水耕肥同土耕肥有咩分別?

作者: addchan2012 發表于 2016-3-15 15:45:15
3081 7
我想買水種肥同土種肥
因家中有多肉,觀葉和香草
所以想買有機和化學肥
但如果甘分又好似要買好多款
請問水種肥同土種肥有咩分別?
可以share甘用嗎?

如果要視乎品牌,可以舉例說明嗎?
感謝
Salt 發表於 2016-3-15 18:38:59 |顯示全部樓層
土肥分有機同化肥。有機肥要土壤微生物分解植物先可以吸收。化肥嘅formula係植物已經可以直接吸收。我諗水耕肥同化肥應該類似d,兩種都係植物可以直接吸收,但我唔知呢兩樣有冇再詳細d嘅分別。我有用水耕肥淋泥種植物的,盆檸檬都開緊花結緊果,我諗應該ok。但如果調返轉用泥肥黎水耕我就唔知啦。你search 下呢到有個好詳盡嘅水耕貼入面位前輩係用有機肥發酵完黎水耕用的。
回復

addchan2012 發表於 2016-3-17 08:18:20 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-3-15 18:38
土肥分有機同化肥。有機肥要土壤微生物分解植物先可以吸收。化肥嘅formula係植物已經可以直接吸收。我諗水 ...

thank you Salt~~~
其實我都有睇過類似的文章,不過家中地方太細,未有空間和心意"開發"酵素
聽完你甘講,可能我會買有機和無機的水耕肥,感謝!

祝你成功! ^^  發表於 2016-3-17 14:53
回復

Salt 發表於 2016-3-22 16:12:32 |顯示全部樓層
addchan2012 發表於 2016-3-17 08:18
其實我都有睇過類似的文章,不過家中地方太細,未有空間和心意"開發"酵素
聽完你甘講 ...

突然諗起我唔記得講液肥呀 屋企冇用,唔記得咗佢。不過有機液肥可唔可以水耕我唔知 我諗如果有機液肥係唔需要分解,植物可以直接吸收嘅話。。應該得?

我好像見過日出康城的論壇有個水耕post,他是用液態有機肥。但他的水耕組是水管加氣泵。  發表於 2016-5-21 19:28
回復

addchan2012 發表於 2016-3-24 10:24:20 來自手機 |顯示全部樓層
最後我都係買左有機液肥同化學土種肥XDD
回復

addchan2012 發表於 2016-3-24 10:25:00 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-3-22 16:12
突然諗起我唔記得講液肥呀 屋企冇用,唔記得咗佢。不過有機液肥可唔可以水耕我唔知 我諗 ...

Thank you salt!!!
回復

hy40018 發表於 2016-3-24 10:33:14 |顯示全部樓層
水耕肥可用在泥(要注意比例)
土耕肥不可用在水耕
水耕肥有分有機和化學肥
如果想買可直接GOOGLE SERCH 水耕專用肥

!!!Thank you!!! 所以我宜家都係買液肥多XD  發表於 2016-3-26 21:18
回復

Salt 發表於 2016-6-2 04:59:29 |顯示全部樓層
addchan2012 發表於 2016-3-17 08:18
聽完你甘講 ...

你d有機液肥水耕成效如果呀?而家到我想搵粉狀嘅水耕肥
回復