海棠大家庭之夏季之後

關閉 [複製鏈接]
作者: ht333147 發表于 2008-9-7 23:15:20
4216 30
今天是白露, 肯定夏季已過, 海棠渡過危險時期, 其實在鸚鵡之後, 它們已陸續出芽出葉
先來一幅全家福

今年新加入的成員

舊葉全掉, 已出新葉

白裡透紅, 我的最愛

銀綠色葉面, 酒紅色葉底, 非常耐看

綠寶石是最先偷步發芽發葉,

消失的紅色又慢慢顯現出來, 期待它全紅的盛況

枯了大部分, 但也開始出新葉

除了綠寶石, 最耐熱是它了

總結渡夏結果, 地毯海棠, 鐵十字幼苗, 四少的花葉蜆肉, 及嘉道理農場採回的海棠都戰敗, 其他都可以渡過
希望它們可以續漸適應香港的夏季.

Alfphy 發表於 2008-9-7 23:42:06 |顯示全部樓層
恭喜全家大小整整齊齊成功越夏!
回復

freddywongdy 發表於 2008-9-8 08:33:07 |顯示全部樓層
地毯海棠去左邊??
回復

八王爺 發表於 2008-9-8 09:02:48 |顯示全部樓層
現在早晚涼爽,他們很舒服,長的很快!
回復

ht333147 發表於 2008-9-8 09:21:42 |顯示全部樓層
Alfphy
地毯海棠在我家捱了兩, 終於失守, 希望日後有機會再嘗試, 在香港買又太貴, (對我來說).
不過我現在最急想補充的是鐵十字, 請各位加知道那裡有, 請通知一聲.
已損失四款, 不算完全整齊.
回復

Alfphy 發表於 2008-9-8 11:08:23 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-9-8 08:33 發表
地毯海棠去左邊??

freddy,好心水清喎!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-8 11:11:33 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-9-8 09:21 發表
Alfphy
地毯海棠在我家捱了兩, 終於失守, 希望日後有機會再嘗試, 在香港買又太貴, (對我來說).
不過我現在最急想補充的是鐵十字, 請各位加知道那裡有, 請通知一聲.
已損失四款, 不算完全整齊. ...

噢!我係外國呢d觀葉海棠應算是罕見,一般花店都不見有售!
希望有人幫到你搵到鐵十字,重整旗鼓!
回復

ht333147 發表於 2008-9-8 11:21:49 |顯示全部樓層
先謝謝幫忙, 想種鐵十字的原因, 它的原生地是中國, 身為中國人都無一棵!
說回地毯, 在我家已原整的過了年半, 中間經過春夏秋冬, 除夏季外, 它竟然無一個季節是合適生長的? 一點成長的情況都看不到, 只是不斷的弱下去, 多大耐心都消耗盡, 所以心理上要暫時放下.
回復

八王爺 發表於 2008-9-8 12:35:45 |顯示全部樓層
係咁样,夏天你不如專登为佢开多d冷气。
回復

ht333147 發表於 2008-9-8 12:55:30 |顯示全部樓層
我看開冷氣給它, 也只能對其壽命延長些, 最終還是死去, 因為它沒有生長過!
其實, 我個人觀點是, 如果我是愛惜它, 會盡量減少它對我的依賴, 可以自行適應環境生存
( 當然基本照顧還是要的), 它便會越生越好.
回復

八王爺 發表於 2008-9-8 16:52:10 |顯示全部樓層
冇生長过,即係種得唔啱。

我过了夏天,都死咗d,不过,唔死果d 已經回緊氣。
而嘆冷氣果d ,根本好似冇事咁,全年无休。
回復

ht333147 發表於 2008-9-8 17:16:47 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-9-8 16:52 發表
冇生長过,即係種得唔啱。

我过了夏天,都死咗d,不过,唔死果d 已經回緊氣。
而嘆冷氣果d ,根本好似冇事咁,全年无休。

同意是種得不好, 可能它是水土不服,  香港的水質不合它生長,
好像我在其他版看到的情況, 有些食蟲植物, 除了溫度濕度之外, 還對水質有特別要求: 不可用水喉水, 否則都是死路一條.
也想知道其他網友是否有種地毯, 交流經驗
地毯在香港也可能有此情況.
回復

freddywongdy 發表於 2008-9-8 22:23:13 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-9-8 09:21 發表
Alfphy
已損失四款, 不算完全整齊. ...

希望下次種得成啦! 近排花墟多左好多海棠品種,
見到鐵十字就通知你啦!
回復

freddywongdy 發表於 2008-9-8 22:25:13 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-8 11:08 發表

freddy,好心水清喎!

我會細心留意同欣賞各位唔同o既靚花呢!
回復

ht333147 發表於 2008-9-8 22:31:55 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-9-8 22:25 發表

我會細心留意同欣賞各位唔同o既靚花呢!

現在未算靚, 一兩個月後, 它們回復正常生長才好看
回復

ht333147 發表於 2008-9-8 22:46:10 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-9-8 22:23 發表

希望下次種得成啦! 近排花墟多左好多海棠品種,
見到鐵十字就通知你啦!

花墟的花好貴, 前星期買的一盆 35 元, ( 到現還不知道名稱 )肉痛到現在.
回復

freddywongdy 發表於 2008-9-9 08:07:06 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-9-8 22:46 發表

花墟的花好貴, 前星期買的一盆 35 元, ( 到現還不知道名稱 )肉痛到現在.

進口海棠多數都比較貴呢, 不過種得成功就值回票價啦!
回復

freddywongdy 發表於 2008-9-9 08:08:01 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-9-8 22:31 發表

現在未算靚, 一兩個月後, 它們回復正常生長才好看

到時再post過D靚相黎欣賞下啦!
回復

ht333147 發表於 2008-9-9 09:57:21 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-9-9 08:08 發表

到時再post過D靚相黎欣賞下啦!

一定, 一定, 我自已都充滿期待
回復

kbkwok 發表於 2008-9-9 16:57:55 |顯示全部樓層
我有一棵年頭葉插小苗, 與你交換綠寶石,葉或苗
若OK請e-mail 文收地點及時間
回復

12下一頁