花家花不停٩(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵎᵎᵎ

作者: 花の守護 發表于 2016-4-2 12:58:50
21440 550
B17 發表於 2017-9-15 23:35:29 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-9-15 21:43
向左、向右、向前看~
愛要拐幾個彎~才來。。。

尤利雅!尤利雅!種極都冇花,要放棄妳,到別處先爆

i mean 金牛座  發表於 2017-9-16 07:27
我今朝又去望望,發現佢雌蕊下面癡住快花瓣仔,我知佢半重,但單瓣好似靚d(۶•̀ᴗ•́)۶ ,個人口味唔同掛,哈哈  發表於 2017-9-16 07:09
回復

tarepanda817 發表於 2017-9-15 23:43:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-9-15 23:30
係咪泥太少?我對迷岩冇經驗,耍靠師兄們指點!怕教錯人,比人揼! ...

剛加左了,唔知夠唔夠
回復

花の守護 發表於 2017-9-16 07:23:49 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-9-15 23:35
尤利雅!尤利雅!種極都冇花,要放棄妳,到別處先爆

尤利婭中意大盆,我發覺個盆都唔夠大,
佢超中意光,向光性好強,光線充足先會開花
宜家天開始涼,十七大快d換盆補泥,追肥,補光啦,
好快秋天又開花
回復

花の守護 發表於 2017-9-16 07:27:14 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-9-15 23:43
剛加左了,唔知夠唔夠

哈哈panda可以考慮用個三~四吋盆去種啊
泥就放到最接近滿就OK
肥料我用花po咖,每兩個禮拜一次1:1000~1500不等(小苗可以稀d,大苗就正常)
太少泥迷岩會生得唔舒服咖,宜家呢個分量仲未夠呢,哈哈
你話你向東甘就岩啦,試下比佢再強光少少,不過要小心曬傷哦
佢就好快大咖喇
回復

tarepanda817 發表於 2017-9-16 08:04:28 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-9-16 07:27
哈哈panda可以考慮用個三~四吋盆去種啊
泥就放到最接近滿就OK
肥料我用花po咖,每兩個禮拜一次1:1000~1 ...

好,又返去試下先。。。真係冇哂佢哋乎
回復

花の守護 發表於 2017-9-21 22:00:25 |顯示全部樓層

來自鹹魚星,藍精靈送の禮物

回復

花の守護 發表於 2017-9-21 22:02:36 |顯示全部樓層
句金句真系改寫得好好
好有心
鹹魚超贊
比你6666666666666666666666...666個贊
回復

花の守護 發表於 2017-9-21 22:04:32 |顯示全部樓層

信中有信
魚中有魚

你叫我點捨得食呢,鹹魚
如果可以真系想揾金鑲起佢
回復

花の守護 發表於 2017-9-21 22:04:36 |顯示全部樓層
信中有信
魚中有魚

你叫我點捨得食呢,鹹魚
如果可以真系想揾金鑲起佢
回復

花の守護 發表於 2017-9-21 22:08:35 |顯示全部樓層

不管是生魚,死魚,鯨魚,鹹魚
只要是魚就是好魚

呢份禮物我
超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級超級
中意
鹹魚好贊
呢d唔系死魚
系有夢想,有生命,有希望,有憧憬嘅 鹹魚
謝謝你小雷子

花の守護
回復

小雷子 發表於 2017-9-21 23:18:02 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-9-21 22:08
不管是生魚,死魚,鯨魚,鹹魚
只要是魚就是好魚

中秋應該送月餅!但冇錢剩,為有送咸魚頂住先!花大大太客氣了!
回復

花の守護 發表於 2017-9-22 07:24:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-9-21 23:18
中秋應該送月餅!但冇錢剩,為有送咸魚頂住先!花大大太客氣了!
...

甘貴重嘅物品我點可以收呢
你都係留翻比自己啦
得閒多d同我吹水已經好足夠咖喇
回復

花の守護 發表於 2017-9-23 13:42:28 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-9-21 23:18
...

花護家的sinn. Laura (攝於8月)

呢個系我人生中第一盆迷岩
三年前,我系某寶買種子種大咖
由種子,bb苗,小苗中苗,大苗,到第一朵花(大概半年)
實在來之不易

跌跌碰碰撞撞打打尋尋覓覓

一年開花又一年,年年開花
終於花有所成,越開越靚

20170805_我家的Sinn. Laura....jpg
20170805_我家的Sinn. Laura...jpg
20170805_我家的Sinn. Laura..jpg
20170818_我家的Sinn. Laura.jpg
回復

花の守護 發表於 2017-9-23 13:47:35 |顯示全部樓層
星期二,返學出門前匆匆忙忙影低嘅yulia

回復

花の守護 發表於 2017-9-23 13:49:33 |顯示全部樓層
對金牛座好左,
佢反而病左,慘
星期二放學回家做手術
唔知系咪換季唔適應呢???
回復

花の守護 發表於 2017-9-23 13:57:34 |顯示全部樓層

8月9月分享自十七大嘅毫子苗

因為夏天熱,生根進展一直唔好
所以遲遲未能入盆,再加上好遲先上盆,生長進度拖慢左
(黃d嘅系老葉,綠d嘅系新葉。好多老葉都慢慢謝曬嚕

sinn. 無名紫

sinn. SRGs Coral Eruption

Sinn. Miriam G.

Sinn. Cindy.
20170923_Sinn. Cindy.jpg
20170923_Sinn. Miriam G.jpg
20170923_sinn. SRGs Coral Eruption.jpg
回復

花の守護 發表於 2017-9-23 14:00:56 |顯示全部樓層
休養中嘅金牛座
又開花,不過d色好淺

d葉子挺立翻啦
要快d生根啊
回復

花の守護 發表於 2017-9-23 14:05:29 |顯示全部樓層
又系種子帶大嘅迷岩
Sinn Mark Twain。
唔記得幾時同天大買嘅

佢同一般Mark Twain唔一樣
無論花同葉都唔一樣
葉仲靚過花,有紅網紋
不過d葉就比較脆弱(可能靚d易瓜d掛
20170923_種子種出嘅sinn Mark Twain.jpg
20170923_種子種出嘅sinn Mark Twain。。.jpg
20170923_種子種出嘅sinn Mark Twain。。。.jpg
回復

花の守護 發表於 2017-9-23 14:11:37 |顯示全部樓層
腎石尤利婭(Sinn. "Stone's Yulia")

終於謝左第一朵花
第一朵花開
(2017.9.8)

第一朵花謝
(2017.9.23)

開左十五日,十五日,十五日啊
(重要事情講三次)
(其實如果話甩先算謝,甘應該要加多幾日。不過由得佢啦)
回復

Scar 發表於 2017-9-23 14:14:04 |顯示全部樓層
可以種到咁大棵, 好厲害!!
回復