在吉吉島$10店買的植料

作者: ayclui 发表于 2008-9-7 10:13:40
4136 15
上星期到吉吉島閒逛, 發現了一些很有用的植料 -- 根腐防止劑

這植料包含了一種叫 ZEOLITE (硅藻土) 的物質.  我在網上查過, 原來 ZEOLITE (硅藻土)是火山硅藻熔岩沉積於海底所形成之地層土, 本身有很多孔; 屬於天然之礦物質, 無毒害, 安全性高, 吸濕力強.

由於它是天然礦物, 故不會造成環境上之污染.  而將硅藻土與泥土混用,對植物根部生長與水土保持會有所幫助.
ayclui 發表於 2008-9-7 10:18:06 |顯示全部樓層
此外, 我還買了一盒園藝用的炭粒, 這炭粒的體積比花墟賣的 "竹炭X" 細,  用起來比較方便.
lolo 發表於 2008-9-7 10:56:01 |顯示全部樓層
好介紹       等我都去八o下先
ayclui 發表於 2008-9-7 11:01:07 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-9-7 10:56 發表
好介紹       等我都去八o下先

所以你見我D泥有D一粒粒藍色o野...就係佢地啦...
cherrylwy 發表於 2008-9-7 12:54:46 |顯示全部樓層
請問炭粒有咩用架?
Aalon 發表於 2008-9-8 09:36:12 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-9-7 10:13 發表
上星期到吉吉島閒逛, 發現了一些很有用的植料 -- 根腐防止劑

這植料包含了一種叫 ZEOLITE (硅藻土) 的物質.  我在網上查過, 原來 ZEOLITE (硅藻土)是火山硅藻熔岩沉積於海底所形成之地層土, 本身有很多孔; 屬於天然 ...

個樣似Million A, 點解Million A貴咁多
maggielawkm 發表於 2008-9-8 09:58:03 |顯示全部樓層
million a 好似係硅酸鹽黎~

tata 發表於 2008-9-8 09:58:51 |顯示全部樓層
醫師,

請問嗰雙根腐防止劑會溶的嗎????????????????????
比得大帝 發表於 2008-9-8 10:04:47 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-9-8 09:58 發表
million a 好似係硅藻土黎架喎~

佢介紹呢隻都係 ZEOLITE (硅藻土), 等我都去買包比較下先
mcyan 發表於 2008-9-8 10:48:52 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-9-7 10:13 發表

這植料包含了一種叫 ZEOLITE (硅藻土) 的物質.  我在網上查過, 原來 ZEOLITE (硅藻土)是火山硅藻熔岩沉積於海底所形成之地層土, 本身有很多孔; 屬於天然 ...

醫師你係邊間吉吉島買架?
maggielawkm 發表於 2008-9-8 11:18:36 |顯示全部樓層
係咪因為中國造平d 哩  ?
ayclui 發表於 2008-9-8 11:37:39 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-9-8 09:36 發表

個樣似Million A, 點解Million A貴咁多

佢唔係 Million A...

原帖由 tata 於 2008-9-8 09:58 發表
醫師,

請問嗰雙根腐防止劑會溶的嗎????????????????????

根腐防止劑係唔會溶嘅...好鬼硬, 似 d 石仔囉...
ayclui 發表於 2008-9-8 11:45:41 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-9-8 10:48 發表

醫師你係邊間吉吉島買架?

喺旺角創興廣場果間吉吉島...放喺園藝材料果邊,地下果格...要 " mau" 底先見到o架...

原帖由 maggielawkm 於 2008-9-8 11:18 發表
係咪因為中國造平d 哩  ?

可能啦...我喺日本 100yen shop 見過...
tata 發表於 2008-9-8 12:12:45 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-9-8 11:37 發表

佢唔係 Million A...

根腐防止劑係唔會溶嘅...好鬼硬, 似 d 石仔囉...

醫師, 我見花墟賣龍貓花盆嗰間都有啲類似嘅嘢喎, 不過唔知係咪硅藻土, 佢話防埋蟲添呀, 係啡色石仔嚟架, 不過就貴好多囉, 鬼佬嘢
ayclui 發表於 2008-9-8 12:24:51 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-9-8 12:12 發表

醫師, 我見花墟賣龍貓花盆嗰間都有啲類似嘅嘢喎, 不過唔知係咪硅藻土, 佢話防埋蟲添呀, 係啡色石仔嚟架, 不過就貴好多囉, 鬼佬嘢

防埋蟲添? 真唔真呀? 不過我果d係淺藍色嘅...
太貴我又唔捨得買啊...
peeseela 發表於 2008-9-8 12:31:53 |顯示全部樓層
等我都去買D.