天台有老鼠

作者: BanbieChan 發表于 2008-9-7 10:58:33
6485 26
天台有老鼠,要點做
屋企樓下有茶餐廳,最近發現有老鼠,喺天台度出沒,仲會食我種D菜心
我己經喺所有出水位,封咗鐵絲網,但係天台係開放式嘅,老鼠有可能係爬水管嚟嘅
我亦有放老鼠藥响天台,但係D老鼠唔食,淨係食D菜心,要點做
llaus 發表於 2008-9-7 11:57:15 |顯示全部樓層
貓捉老鼠嘛!
黑貓白貓都得唷!
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-7 12:02:33 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-7 11:57 發表
貓捉老鼠嘛!
黑貓白貓都得唷!

llaus 我屋企冇養貓
回復

古老 發表於 2008-9-7 13:21:43 |顯示全部樓層
建議你用老鼠膠,放係佢必經既出入口地方。

回復

BanbieChan 發表於 2008-9-7 14:13:48 |顯示全部樓層
原帖由 古老 於 2008-9-7 13:21 發表
建議你用老鼠膠,放係佢必經既出入口地方。

古老,請問,除咗用老鼠膠,仲有冇其他辦法呀
回復

llaus 發表於 2008-9-7 15:03:13 |顯示全部樓層
還有可用驅鼠器
回復

llaus 發表於 2008-9-7 15:34:00 |顯示全部樓層
鼠是農業發展和人們日常生活中的大敵——它不僅糟蹋糧食,而且還傳染疾病,可引起嚴重的瘟疫。多少年來,人們不斷發明新的滅鼠藥物,始終收效甚微。然而信不信由你,有些綠色植物就具有驅鼠的效應。這些驅鼠植物(還有一個有趣的名字叫「植物貓」),包括接骨木、芫荽、鬧羊花等,大多可揮發對鼠類有劇毒作用的化學物質,或者是發出令鼠類無法忍受的氣味,達到驅鼠的目的。利用這些植物驅鼠,既有效又環保。

資料來源:http://club.bcct.cn/viewthread.php?tid=5579

「植物貓」又稱「咬人貓」,不過都是以上說的驅鼠植物,咬人貓的學名為Urtica thunbergiana,屬於蕁麻科植物,他主要的功能是用來食用及醫療用途,自生於全省各地兩千餘公尺以下,到數百公尺的山區,原始森林的邊緣、道路兩旁,以及溪谷兩岸的開闊地。嫩葉滾燙後炒熟可供人食用,長鬃山羊也喜歡吃食本種,人類皮膚若被吃食本種後的山羊口水碰到,也會有像被本種細刺螫到一樣的疼痛症狀。排灣族會在村落周圍栽植本種當作防止敵人入侵的「鐵絲網」,作為防禦性的植物,移植本種十分簡單,在植株下方放置姑婆芋的葉子,以樹枝拍打讓種子落於姑婆芋的葉子上,取得種子撒播即可。

資料來源:http://www.mjes.tpc.edu.tw/teach/KuLa/A076.htm

資料來源http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007041402004
回復

llaus 發表於 2008-9-7 15:45:06 |顯示全部樓層
芫荽應指
芫荽coriander,
因我都有種芫荽parsley, 佢無乜味唷!
回復

古老 發表於 2008-9-7 18:33:26 |顯示全部樓層
古老,請問,除咗用老鼠膠,仲有冇其他辦法呀

你是不是怕捉到米奇不知怎樣處理?
但用毒藥,米奇不知會去那裹死到時腐臭仲大煲!
回復

llaus 發表於 2008-9-7 19:33:37 |顯示全部樓層
方法有兩個方向:

1. 不容許它進入

2. 不容許它留底

怎做就要看妳居住環境有什麼限制來製訂處理方寄啦
回復

EddieOR 發表於 2008-9-7 22:00:10 |顯示全部樓層
好細過既時候,家中有老鼠,之後用老鼠藥,
成效很強,在家中出現了很多的老鼠屍體,他們都出了血
回復

小寶 發表於 2008-9-7 22:34:56 |顯示全部樓層
banbie 我屋企都有老鼠add2icon
佢又係食我d生菜苗add2icon add2icon
仲食我d種入泥度的南瓜種子add2icon add2icon add2icon
屋企有養狗狗唔想用毒藥, 又唔想養貓貓, 所以宜家都唔知點算
回復

Alfphy 發表於 2008-9-8 00:00:55 |顯示全部樓層
嘩!老鼠,好得人驚啊!最怕老鼠!
以前係屋邨見過用老鼠藥滅鼠,嘩!嘩!嘩!好死怖!!因為吃藥後,老鼠會內出血,又會想見光,所以成日都見到死狀恐怖的老鼠屍,好噁心!
回復

Tony 發表於 2008-9-8 00:22:09 |顯示全部樓層
執屍嗰陣好得人驚喎
回復

貓貓 發表於 2008-9-8 00:30:36 |顯示全部樓層
打電話俾防治蟲鼠組投訴屋企附近多老鼠,叫佢地攪掂佢。

如果真係樓下間茶餐廳有老鼠,通知衛生及食物局派衛生幫巡查,間餐廳自然會緊張過你。

如果無相關行動,搵區譏員出面啦,佢地最鍾意管呢 d 野。
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-8 09:16:41 |顯示全部樓層
llaus、古老、Eddie、小寶、阿飛、Tony、貓貓你哋嘅關心同意見呀,今朝淋水時發現,有部份老鼠藥唔見咗,藥房老板話,呢隻藥D老鼠食咗,會去揾水飲架,咁我又收埋晒D裝水嘅器皿,就唔怕佢哋死响我天台啦,不過我知對付老鼠,最好嘅辦法真係養隻貓,D老鼠聞到D貓嘅味道,就已經唔敢出現架喇,小寶好可憐呀,不如大家又諗吓有咩方法幫下小寶啦
回復

Alfphy 發表於 2008-9-8 10:51:42 |顯示全部樓層
斑比,好快手啊!叻!
小寶,可用老鼠夾,不過會活捉老鼠,好得人驚下!
回復

everydayfan 發表於 2008-9-8 12:26:13 |顯示全部樓層
唔養貓, 養兔仔, 村民話兔仔尿陣味可以驅老鼠
回復

llaus 發表於 2008-9-8 13:04:04 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-9-8 12:26 發表
唔養貓、養兔仔、村民話兔仔尿陣味可以驅老鼠

咁就會變成澳門狗場
隻狗追著隻兔來跑
回復

小寶 發表於 2008-9-8 20:47:33 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-8 13:04 發表

咁就會變成澳門狗場
隻狗追著隻兔來跑

笑屎我喇~真係會咁架 add7icon
回復

12下一頁