食蟲版の好友聊 [2016年3月]

關閉 [複製鏈接]
作者: Victor9394 发表于 2016-3-1 00:32:52
11814 587
powergun 發表於 2016-3-4 23:50:07 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-3-4 23:42
破欠基金有上限架, 好似得2萬幾...只系好過冇!!~
但無理由佢有錢吾出糧比員工, 要破欠基金出架麻~~~ ...

應唔只兩萬的, 得兩萬有Q用
好難講, 可能有野重迫過出糧呢
iluvuboyz 發表於 2016-3-4 23:53:16 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-3-4 23:50
應唔只兩萬的, 得兩萬有Q用
好難講, 可能有野重迫過出糧呢

我睇新聞好似系甘講喇!!!~所以員工都慘的~~
唉~~好心分手咪好咯, 搞到 大家都吾開心...都吾明點解要捱到4月...
powergun 發表於 2016-3-5 00:02:09 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-3-4 23:53
我睇新聞好似系甘講喇!!!~所以員工都慘的~~
唉~~好心分手咪好咯, 搞到 大家都吾開心...都吾 ...

姓司的可能都係大陸派黎想將亞視打造成中央十台的

破產欠薪保障基金

若遭遇公司結束破產清盤,僱員可向「破產欠薪保障基金」申請墊支下列項目︰

1、 欠薪包括工資、已享用的年假、法定假期、分娩假期、疾病津貼、和年終酬金等。但只限合約終 止半

年內,而不超過四個月的工資,最高額不超過36,000元。

2、解僱代通知金最高一個月工資,但以22,500元為限。

3、應得遣散費,最高50,000元另加餘額之一半。
iluvuboyz 發表於 2016-3-5 00:13:27 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-3-5 00:02
姓司的可能都係大陸派黎想將亞視打造成中央十台的

破產欠薪保障基金

甘即系最高有50000??? 我睇吾明喔~~~
powergun 發表於 2016-3-5 00:17:04 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-3-5 00:13
甘即系最高有50000??? 我睇吾明喔~~~

應該係三個數加埋, 都有十萬八千幾的
powergun 發表於 2016-3-5 08:24:34 |顯示全部樓層

各位早晨, 今日短暫時間有陽光, 部分地區能見度較低, 有一兩陣微雨, 氣溫19至23度, 現時20度

今日係驚蟄, 據維基百科解釋:
驚蟄,古代中國與現代日本稱「啟蟄」,是二十四節氣中第三個節氣,指太陽到達黃經345°時,在公歷每年3月5日或3月6日。《月令七十二候集解》:「二月節……萬物出乎震,震為雷,故曰驚蟄,是蟄蟲驚而出走矣。」

動物昆蟲自入冬以來即藏伏土中,不飲不食,稱為「蟄」;到了這時天氣轉暖,漸有春雷,而「驚蟄」即上天以打雷驚醒蟄居動物的日子。這時中國大部分地區進入春耕季節。

唔知有無人趁週末去打小人呢?
Melb 發表於 2016-3-5 22:56:55 |顯示全部樓層
大家準備好了嗎??

簡介
香港花卉展覽是康樂及文化事務署推廣園藝和綠化意識的重點項目。每年為數十萬本港市民和世界各地的園藝愛好者提供一個賞花和交流種花經驗的良機。二零一六年香港花卉展覽將於二零一六年三月十一日至二十日在香港銅鑼灣維多利亞公園舉行。市民除了可以欣賞到花型秀麗、顏色奪目的主題花「洋彩雀」及各地的花卉之外,更可以觀賞到來自本地、內地及海外園藝機構展出悉心栽培的盆栽、造型優美的花藝擺設,以及色彩繽紛的園景設計。會場更設有售賣花卉及其他園藝產品的銷售攤位。

展覽期間,大會將會為入場人士舉辦一連串教育與娛樂並重的活動,計有學童繪畫比賽、攝影比賽、展品比賽、音樂及文娛表演、花藝示範、廚藝示範、綠化活動工作坊、綠化推廣攤位、導賞服務、康體活動及親子遊戲等。

展覽地點 :        香港維多利亞公園

展覽日期及時間 :        2016年3月11日至20日﹝共10天﹞
上午9時至晚上9時

主題花 :        洋彩雀

http://www.lcsd.gov.hk/tc/hkfs/2016/index.html
alfred71 發表於 2016-3-5 23:53:11 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-3-6 08:07:15 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日部份時間有陽光, 早晚局部地區能見度較低, 氣溫19至24度, 現時19度

今日係三月份第一個週日, 外面天氣唔錯的, 晏d應有陽光的, 大家好好享用啦
powergun 發表於 2016-3-6 11:12:33 |顯示全部樓層
灣仔近298的日x城, 竟然有一盆食蟲植物放係度等賣的
另買花肥花泥有折扣
powergun 發表於 2016-3-6 11:18:14 |顯示全部樓層
有太陽出了
powergun 發表於 2016-3-6 11:50:14 |顯示全部樓層
亞視最後一個月了, 無野睇時轉去睇下, 真係無商業廣告了, 有的都是佢自己的節目宣傳廣告或政府廣告
Fatima 發表於 2016-3-6 13:54:39 來自手機 |顯示全部樓層
請問這個可以分株嗎?
powergun 發表於 2016-3-6 15:30:13 |顯示全部樓層
Fatima 發表於 2016-3-6 13:54
請問這個可以分株嗎?

咁大棵, 當然可以啦
Fatima 發表於 2016-3-6 15:39:14 來自手機 |顯示全部樓層
怎樣分呢?因為我是新手,請賜教
Fatima 發表於 2016-3-6 15:39:15 來自手機 |顯示全部樓層
怎樣分呢?因為我是新手,請賜教
Fatima 發表於 2016-3-6 15:43:52 來自手機 |顯示全部樓層
我試過剪下一枝浸在水裏,等出根,但是發霉了,失敗
powergun 發表於 2016-3-6 16:37:10 |顯示全部樓層
Fatima 發表於 2016-3-6 15:43
我試過剪下一枝浸在水裏,等出根,但是發霉了,失敗

唔知呢,我未種過你呢d, 等版主或其他有經驗既花友答你
michele1004 發表於 2016-3-6 16:52:50 |顯示全部樓層
根爺,斑点/油点百合