紫瓶子草 Sarracenia Purpurea Venosa 新手問題

作者: bingospicy 发表于 2016-4-3 11:07:25
2836 6
各位瓶友籠友好,噚日新入手的紫瓶,未種過食虫仲植物,回來爬下文,見舊舖好似有人話買回來要儘快轉盆...

1.  我呢盆好似迫迫地咁,要立即轉嗎?
2.  不論遲下定宜家轉,要用咩泥呢?
3.  呢種植物要施肥嗎?
4.  長期要放水在盆底?
5. 夏天放露台,但唔直射太陽可以嗎?

asd92 發表於 2016-4-3 14:34:27 |顯示全部樓層
1.  我呢盆好似迫迫地咁,要立即轉嗎?
唔換都ok,仲有位,不過可以換泥

2.  不論遲下定宜家轉,要用咩泥呢?
水苔 簡單乾淨    或者可以無肥泥加珍珠石

3.  呢種植物要施肥嗎?
唔好施肥

4.  長期要放水在盆底?
放唔放都可以

5. 夏天放露台,但唔直射太陽可以嗎?
瓶子草要好多陽光,盡量曬多d

評分

查看全部評分

bingospicy 發表於 2016-4-3 15:31:49 來自手機 |顯示全部樓層
明晒,唔該。咁唔放水在盆底了,怕惹更多蚊來。
bingospicy 發表於 2016-4-4 15:57:52 來自手機 |顯示全部樓層
問多句,換盆時其實原有的泥要嗎?一直以為要但又見有篇文章中網友全丟。
asd92 發表於 2016-4-5 23:05:06 |顯示全部樓層
bingospicy 發表於 2016-4-4 15:57
問多句,換盆時其實原有的泥要嗎?一直以為要但又見有篇文章中網友全丟。 ...

我習慣換走晒
通常花店d食蟲都淨係泥,唔透水,長期up住會臭
Victor9394 發表於 2016-4-6 09:23:37 |顯示全部樓層
強烈建議換泥,呢步唔好懶
花店選料求其,以最快出售為目標
我地慢慢種,要種得靚就執執佢
bingospicy 發表於 2016-4-7 16:12:22 |顯示全部樓層
多謝賜教, 本來我只係換咗盆, 加咗D水苔同赤肉土, 咁要掘返晒出黎mit晒D泥, bun bun 果個人叫我用科學泥. 不過佢答得好求其.