我的石斛

作者: 小之莊 发表于 2016-4-10 20:31:04
8007 113
小之莊 發表於 2016-5-23 16:33:45 |顯示全部樓層
wilson11 發表於 2016-5-23 16:21
小之莊, 我想請教
Den.rhodopterygium s/a 和 Den parishii var. coerulea 分別在那?
真的好 ...

賣花的紫色話藍色.價錢可以貴D. Den.rhodopterygium種株會比較長.

謝謝  發表於 2016-5-23 18:35
小之莊 發表於 2016-5-23 16:49:37 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2016-5-23 16:22
莊師叔種出的花量好利害呀
睇得我目定口呆

藍花價錢唔平,深紫唇會話係藍眼.我棵Den.rhodopterygium s/a花瓣是白色,藍花花瓣偏紫的.妳買是見花買的嗎?
小之莊 發表於 2016-5-23 16:52:40 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2016-5-23 16:22
莊師叔種出的花量好利害呀
睇得我目定口呆

Den.rhodopterygium s/a這棵開花超過2/3算是不錯的個體.
chau_lyc 發表於 2016-5-23 17:12:46 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2016-5-23 16:49
藍花價錢唔平,深紫唇會話係藍眼.我棵Den.rhodopterygium s/a花瓣是白色,藍花花瓣偏紫的.妳買是見花買的嗎 ...

印象中買時有將近落的殘花, 好似帶淺粉藍色
大頭蝦
如果是藍花會慢慢轉色?

小之莊
2~3天會加深色.

謝謝回答

2~3天會加深色.  發表於 2016-5-23 17:20
chau_lyc 發表於 2016-5-23 17:17:32 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2016-5-23 16:52
Den.rhodopterygium s/a這棵開花超過2/3算是不錯的個體.

好的個體可遇不可求

要向莊叔多多學習種植知識

taxitang 發表於 2016-5-23 22:45:58 |顯示全部樓層

我呢盆Den.rhodopterygium s/a "#2" X Den parishii s/a,不知何年何月才像莊叔這株咁大叢!
謝謝samtang大助拍攝。

哇!好漂亮!  發表於 2016-5-24 10:25
小之莊 發表於 2016-5-23 23:10:22 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2016-5-23 22:45
我呢盆Den.rhodopterygium s/a "#2" X Den parishii s/a,不知何年何月才像莊叔這株咁大叢!
謝謝samtang ...

大叢管理風險好高,最大個盆上年換大盆水苔種,中段開始爛根,植株生長瘦弱,估唔到都開到咁多花.今年出左9芽,會早D剪花,改用粗植料.
taxitang 發表於 2016-5-23 23:34:03 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2016-5-23 23:10
大叢管理風險好高,最大個盆上年換大盆水苔種,中段開始爛根,植株生長瘦弱,估唔到都開到咁多花.今年出左9芽 ...

個人覺得爛根唔緊要,就算嚴重d爛芯,不發覺,它也有機會自我收復,最驚是中菌,遲了才發覺,數日內,可以全盆報消。
小之莊 發表於 2016-6-2 21:47:15 |顯示全部樓層
Den parishii
小之莊 發表於 2016-6-2 21:53:25 |顯示全部樓層
Den parishii var alba
taxitang 發表於 2016-6-3 07:02:23 |顯示全部樓層
最後爆發,也到尾聲了。
小之莊 發表於 2016-6-3 19:41:31 |顯示全部樓層
夏日檀香"五月花"
taxitang 發表於 2016-6-4 15:08:57 |顯示全部樓層
咁多香花,真的吸引。
小之莊 發表於 2016-6-19 15:56:34 |顯示全部樓層

Den anosmum 緬甸種