新手一問,點解我的無名AV出左咁多側苗?

作者: hksandy123 發表于 2016-3-8 16:30:32
1422 6
上年花展買左幾棵無名AV,唔知點解有2棵出左好多側苗。我大約2星期左右加一次肥,肥料我只用花寶液體,forAV嗰款,份量都比建議的少。
請問個位大大,點解我的AV會咁嘅?我係唔係要整走d側苗?請指教。Thanks!!
michele1004 發表於 2016-3-8 18:15:30 |顯示全部樓層
AV一般都狂生葉,要保持多花和養分,一般只保留最上面一層的葉子。
回復

hksandy123 發表於 2016-3-11 19:04:45 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-3-8 18:15
AV一般都狂生葉,要保持多花和養分,一般只保留最上面一層的葉子。

Thanks!! 我仲以為我施肥錯誤。
所以我應該把所有小葉摘走,大大話話應該有20片左右。
回復

亞米米 發表於 2016-3-15 08:44:20 |顯示全部樓層
我覺得..有D品種好鍾意生側芽...
除非樓主想種多幾棵..否則都係摘走D側芽吧..(因為會搶母株養份)
回復

ppg 發表於 2016-3-15 15:47:49 |顯示全部樓層
你盆花花同我盆Spring Promise既情況一樣,鍾意生側芽
回復

hksandy123 發表於 2016-3-15 22:15:01 |顯示全部樓層
亞米米 發表於 2016-3-15 08:44
我覺得..有D品種好鍾意生側芽...
除非樓主想種多幾棵..否則都係摘走D側芽吧..(因為會搶母株養份) ...

多謝指教。我會摘走d側芽。

大家都係邊種邊學~~  發表於 2016-3-16 08:29
回復

hksandy123 發表於 2016-3-15 22:22:00 |顯示全部樓層
ppg 發表於 2016-3-15 15:47
你盆花花同我盆Spring Promise既情況一樣,鍾意生側芽

我有另一盤都係,上年浸葉種起,母株都係呢盤,都係好鍾意生側芽
回復