近日開的石斛(更新在42樓)

作者: taxitang 發表于 2016-4-9 21:46:31
2815 47
batigol 發表於 2016-4-13 09:08:36 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2016-4-10 22:32
謝謝賞花。
個人覺得新芽長出後的生長期需要多光,如空氣流通可以多水,這段期間確是受肥,但也不要太濃, ...

至於液肥除了夏天和冬天外,通常都會一星期一次

那即夏天冬天都不加肥,不論固體或液體? 其他時間,除冬天外,都會每星期一次液肥?
回復

taxitang 發表於 2016-4-13 11:50:42 |顯示全部樓層
batigol 發表於 2016-4-13 09:08
至於液肥除了夏天和冬天外,通常都會一星期一次

那即夏天冬天都不加肥,不論固體或液體? 其他時間,除冬天 ...

固體肥即緩解肥,我覺得兩次可以了。至於液肥,冬天唔駚施,這段期間,植株已經發育成熟,會有小休期,制水落葉,再經過低溫,刺激花芽形成。
至於夏天,其實我也會施肥,不過會冇咁密和要看天氣,下雨天唔會施,冇光合作用,溫度高也唔會施,所以建議唔落肥較保險,但對自己有信心,睇天氣施肥也不反對,以上是個人經驗,因個別高手另有看法,可以絕對不認同,而且過一段時間,可能我做法也會不同,也會繼續改進。謝謝。
回復

corina 發表於 2016-4-13 13:14:35 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2016-4-12 19:16
固體肥通常用古X肥、或魔X,有d中小苗盆細,因古X肥較大粒,難以放落盆,所以放魔X。 ...

謝謝,明天去買!

唔駛客氣  發表於 2016-4-13 18:23
回復

嫲嫲 發表於 2016-4-14 14:42:22 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!隻隻都咁靚,植株粗又壯,我也聽過,温差越大,花苞越多。
回復

taxitang 發表於 2016-4-14 18:22:44 |顯示全部樓層
嫲嫲 發表於 2016-4-14 14:42
嘩!隻隻都咁靚,植株粗又壯,我也聽過,温差越大,花苞越多。

謝謝賞花。
呢類春石斛除了溫差刺激花芽外,還要注意控水,水多則長高芽機會增加。
回復

sammy 發表於 2016-4-15 20:13:53 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-4-10 12:27
請問"MiKi"係咪好食肥咖,前年我同SAMMY換咗,今年花得幾朵,莖幹又奀又瘦~

我覺得最重要係夏天至秋天要多曬多水,莖至會肥。
回復

taxitang 發表於 2016-4-15 21:40:43 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2016-4-15 20:13

我也贊成,植株肥大,開花才夠多夠大。但還要配合秋冬處理。
回復

corina 發表於 2016-4-16 12:39:48 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2016-4-15 20:13

謝謝SAMMY,原來要多水.你睇下剛開的花同營養不良的新芽~
回復

taxitang 發表於 2016-4-16 21:14:19 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-4-16 12:39
謝謝SAMMY,原來要多水.你睇下剛開的花同營養不良的新芽~

好靚,,深綠色芯,應該是美琪吧。
回復

corina 發表於 2016-4-16 21:55:23 來自手機 |顯示全部樓層
係呀!前年同Sammy換,花不只清雅,仲有種香甜味,好鐘意,可借我種得唔好!
回復

corina 發表於 2016-4-16 21:57:31 來自手機 |顯示全部樓層
仲想問,你的日本種同miki有咩唔同?我分唔出
回復

taxitang 發表於 2016-4-16 23:02:41 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-4-16 21:57
仲想問,你的日本種同miki有咩唔同?我分唔出

其實好多品種既花差別少少就有唔同名,如果上網看走路人你tipo,一百幾十朵紅花,大同小異,但就品品小名不同,而呢米美琪都有隻花色差不多的pocket,大既是這串法,。
而我這隻綠芯明顯較淺色,和花朵也較細,但著花性較密。
回復

corina 發表於 2016-4-17 09:20:58 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2016-4-16 23:02
其實好多品種既花差別少少就有唔同名,如果上網看走路人你tipo,一百幾十朵紅花,大同小異,但就品品小名不 ...

請問走路人要點種?我有兩株,已種多年,但從未見花,真想掉咗佢
回復

taxitang 發表於 2016-4-17 18:18:43 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-4-17 09:20
請問走路人要點種?我有兩株,已種多年,但從未見花,真想掉咗佢

兩株從未見花,不知是小苗或中小苗,嘉仔生長期好有規律,未夠成熟唔會來花,開過花,除非養差了,否則年年來花,當然有些是會例外的。
現在是走路人開花的尾聲,現在爆的是葉芽居多,養肥這隻芽,夏末秋初再爆的,就有機會來花,怎樣養肥這隻芽,小弟愚見,看見走莖爆芽,先施些固體肥在盆邊,放在陽光充足而又空流通的位置,看見植料乾就淋透水,一星期施液肥,看看如何,重要的是陽光充足而空氣流通,其實肥也是其次,唔夠陽光難起花。
回復

sammy 發表於 2016-4-17 22:19:50 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-4-16 12:39

每日曬幾耐? 弱的話我會唔畀佢落葉 (當然亦會少花), 谷肥D.只用水苔種的話小心,試過太耐冇換,又水多,一次KO咗.
回復

corina 發表於 2016-4-19 13:29:09 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2016-4-17 22:19
每日曬幾耐? 弱的話我會唔畀佢落葉 (當然亦會少花), 谷肥D.只用水苔種的話小心,試過太耐冇換,又水多, ...

夏天由中午1點至下午6點,可能太曬,我又少水少肥,基本上約兩年換一次水苔~
回復

corina 發表於 2016-4-19 13:31:03 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2016-4-17 18:18
兩株從未見花,不知是小苗或中小苗,嘉仔生長期好有規律,未夠成熟唔會來花,開過花,除非養差了,否則年年來 ...

可能我無乜點理佢,有時一個月都無肥,真係要搞搞佢~
回復

taxitang 發表於 2016-4-19 14:06:12 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-4-19 13:31
可能我無乜點理佢,有時一個月都無肥,真係要搞搞佢~

單看植株,是由實生苗長大,要開花,就要有新芽突圍而出,陽光多唔怕最重要空氣流通,呢段時間應該有新芽爆出,生長期唔使制水,見乾就淋水,施肥到再下一隻新芽才減少淋水,因再下一隻新芽應該夏末初秋,花季來臨。
回復

corina 發表於 2016-4-19 22:23:25 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2016-4-19 14:06
單看植株,是由實生苗長大,要開花,就要有新芽突圍而出,陽光多唔怕最重要空氣流通,呢段時間應該有新芽爆 ...

而家有新芽,可以換水苔嗎?
回復

taxitang 發表於 2016-4-19 23:01:11 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-4-19 22:23
而家有新芽,可以換水苔嗎?

其實講真,栽種嘉仔,我大多用蘭石加樹皮作植料,待植株要轉大盆才順便換植料,咁多盆花,規定兩年就要換,如用靚水苔,破產都似。有些蝴蝶蘭用水苔都是好幾年才換。至於何時換植料,以健康程況下,開完花換就是好時機,除非救花就另計,有新芽長出,還是等新芽成長完或開完花才換植料較妥當,我現時v仔有些由小苗種起,上年有新芽爆出標高了一倍有多,現在又長出新芽,等她完成生長,不論有沒有花,才轉大盆,現在個盆實在太小也不轉為妙。
回復