變形多肉植物

作者: wai121 发表于 2016-3-26 09:52:55
1680 12
昨日交收,順道逛花墟。
見到啲多肉,相信狂落激素,變得慘不忍睹!
華X大陸貨如是,其它荷蘭貨,都有咁既趨向!
雖然見多肉熱賣,但個心唔舒服,X苑就永遠唔愛惜啲貨,備受摧殘。
相信多肉愛好者將來會見到多肉市場爆破,希望唔會影響我地欣賞同收集更多品種既機會。

附今日交收精品一盆,希望有緣人能好好照顧。
powergun 發表於 2016-3-26 09:59:11 |顯示全部樓層
我就唔識分了, 亦無細心睇貨, 不過希望花花被有心人收養, 經細心打理後, 會回復健康美麗啦
tomatozone 發表於 2016-3-26 10:09:43 來自手機 |顯示全部樓層
狂落激素?咁會點架?
xx_Luca 發表於 2016-3-26 11:28:36 |顯示全部樓層
落激素定狂落肥唔識分辨,反正好多肉養定左之後會細一個碼。

同意X苑唔愛惜啲貨,三木都係。過左鮮貨期嗰三兩日,殘花敗柳不堪入目;
華x 算係做得比較好,但近來係咪入少左荷蘭貨?睇落多數係大陸貨,品種選擇都少左 ...

Hyttt 發表於 2016-3-26 20:19:10 |顯示全部樓層

嗯...我唔係好同意

華O呢 有自己嘅花場種多肉嫁 雖然有部份都係中國入貨但係都唔可以完全話係大陸野

之後O苑 你可以自己揾個星期五去(今個禮拜除外) 佢啲貨岩岩拆係好靚 至於"摧殘"呢
你肯定係佢果啲員工"摧殘"佢地?定係比啲客人"摧殘"呢
有啲人係會偷採啲葉 或者拎野果時唔小心撞到 然後緊係見冇人睇到就走人啦
至於部份真係徒長嘅 咁真係冇計 佢間店唔可以好似華景咁有電制裝燈呀...

然後多肉市場呢 香港係冇可能及外國果啲咁好嘅
花墟所賣嘅多肉真係佔多肉園藝種好少好少
最近嘅台灣同中國有嘅品種都多香港好多
以月兔為例 香港基本上只有月兔 野兔 千兔耳 荷蘭黃金兔 孫悟空兔
然後台灣
https://www.facebook.com/notes/a ... 912/440776212781027
https://www.facebook.com/notes/a ... 922/441296819395633
啲品種真係多香港好多

但係香港啲荷蘭貨點會有咁多品種呢 然後啲商家訂淘寶肉都唔會訂好貴呀
加上我只係係淘寶上見過一次有安哥拉閃光兔呢類比較少有嘅兔耳賣

你覺得香港多肉界發展 係取決於玩家定商家??
Hyttt 發表於 2016-3-26 20:22:25 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2016-3-26 10:09
狂落激素?咁會點架?

有部份係見新葉全錦果啲係加左藥嫁 通常過一排就會退色/死亡
wai121 發表於 2016-3-27 11:04:46 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-3-26 09:59
我就唔識分了, 亦無細心睇貨, 不過希望花花被有心人收養, 經細心打理後, 會回復健康美麗啦 ...

可能誤會了。
附圖是我今日讓予網友的植株,已種咗三年,比大家參考下,露天種,近大自然的風味,同啲人工巨無霸好大對比。
powergun 發表於 2016-3-27 11:32:49 |顯示全部樓層
wai121 發表於 2016-3-27 11:04
可能誤會了。
附圖是我今日讓予網友的植株,已種咗三年,比大家參考下,露天種,近大自然的風味,同啲人 ...

真捨得了, 種左三年都讓比人
wai121 發表於 2016-3-27 13:01:42 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-3-27 11:32

因為早年試玩併盆,砌咗好多盆.

原來如此  發表於 2016-3-27 13:02
wai121 發表於 2016-3-27 13:07:15 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-3-27 11:32

大師,啲毛顫台是否要多濕多光呢?
秋冬天如何打理?
powergun 發表於 2016-3-27 13:10:08 |顯示全部樓層
wai121 發表於 2016-3-27 13:07
大師,啲毛顫台是否要多濕多光呢?
秋冬天如何打理?

係呀, 秋冬無問題的, 搵個透明溫室比佢保濕就得, 反而係夏季要諗辦法降溫

原來佢都怕熱!多謝指教!  發表於 2016-3-27 13:17
wai121 發表於 2016-3-27 13:16:19 |顯示全部樓層
Hyttt 發表於 2016-3-26 20:19
嗯...我唔係好同意

華O呢 有自己嘅花場種多肉嫁 雖然有部份都係中國入貨但係都唔可以完全話係大陸野

多謝有心人留言分享!
冇錯,我都有見唔少人粗手粗腳,整傷啲植物。

wai121 發表於 2016-3-27 13:22:12 |顯示全部樓層
Hyttt 發表於 2016-3-26 20:22
有部份係見新葉全錦果啲係加左藥嫁 通常過一排就會退色/死亡

同啲七彩仙人掌一樣,見到令人可惜。
早兩日有啲雅樂之舞,唔知以為新品種咁,嚇死人!