返回列表 發新帖

出清 蘭花 數十株

作者: teatree 发表于 2016-3-29 22:18:11
5671 38
八王爺 發表於 2016-4-1 09:21:17 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-3-31 10:08
Epidendrum capricornu 少見樹蘭, 剛剛開過花, 來兩新芽 (HKD 180)
Epidendrum difforme "white", 花很香,  ...

收到樓主的消息了。

這樣,兩個品種都不要了。
真的不好意思。
ck1122 發表於 2016-4-1 17:34:00 |顯示全部樓層
已交收,樓主斯文靚仔又準時,D花仲包得好企理,謝謝·
ck1122 發表於 2016-4-1 17:34:15 |顯示全部樓層
已交收,樓主斯文靚仔又準時,D花仲包得好企理,謝謝·
vivianwong 發表於 2016-4-5 20:30:35 |顯示全部樓層
已交收, 謝謝樓主. 養得好好, 蘭根脹卜卜, 我會好好照顧他們~
ericipwk 發表於 2016-4-6 13:17:43 |顯示全部樓層
已交收,thx 樓主
bambi 發表於 2016-4-8 18:37:06 來自手機 |顯示全部樓層
Den. Hibiki (Den. bracteosum x Den. laevifolium), 已開過花, 花色鮮紅, 來新芽 (HKD 50)
bambi 發表於 2016-4-8 18:39:57 來自手機 |顯示全部樓層
請問Den. kingianum 澳洲原生石斛, 大花有沒有金邊?
bambi 發表於 2016-4-8 18:42:51 來自手機 |顯示全部樓層
Den. Hibiki (Den. bracteosum x Den. laevifolium), 50
lonely_wanderer 發表於 2016-4-8 23:30:32 |顯示全部樓層
樓主,小弟想認購以下品種,請問仲有冇?

Den. munificum 毛芋石斛, 有2棵, 各有4-5芽, (HKD 180 小一點的那株) 
Oeceoclades spathulifera  蛇皮蘭, 3頭, 3頭都有葉 (HKD 60)
Coelogyne rochussenii 垂花貝母蘭, 兩組, 都開過花, 一組5頭 (HKD 60)
Maxillaria variabilis 多色腋唇蘭(黃), 來新芽及花, 約15-20芽, 爆盆, (HKD 50)
bambi 發表於 2016-4-9 12:29:00 來自手機 |顯示全部樓層
Den hibiki
hypothesis 發表於 2016-4-12 17:55:40 |顯示全部樓層
想要:
Bulbophyllum thiurum黃絲帶豆蘭, 已開過花, 25-30芽, (HKD 400)

pm thx
ericipwk 發表於 2016-4-12 23:39:28 |顯示全部樓層

今日發現有棵花有生滋
teatree 發表於 2016-4-13 06:51:40 |顯示全部樓層
ericipwk 發表於 2016-4-12 23:39
今日發現有棵花有生滋

大哥, PO 張圖等小弟學下野, 睇睇點生滋
teatree 發表於 2016-4-13 07:53:29 |顯示全部樓層
teatree 發表於 2016-4-13 06:51
大哥, PO 張圖等小弟學下野, 睇睇點生滋

大家睇睇圖片

圖1) 2016年1月2日開花及新芽照片

圖2) 交收前拍照作實 (2016年3月31日   23:48分)

圖3) Eric 大哥whatspp 話我株花生滋, 又話掉了wor. (2016年4月12日   23:37 收Eric 大哥的圖) 我替株花感到可惜, 去到人地屋企就 "被生滋"

2016 年1月2日開花. 請各位留意新芽

2016 年1月2日開花. 請各位留意新芽

出貨前拍照作實, 留意新芽

出貨前拍照作實, 留意新芽

交收過完幾日, 無啦啦被生滋, 我替株花可惜呀

交收過完幾日, 無啦啦被生滋, 我替株花可惜呀
ericipwk 發表於 2016-4-13 08:58:02 來自手機 |顯示全部樓層
我種蘭花有十多年經驗,我係數為左保護我家中的花才這樣做,實在太多滋,黑色一粒粒
ericipwk 發表於 2016-4-13 10:55:12 |顯示全部樓層
怪就怪自己太相信生意人,導致棵花被生滋也不知道!
teatree 發表於 2016-4-13 13:14:01 來自手機 |顯示全部樓層
其實我真係唔 mind 你講d 咩。唉,但你咁大個人,我真唔唔sure 有無經過大腦呢 :p  我 suggest 你之後去第2 到買花,買完一年半載後唔識開花,生芽,再搵賣你的人 :p  . 唉, 你自己都認去到你屋企先 "被生滋",  咁唔洗多講啦。 係唔係有人眼紅之後指屎你交收後成10日再出言攻擊呀,係既唔怕認wor ;)   btw, 我堅唔係生意人 .  其實你唔認種花,單聲我,我送d 俾你試種又點話 .... 睇你點種盆花,就知你真係有你口中十多年種花經驗啦 ^_^
VernonHo 發表於 2016-5-8 16:15:12 來自手機 |顯示全部樓層
還有嗎?
2068 發表於 2016-5-8 20:17:56 |顯示全部樓層
teatree 發表於 2016-4-13 13:14
其實我真係唔 mind 你講d 咩。唉,但你咁大個人,我真唔唔sure 有無經過大腦呢 :p  我 suggest 你之後去第2 ...

其實我都想知果位師兄所講嘅生螆、係咪講蚤或蠓?呢d真係冇得避免。