新手求種植方法 (BB草、白網、水藍星)

作者: MiokaCherie 發表于 2016-3-21 19:54:21
15910 24
今日下午買左3盆小盆栽,因為第一次種,所以想請教種植方法?
盆上寫的名稱(左至右)BB草,小白菜(應該是白網嗎?),水藍星

我找過文章都水藍星是要晒太陽嗎?多久澆一次水呢?
另外BB草和白網都需要多水嗎?放窗邊可以嗎?

新手請多多指教~^^
iamlovingit 發表於 2016-3-27 20:16:21 |顯示全部樓層
你好....
各位好,我想在公司種水種植物 "水藍星", 在花墟找不到.
不知你在那兒買?可否告知, 謝謝.
回復

MiokaCherie 發表於 2016-3-28 20:35:03 |顯示全部樓層
iamlovingit 發表於 2016-3-27 20:16
你好....
各位好,我想在公司種水種植物 "水藍星", 在花墟找不到.
不知你在那兒買?可否告知, 謝謝. ...

我喺屋企樓下家品店買.....

哈哈哈哈~~日X城嗎?~  發表於 2016-3-31 08:54
回復

iamlovingit 發表於 2016-3-28 20:46:57 |顯示全部樓層
明白... 我找不到呢!! 可以告我知嗎? 因為花墟冇.....
回復

MiokaCherie 發表於 2016-3-30 01:21:47 |顯示全部樓層
iamlovingit 發表於 2016-3-28 20:46
明白... 我找不到呢!! 可以告我知嗎? 因為花墟冇.....

沙田廣源邨
有間叫 "家品屋" 嘅,不過唔知而家仲有冇呀?
我買果時只有2~3盆
回復

gypsysze 發表於 2016-3-30 17:25:44 |顯示全部樓層
我都係新手, 剛剛開始學種白網紋葉, 多多指教
就我之前差d種死佢的兩次經驗, 白網紋葉要適時補水, 而且要防風, 防寒, 之前15度的天氣放窗邊,打算比佢吸下新鮮空氣, 結果只一個上午就開始謝謝地, 可能風大加凍,下午我用了一大盆熱水放係佢旁邊, 到夜晚d枝葉又挺直了 ...見證左佢生命力其實很頑強
回復

iamlovingit 發表於 2016-3-31 14:27:15 |顯示全部樓層
謝謝你....新寵兒!好靚呀...
我都係剛開始...家有碰碰香...臭草....不過我想玩水種植物..及開花那些...

hehe
回復

MiokaCherie 發表於 2016-4-13 00:23:28 |顯示全部樓層
gypsysze 發表於 2016-3-30 17:25
我都係新手, 剛剛開始學種白網紋葉, 多多指教

就我之前差d種死佢的兩次經驗, 白網紋葉要適時補水, 而且要 ...

多謝分享呀~!!!
我剛剛去完旅行返黎...所以而家先睇到回覆咋@@

你果盆生得好靚呀~~~
種左幾耐呀??
我盆白網草種左20日左右咋,未有你呢盆生得咁多~哈哈
回復

MiokaCherie 發表於 2016-4-13 00:26:22 |顯示全部樓層
iamlovingit 發表於 2016-3-31 14:27
謝謝你....新寵兒!好靚呀...
我都係剛開始...家有碰碰香...臭草....不過我想玩水種植物..及開花那些...

你好呀~
請問碰碰香係咩植物呀?
我之前睇過其他人種白網草,好似都可以水種架!?@@
不過我自己喜歡泥種多d~cc
回復

iamlovingit 發表於 2016-4-13 20:54:21 |顯示全部樓層
你好,
碰碰香可以水種, 亦可土種.....很多人話土種會茂盛些....我兩者都有. (我喜水種因為乾淨一點)
碰碰香經人手觸後會發出陣陣檸檬香. 網上流傳可以沖水飲用.
如你喜歡我可以分一小株給你玩玩.
留意碰碰香不可以多水, 水種...水觸根位即可 ; 土種...3-4日才澆水一次, 不用多, 碰碰香耐旱怕寒.
碰碰香見相
回復

iamlovingit 發表於 2016-4-13 20:54:52 |顯示全部樓層
iamlovingit 發表於 2016-4-13 20:54
你好,
碰碰香可以水種, 亦可土種.....很多人話土種會茂盛些....我兩者都有. (我喜水種因為乾淨一點)
碰碰 ...

回復

MiokaCherie 發表於 2016-4-20 21:16:09 |顯示全部樓層
iamlovingit 發表於 2016-4-13 20:54
你好,
碰碰 ...

葉子形狀好得意喎!
回復

gypsysze 發表於 2016-4-25 16:51:54 |顯示全部樓層
MiokaCherie 發表於 2016-4-13 00:23
多謝分享呀~!!!
我剛剛去完旅行返黎...所以而家先睇到回覆咋@@

我今年三月頭買的,果時已經生長得唔錯啦
前面果張係剛買時係舖頭影的相,後面果張養左一個星期

呢張係今日啱啱影的, 生長得很快, 唔知係唔係要分株呢?
回復

gypsysze 發表於 2016-4-25 16:58:48 |顯示全部樓層
因為太鍾意網葉了, 忍唔住又買多左兩盆
回復

gypsysze 發表於 2016-4-25 17:04:16 |顯示全部樓層
因為網葉可以吸塵和淨化空氣, 所以種多d對身體好
回復

MiokaCherie 發表於 2016-5-2 02:21:40 |顯示全部樓層
gypsysze 發表於 2016-4-25 16:51
我今年三月頭買的,果時已經生長得唔錯啦

前面果張係剛買時係舖頭影的相,後面果張養左一個星期

你呢盆真係生長幾好喎!
我果盆係就係高左,不過好似又生得慢左d喇@@
而且仲有少少黃葉。。。。><
另外我盆水藍星都好似徒長中。。。T︿T

水藍星

水藍星
回復

MiokaCherie 發表於 2016-5-2 02:23:58 |顯示全部樓層
gypsysze 發表於 2016-4-25 16:58
因為太鍾意網葉了, 忍唔住又買多左兩盆

呢兩盆都靚喎!!!
你平時去邊度買架?
我有時可以去八下嘛~哈哈
回復

gypsysze 發表於 2016-5-3 16:45:43 |顯示全部樓層
MiokaCherie 發表於 2016-5-2 02:23
呢兩盆都靚喎!!!
你平時去邊度買架?
我有時可以去八下嘛~哈哈

我都係去花墟買, 15-20蚊一盆~~
之前盆網葉我分株變左三盆啦, 希望唔會死啦,我仲剪左d枝葉打算試下可唔可以落泥生根, 有莖的應該可以, 但唔知可唔可以葉種
回復

MiokaCherie 發表於 2016-5-11 15:27:33 |顯示全部樓層
gypsysze 發表於 2016-5-3 16:45
我都係去花墟買, 15-20蚊一盆~~
之前盆網葉我分株變左三盆啦, 希望唔會死啦,我仲剪左d枝葉打算試下可唔 ...

哦~
我尋日去花墟行咗一陣,成日心思思想買新品種返屋企,但家中位置唔多,都係齋睇,放棄咗買!
我有見到你講嘅碰碰香呀~
比我平時買果d大盆喎。。。佢係咪可以驅蚊架?
回復

gypsysze 發表於 2016-5-12 17:50:42 |顯示全部樓層
MiokaCherie 發表於 2016-5-11 15:27
哦~
我尋日去花墟行咗一陣,成日心思思想買新品種返屋企,但家中位置唔多,都係齋睇,放棄咗買!
我有見 ...

佢係可以驅蚊, 但唔知點解被我種死左
種碧玉同虎尾蘭都唔錯, 可以清新空氣
我網葉成功分株做三盆,全部冇死到,嘗試了葉種竟然也可以生根
回復

12下一頁