vvboy 發表於 2017-4-21 12:54:05 |顯示全部樓層
嘩\(^o^)/\(^o^)/\(^o^)/
超靚呀
AE380 發表於 2017-4-21 17:58:51 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-21 12:48
再影,另一角度

犀利....漂亮....漂亮....漂亮....
B17 發表於 2017-4-21 18:41:51 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-4-21 17:58
犀利....漂亮....漂亮....漂亮....

成年得幾日貨仔,唔多抵種
AE380 發表於 2017-4-21 18:49:56 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-4-21 18:41
成年得幾日貨仔,唔多抵種

但是....大大還是樂此不疲啊....
B17 發表於 2017-4-21 19:01:22 |顯示全部樓層
AE380 發表於 2017-4-21 18:49
但是....大大還是樂此不疲啊....

種開有感情嘛 仲要毒害其他人添
hiatus 發表於 2017-4-21 20:38:27 |顯示全部樓層
一年一爆!
B17 發表於 2017-4-24 11:06:58 |顯示全部樓層
椰衣盆,花朵稀疏