寄居我家的多肉

作者: Claim 发表于 2016-4-19 18:00:45
7137 88

我住村屋,好朋友/鄰居都臨時搬植物到我家。上網揾資料,發現了這種植交流園地!從此入坑!又從花友分享了植物. 留個紀錄吧!
Claim 發表於 2016-4-19 18:06:04 來自手機 |顯示全部樓層
龍舌蘭科,棒葉虎尾蘭,石筆虎尾蘭,矮葉虎尾蘭,有D唔知乜名。

評分

查看全部評分

Claim 發表於 2016-4-19 18:11:51 來自手機 |顯示全部樓層
類似火龍果,只知第3張相是霸王花

評分

查看全部評分

powergun 發表於 2016-4-19 18:13:32 |顯示全部樓層
有村屋真好
Claim 發表於 2016-4-19 18:16:32 來自手機 |顯示全部樓層

用發泡膠箱種住先,有黄刺金虎仙人球, 緋花玉仙人球, 蟹爪蘭, 天章, 冬美人? 但野貓常常在此放低幾両黃金,激C!第二張相個緋花玉仙人球好似有花苞?

評分

查看全部評分

Claim 發表於 2016-4-19 18:21:32 來自手機 |顯示全部樓層

唔肯定,好似有蘆薈, 雅樂之舞,垂盆草,佛甲草, 石蠶,白脈椒草,黑麗丸, 兜, 柳麒麟,伏刺海王球

評分

查看全部評分

Claim 發表於 2016-4-19 18:26:24 來自手機 |顯示全部樓層
家樂花都係多肉?紅色最粗生,先開先謝,粉紅色都一堆,重瓣橙色只得一枝。

評分

查看全部評分

BenLau 發表於 2016-4-19 20:13:40 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-4-19 18:06
龍舌蘭科,棒葉虎尾蘭,石筆虎尾蘭,矮葉虎尾蘭,有D唔知乜名。

種左好多野窝
BenLau 發表於 2016-4-19 20:14:29 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-4-19 18:21
唔肯定,好似有蘆薈, 雅樂之舞,徒長黃花小人祭,佛甲草, CC下石蠶,白脈椒草,黑麗丸,兜, 孔雀仙人掌,柳 ...

柳葉麒麟係咪應該種返直佢呢?
Claim 發表於 2016-4-20 18:08:06 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-4-19 20:14

謝謝版主賞分!   突然過左20分就可以看到多D帖 , 一直好 好奇20分才可以看的帖子! 等了5個月!
回應 柳葉麒麟的原主人是種開盆景的, 我估特意咁種?!
呢度很少人種/討論柳葉麒麟, 我唔識唔敢搞!
Claim 發表於 2016-4-20 18:16:37 來自手機 |顯示全部樓層
今朝在田的蕃薯葉之間,見到呢棵自來不死鳥,D葉色有斑?本來我怕 不死鳥,易請難送,無種落田,用發泡膠箱種,而且D色都好唔同?!

因天氣環境溫度而會有所變化!!  發表於 2016-4-20 18:21
BenLau 發表於 2016-4-20 22:51:41 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-4-20 18:08
謝謝Percy 大大 (總之跟大家叫) 賞分!   突然過左20分就可以看到多D帖  , 一 ...

我的柳葉麒麟
RIO 發表於 2016-4-21 09:31:19 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-4-19 18:16
用發泡膠箱種住先,有蟹爪蘭, 天章, 金晃仙人球? 冬美人? 但野貓常常在此放低幾両黃金,激C!第二張相個仙 ...

我屋企附近D野貓都係咁,
重會挖開D泥,
建議係箱上面放一塊鐵絲網
Claim 發表於 2016-4-22 13:50:37 |顯示全部樓層
RIO 發表於 2016-4-21 09:31
我屋企附近D野貓都係咁,
重會挖開D泥,
建議係箱上面放一塊鐵絲網

謝謝RIO的建議!   一於試用呢個鐵絲網方法.
野貓重會挖開D泥! 之前就是D野貓挖起左棵龍舌蘭雷神, 好似傷左D根.  其實個箱中間已經有2個有刺仙人球, 以為咁樣牠們唔鍾意, 咁就唔來!  
Claim 發表於 2016-4-22 14:00:04 來自手機 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-4-19 20:14

Percy 大大棵柳葉麒麟枝葉茂盛好多,大好多。上次柳葉麒麟相比logo擋住。我估原主人是想睇'根莖',而非枝葉。
BenLau 發表於 2016-4-22 14:08:25 |顯示全部樓層
Claim 發表於 2016-4-22 14:00
Percy 大大棵柳葉麒麟枝葉茂盛好多,大好多。上次柳葉麒麟相比logo擋住。我估原主人是想睇'根莖',而非枝 ...

好粗壯
mkpetpet 發表於 2016-4-24 14:26:14 來自手機 |顯示全部樓層
嘩,好多樣化嘅植物呀。
Claim 發表於 2016-5-3 14:05:02 來自手機 |顯示全部樓層

緋花玉仙人球就快開花,日曬雨淋,其中一個花苞消左。

評分

查看全部評分

Claim 發表於 2016-5-3 14:06:24 來自手機 |顯示全部樓層

迷你菠蘿算多肉嗎?就開花。

評分

查看全部評分

Claim 發表於 2016-5-3 14:11:07 來自手機 |顯示全部樓層
第一次出到多肉BB。

評分

查看全部評分

12345下一頁