返回列表 發新帖

兔仔D毬蘭!

作者: Yenleelwy 发表于 2016-3-14 01:39:45
4757 39
Yenleelwy 發表於 2016-5-3 17:00:40 來自手機 |顯示全部樓層
Hoya davidcumming ii   
種了1年今年比驚喜我,希望開到。

B17
嘩!識爬牆!  發表於 2016-5-3 17:18
Yenleelwy 發表於 2016-5-3 17:05:17 來自手機 |顯示全部樓層
17大,是比較貴果間,成株買多款衹有這店,上x店重貴,我見到有盆3xx幾,話新種毬蘭。
B17 發表於 2016-5-3 17:20:55 |顯示全部樓層
Yenleelwy 發表於 2016-5-3 17:05
17大,是比較貴果間,成株買多款衹有這店,上x店重貴,我見到有盆3xx幾,話新種毬蘭。 ...

其實計番大細都唔算貴嘅
隻bella苗賣$23,大盆3,4百,但又唔止十幾倍大
ylee 發表於 2016-5-4 17:16:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-5-3 12:01
賣蘭花嗰檔,好貴

係呀!海鮮鋪
Yenleelwy 發表於 2016-5-5 17:31:36 來自手機 |顯示全部樓層
就快盛開了。
pekklewin 發表於 2016-5-5 18:20:12 |顯示全部樓層
兔仔種得好靚 ! 請教下有咩心得
Yenleelwy 發表於 2016-5-6 13:48:15 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2016-5-5 18:20
兔仔種得好靚 ! 請教下有咩心得

pekklewin :我還是初入門,1星期淋1次水,有時比D肥水飲下!其實冇成日理佢佢會生得快D!我有bella種了成年冇長大過!
Yenleelwy 發表於 2016-5-6 23:34:34 來自手機 |顯示全部樓層
卷葉不知不覺開花了, 好像朱古力冬甩東味。
Yenleelwy 發表於 2016-5-10 20:45:38 來自手機 |顯示全部樓層
又一毬開了.
Yenleelwy 發表於 2016-5-17 13:00:29 來自手機 |顯示全部樓層
新成員加入毬家。
Yenleelwy 發表於 2016-5-17 13:01:28 來自手機 |顯示全部樓層
斷葉毬蘭。
B17 發表於 2016-5-17 19:06:49 |顯示全部樓層

好特別,唔講唔知係毬蘭
Yenleelwy 發表於 2016-6-1 21:07:20 來自手機 |顯示全部樓層
不停地開。毬蘭旺季。
B17 發表於 2016-6-3 10:50:19 |顯示全部樓層
個花芽咁長,開過十次以上

Yenleelwy 發表於 2016-6-3 17:42:56 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-6-3 10:50
個花芽咁長,開過十次以上

yes,B17大大,呢款長期開花的! 1-1305130T035.gif
B17 發表於 2016-6-3 19:45:33 |顯示全部樓層
Yenleelwy 發表於 2016-6-3 17:42
yes,B17大大,呢款長期開花的!

我盆Hoya Carnosa都有花芽開過幾次,唔知點解最終黃咗
冬天修剪過,到依家出得兩塊葉,有排都未開到花

唔通係時候換泥
Yenleelwy 發表於 2016-6-6 10:52:45 來自手機 |顯示全部樓層
開了,開了,好香啊!
Yenleelwy 發表於 2016-6-6 11:02:38 來自手機 |顯示全部樓層
還有它們第一次開花。
B17 發表於 2016-6-6 12:38:18 |顯示全部樓層
睇到心花怒放
Yenleelwy 發表於 2016-6-6 17:04:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2016-6-6 12:38
睇到心花怒放

he  he   he .....估唔到今年開咁多!