發叔花場一巡(19-03-2016)

作者: ppg 发表于 2016-3-20 16:15:48
8308 147
vivifungi 發表於 2016-3-25 12:19:43 |顯示全部樓層
shion 發表於 2016-3-23 20:20
Persian Lace 有藍色指痕吖, 同埋好似係俄羅斯種 (唔肯定,求資深花友指正)。
佢花葉都咁靚,貴D都值。{ ...

怎麼分是不是俄羅斯種?
shion 發表於 2016-3-26 01:58:43 |顯示全部樓層
vivifungi 發表於 2016-3-25 12:19
怎麼分是不是俄羅斯種?

我又特意搵一搵。
唔好意思,Persian Lace 應該係美國種,由S. Sorano 所繁殖。
(S. Sorano, 全名 Sidney Sorano, 係 Lyon greenhouse 擁有人 Paul Sorano 嘅前妻,離婚後已無再繁殖AV。)

所以簡單黎講,要查證花花係邊個國家既品種,要睇下佢由邊個繁殖。
不過一般俄羅斯種都係標準型/大型。同埋大多數指痕花都屬俄羅斯種。
sheman_30 發表於 2016-3-26 23:32:10 |顯示全部樓層
請問有邊几款係岩新手種呢?我都發覺有啲品種大得好快。有啲又大得好慢。
ppg 發表於 2016-3-30 15:17:01 |顯示全部樓層
sheman_30 發表於 2016-3-26 23:32
請問有邊几款係岩新手種呢?我都發覺有啲品種大得好快。有啲又大得好慢。 ...

你可以試下種Thunder Surprise,呢隻幾岩新手種

係呀,呢隻好快大又易種(=^^=)  發表於 2016-3-30 15:20
紅豆包 發表於 2016-3-30 15:23:01 |顯示全部樓層
sheman_30 發表於 2016-3-26 23:32
請問有邊几款係岩新手種呢?我都發覺有啲品種大得好快。有啲又大得好慢。 ...

可以試吓呢隻品種,Rob's Loose Noodles, 又係易大,易種,好啱新手
Purple17 發表於 2016-3-30 20:28:16 來自手機 |顯示全部樓層
大概一盆幾錢呀?好似好吸引咁呀~
sheman_30 發表於 2016-3-30 22:27:05 |顯示全部樓層
Thunder Surprise 我上年係花花公子度領養左一盤。佢開花開左4-5個月。好勁呀。放係公司啲同事都好羨慕。

ppg 發表於 2016-4-1 18:27:30 |顯示全部樓層
sheman_30 發表於 2016-3-30 22:27
Thunder Surprise 我上年係花花公子度領養左一盤。佢開花開左4-5個月。好勁呀。放係公司啲同事都好羨慕。

...

我都有一盆呀,我都係鐘意佢成日都有花睇,還用左兩塊修葉種多左兩盆BB添呀
bipa 發表於 2016-4-1 19:13:00 |顯示全部樓層
D 花好靚呀 好想聽日就出發去發叔花場 ~ 引屎人

ppg
聽日去啦  發表於 2016-4-1 23:05
bipa 發表於 2016-4-1 23:13:54 |顯示全部樓層
bipa 發表於 2016-4-1 19:13
D 花好靚呀 好想聽日就出發去發叔花場 ~ 引屎人

請問通常幾點入到去花場會好d?
ppg 發表於 2016-4-2 00:10:31 |顯示全部樓層
bipa 發表於 2016-4-1 23:13
請問通常幾點入到去花場會好d?

最好打電話問下發叔幾點方便啦,唔知佢响唔响度,我地上次兩點幾入去
bipa 發表於 2016-4-2 00:19:54 |顯示全部樓層
ppg 發表於 2016-4-2 00:10
最好打電話問下發叔幾點方便啦,唔知佢响唔响度,我地上次兩點幾入去

唔該喔

ppg
u ar welcome  發表於 2016-4-2 11:41
Purple17 發表於 2016-4-3 10:40:32 來自手機 |顯示全部樓層
真係超吸引呀,不過粉嶺.....離我屋企好鬼遠!T_T仲聽聞個度d紫羅蘭好貴添,你有無落手?
ppg 發表於 2016-4-3 21:18:12 |顯示全部樓層
Purple17 發表於 2016-4-3 10:40
真係超吸引呀,不過粉嶺.....離我屋企好鬼遠!T_T仲聽聞個度d紫羅蘭好貴添,你有無落手? ...

係呀都幾遠,貴唔貴就見人見誌喇!如果你由一樓開始爬文就知道我有無入手
Kaser 發表於 2017-3-6 10:43:30 |顯示全部樓層
Hi hi Ppg, Were the AV at 發叔's 花場 expensive? Can you remember how much you paid for the four pots? Am thinking to visit 發叔's 花場 but not sure if the price is more expensive than buying from Mong Kok's flower shops, which get AV from 發叔's 花場. Please advise.
Sofie11 發表於 2017-3-6 11:44:34 來自手機 |顯示全部樓層

Deleted 唔係好識用修改
Sofie11 發表於 2017-3-6 11:51:08 來自手機 |顯示全部樓層

Deleted 唔係好識用修改
takwai24 發表於 2017-3-6 15:08:23 |顯示全部樓層
發場的花不算很貴,普及品種$40-$60,十字花$100 - $150。

當然有些十字葉或者稀有十字花比較昂貴。
powergun 發表於 2017-3-6 16:16:46 |顯示全部樓層
takwai24 發表於 2017-3-6 15:08
發場的花不算很貴,普及品種$40-$60,十字花$100 - $150。

當然有些十字葉或者稀有十字花比較昂貴。 ...

你買左唔少啦
Adith 發表於 2017-3-8 18:16:46 |顯示全部樓層
ppg 發表於 2016-3-20 18:04
未入去之前同自己講"買兩盆好喇" 結果買左4盆   ,其實仲有3盆想買,但發叔唔比 ...

點解唔比呀 ?