請教各位,哪裡有買大量的土?

作者: elsa123 發表于 2016-3-5 12:11:39
23075 12
各位大大,小妹有個天臺,一直荒廢,最近想試下種菜,我在淘寶買了5個大型種植箱,泥土想在本地買,我估計要需要不少,唔知邊度有平靚正的泥土買呢?多謝各位啦
tclau 發表於 2016-3-6 09:22:56 |顯示全部樓層
如果喺香港買科學泥種菜就唔難,花墟到處都有得賣。不過要嚟種果樹花卉就唔係好合適,因為無論佢用乜名稱,靚土、培植土、台灣出產、歐洲運到,都係輕飄飄嘅木糠、椰糠一類物品。啲植物好難種得穩。我都好想知道邊度有黄花泥之類疏水泥土賈。
回復

unknownk 發表於 2016-3-6 19:28:42 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2016-3-6 09:22
如果喺香港買科學泥種菜就唔難,花墟到處都有得賣。不過要嚟種果樹花卉就唔係好合適,因為無論佢用乜名稱, ...

塘泥溝椰泥再溝培養土

塘泥溝黄花沙疏水會好D  發表於 2016-3-6 21:26
而家啲塘泥愈嚟愈差,見水就溶,塘泥唔係好疏水,而且都幾貴。  發表於 2016-3-6 19:52
回復

dick 發表於 2016-3-6 23:31:23 |顯示全部樓層
我在花墟那個學校附近,那店好似有個一字,有個鳴字,買過黃花沙,但用得耐會結埋一塊,混合科學泥用會好D,另外花場都有,我在西貢井欄樹那個樂X、X天花園買過佢地自己包裝的泥,用
時要自己檢查下,有時會有垃圾混入
回復

antpple 發表於 2016-3-8 06:34:24 |顯示全部樓層

電視有講

嘉湖山莊對面有個泥頭山、大把垃圾泥

http : // www. hk01.com/%E7%92%B0%E4%BF%9D/10945/%E9%BB%83%E9%8C%A6%E6%98%9FFacebook%E5%88%86%E4%BA%AB%E5%A4%A9%E6%B0%B4%E5%9C%8D%E6%B3%A5%E9%A0%AD%E5%B1%B1-%E6%9C%89%E7%B6%B2%E6%B0%91-%E5%AC%B2%E5%AC%B2-
回復

elsa123 發表於 2016-3-8 23:09:52 |顯示全部樓層
多 謝各位呀,我得閑再去揾下,我買的種植箱幾大,問過一些園藝公司大約需要200幾L一包的種植土的話,要4-5包,幾來都要千幾,希望可以揾下平靓正的。
回復

antpple 發表於 2016-3-9 20:22:15 |顯示全部樓層
呢個世界無免費午餐

平靚正的泥好可能須要你自己去溝架啦
去新界地方、拎D地盆垃圾塘泥、再拎D黃花沙・(新界地方大把呢D垃圾、你幫距地清無任歡迎) 之後再西走D垃圾和石頭.再去堆肥囉・不過辛苦死你

之前有個Post有一噸免費馬便便泥試用、你可試下穩D舊Post睇睇.
回復

tuse2 發表於 2016-3-10 18:25:23 |顯示全部樓層
師姐你會唔會考慮玩水耕AR
宜家好HIT喎
回復

洋蔥頭 發表於 2016-3-12 20:30:16 |顯示全部樓層
我早前在黃x兄買了這款壓縮包裝三合一泥,價錢唔記了,好像係$2xx,佢話開出黎有3倍份量,你可以打電話去了解一下是否合適。

回復

sblam 發表於 2016-3-15 10:36:36 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2016-3-12 20:30
我早前在黃x兄買了這款壓縮包裝三合一泥,價錢唔記了,好像係$2xx,佢話開出黎有3倍份量,你可以打電話去了 ...

請問你買咁大包泥係咪自己車走? 黃x兄可唔可以送貨?
回復

洋蔥頭 發表於 2016-3-16 09:23:03 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2016-3-15 10:36
請問你買咁大包泥係咪自己車走? 黃x兄可唔可以送貨?

我自取的,我唔知道有冇送貨吖,你可以打電話問下。
回復

angela819 發表於 2016-3-16 14:57:40 |顯示全部樓層
洋蔥頭 發表於 2016-3-16 09:23
我自取的,我唔知道有冇送貨吖,你可以打電話問下。

以前有送貨, 幾年前我打工那花園就是佢買花泥, 買不同的泥回來, 自己混合到合自己用
回復

elsa123 發表於 2016-5-3 00:12:57 |顯示全部樓層
Hi 多謝樓上各位,我已經買好泥土了呢
回復