蝕之大雜燴 (17/10/2016 UPDATE@10#)

作者: yatjill 發表于 2016-3-21 23:35:36
4700 9

~23/4/2016 UPDATE~

IMG_0471.jpg IMG_0472.jpg
IMG_0474.jpg IMG_0476.jpg

上年夏天既D. Sharks Teeth...

跟住冬天果陣見佢訓得砌底到得返四五塊葉所以有d淆,就挖開睇下...點知原來有一排勁肥大既鄰莖lol 跟手就比我一開三,兩隻分豬開春後絕對唔輸比母豬 —

~21/4/2016 UPDATE~

IMG_0387.jpg IMG_0388.jpg
IMG_0389.jpg IMG_0407.jpg
IMG_0392.jpg IMG_0406.jpg

21/3/2016
適逢開春,又係我開始種第一棵蝕既一周年,貼哂D食蟲出黎獻下醜,亦當留個紀念
有機會/有恆心的話將來繼續更新啦

捕蠅草

D. Fused Tooth (b)

D. Dingley Giant

點都上唔到色,遑論想出紅線既D. Red Line -.-

D. Coquillage

D. Jaw

D. Giant Trap

個人最愛、完美夾形弧度既D. FTS Archangel

毛氈苔

D. Capensis & D. Lovellae 既花/葉插

D. Burmannii Seedling

球根毛

D. Peltata

D. Menziesii - 球根大小同植株大小果然成正比 =.=

迷毛

瓶子草

生長得麻麻地既S. Flava同前排暖少少就出勁長新葉、搞到高得濟無法放入架子中照燈既S. x Farnhamii...

評分

查看全部評分

Victor9394 發表於 2016-3-24 13:38:09 |顯示全部樓層
好豐富
回復

yatjill 發表於 2016-4-21 14:34:21 |顯示全部樓層
新update幾張~
呢個月溫度都keep住2字頭,蝕們既長速都急升,有部分前後一個月就已經成棵唔同左樣
回復

angela819 發表於 2016-4-21 16:24:26 |顯示全部樓層
yatjill 發表於 2016-4-21 14:34
新update幾張~
呢個月溫度都keep住2字頭,蝕們既長速都急升,有部分前後一個月就已經成棵唔同左樣{:emoji_0 ...

行山見到好多這超迷你的,請問知唔知食蟲能力如何, 因我見唔到有蚊滋在上面. IMAG0198.jpg IMAG0199.jpg
回復

yatjill 發表於 2016-4-21 17:30:36 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2016-4-21 16:24
行山見到好多這超迷你的,請問知唔知食蟲能力如何, 因我見唔到有蚊滋在上面. ...

呢個應該係Drosera Spatulata,亞洲南面唔少地方都有,每個地方既亞種都會有少少唔同特徵,呢個網有d背景資料可以睇睇~
http://www.carnivorousplants.org ... des/D_spatulata.php

如果係佢寫既大約3.5cm直徑一棵,睇個葉型應該無錯稼喇,香港既野生茅係得3、4種,呢個形態既係得呢個品種...

評分

查看全部評分

回復

angela819 發表於 2016-4-22 10:04:48 |顯示全部樓層
yatjill 發表於 2016-4-21 17:30
呢個應該係Drosera Spatulata,亞洲南面唔少地方都有,每個地方既亞種都會有少少唔同特徵,呢個網有d背景 ...

唔該,是呀, 就是drosera spatulata, 超迷你的
回復

yatjill 發表於 2016-6-15 21:56:05 |顯示全部樓層

~15/6/2016 UPDATE~

IMG_1304.jpg IMG_1311.jpg
IMG_1341.jpg IMG_1248.jpg
IMG_1260.jpg IMG_1321.jpg
IMG_1318.jpg IMG_1322.jpg

IMG_1262.jpg IMG_1317.jpg
IMG_1316.jpg IMG_1320.jpg
IMG_1319.jpg IMG_1331.jpg
IMG_1333.jpg IMG_1335.jpg
IMG_1337.jpg IMG_1339.jpg
IMG_1323.jpg IMG_1324.jpg
回復

gcomplok 發表於 2016-6-17 23:27:22 |顯示全部樓層
種得好靚吖
回復

mkpetpet 發表於 2016-6-29 16:39:18 |顯示全部樓層

嘩,目不暇給呀。生得又靚、又整齊,謝分享。

**咦,仲清清楚楚、有姓有名,我會 keep 起做圖鑒。
回復

yatjill 發表於 2016-10-17 15:03:18 來自手機 |顯示全部樓層
~17 oct 2016 update~

唔比佢開花就「長生不死」嘅D. Burmannii
八月尾播種發芽後一直唔大,呢個星期涼少少即刻大得勁快(ー ー;)
回復