有無方法可以減少蚊滋仔

作者: sandylam 发表于 2008-9-6 13:12:14
17783 19
今日朝早落雨無太陽,蚊滋仔出曬黎happy.
我用黏蟲蟲用既貼紙同人手拍蚊,先殺左二十幾隻蚊滋,仲有蚊滋係度飛,拍到手都軟.
我試過控制淋水量,但因為天氣好難預計,有時淋水太少又會令植物乾死.

蚊滋其實係泥度竄出黎,唔知係咪同泥有關呢?
我係買開日本城緑色包裝既泥.

有無天然既殺蟲方法,可以唔傷害幼苗又可以殺到蚊滋?
阿晴 發表於 2008-9-6 14:56:36 |顯示全部樓層
應該係0係泥度生出0黎, 多數在枯葉、腐植質,我個人覺得用泥炭土會比用塘泥呢d生得多d蚊滋仔~
llaus 發表於 2008-9-6 15:37:43 |顯示全部樓層
蚊滋仔系乜來呀?
烏蠅仔?
蚊仔?
Tony 發表於 2008-9-6 15:50:33 |顯示全部樓層

回復 3# llaus 的帖子

細隻ge蚊仔~~
sandylam 發表於 2008-9-6 15:53:35 |顯示全部樓層
我又唔係佢係咪蚊仔,但暫時我未比佢咬過.
好細隻無烏蠅咁大隻.
其實好常見喎~
特別淋水時由泥度飛出黎.
我用黏蟲膠紙黏住幾隻,但我唔敢影相.
或者今晚叫我男友影張相貼上黎.

Tony 發表於 2008-9-6 16:09:18 |顯示全部樓層
呢D野好鬼煩,我次次都係用藥殺鬼晒佢地
試吓噴蒜頭辣椒水睇吓得唔得
cedric523 發表於 2008-9-6 16:12:02 |顯示全部樓層
我都有同你一樣的問題 , 似蚊非蚊的
佢哋好鐘意係泥土上飛來飛去, 但好似唔會咬人
我只係唔好成日淋水, 等佢哋的幼蟲因欠水的環境下死亡
sandylam 發表於 2008-9-6 16:33:05 |顯示全部樓層
有太陽既時候會泥土乾少少,蚊滋仔會少好多,但好似今日無太陽就大鑊啦.今朝到宜家,我就快殺到第三十隻.
張捕蟲貼活生生黏住左好多隻,好可怕!
唔係有捕蟲貼,我用手拍仲難拍.
今晚叫我男友去set多幾張,捉鬼曬佢地.
但日後我都要諗方法.
或者要換第二種泥先得.
塘泥會好少少? 塘泥可唔可以種蔬菜水果架?
我諗住以後換第二種泥,再加竹炭,不用追肥既就面層加一層麥飯石.
llaus 發表於 2008-9-6 19:21:32 |顯示全部樓層
種d香草啦
種乜好d就要請草民大師兄出馬啦
阿晴 發表於 2008-9-7 04:16:42 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-6 16:33 發表
有太陽既時候會泥土乾少少,蚊滋仔會少好多,但好似今日無太陽就大鑊啦.今朝到宜家,我就快殺到第三十隻.
張捕蟲貼活生生黏住左好多隻,好可怕!
唔係有捕蟲貼,我用手拍仲難拍.
今晚叫我男友去set多幾張,捉鬼曬佢地.
但日 ...

我覺得用塘泥會好d~ 塘泥冇咁濕, 同埋因為塘泥本身係泥土, 而科學泥、泥炭土呢d其實只係腐植質冇泥土成分. 塘泥種蔬果當然好~
如果唔係, 我諗泥面唔好咁濕同多落葉, 如用有機肥我覺得會比較多蟲~
sandylam 發表於 2008-9-8 22:02:22 |顯示全部樓層
我搵到源頭啦!
原來係堆堆肥既問題,因為個堆肥箱我改左,新堆肥箱變得唔夠通風,水氣揮發唔走,吽左蚊滋仔出黎.
結果,我都係要掉曬二個堆肥箱,重新再造.
而且,我發現堆肥堆一個多星期就一定要用,否則留太耐又會生好多蚊滋.
下肥後,要係面頭加大量泥係面,最好加埋碎石,否則都係會有蚊滋出黎.
幸好捕蟲貼幫我搵到個源頭,我消滅左源頭再用驅蚊香矛將其他蚊滋趕出黎等佢地飛埋捕蟲貼,一網打盡.
我男友同老媽問我今次知驚未,我就答佢,呢次真係一個教訓,下次堆肥我會堆得更好,唔會再比蚊滋出世.
失敗乃成功之母.
llaus 發表於 2008-9-9 06:33:10 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-9-8 22:02 發表
我搵到源頭啦!
原來係堆堆肥既問題,因為個堆肥箱我改左,新堆肥箱變得唔夠通風,水氣揮發唔走,吽左蚊滋仔出黎.
結果,我都係要掉曬二個堆肥箱,重新再造.
而且,我發現堆肥堆一個多星期就一定要用,否則留太耐又會生好 ...

well done!!
妳看種植樂趣何其多呀!
大家樂樂繼續努力吧!
享受其苦與樂!
當然唔好忘記多d上來同大家分享和分擔苦與樂呀!
農夫 發表於 2008-9-9 09:39:15 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-6 19:21 發表
種d香草啦
種乜好d就要請草民大師兄出馬啦

我種緊貓薄荷,覺得佢好吸引蚊茲
唔通要種驅蚊草?
JicJicmom 發表於 2008-9-9 12:50:22 |顯示全部樓層
如果吊幾盤豬籠草你地估下得唔得呀0拿 .......
llaus 發表於 2008-9-9 15:48:56 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-9-9 12:50 發表
如果吊幾盤豬籠草你地估下得唔得呀0拿 .......

過是養幾隻青蛙!
RNW 發表於 2008-9-9 17:20:20 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-9-9 09:39 發表

我種緊貓薄荷,覺得佢好吸引蚊茲
唔通要種驅蚊草?

我種d九重塔又係o甘, 搞到成個窗台都係蚊滋;最後都係要搬上天台種。
sammy 發表於 2008-9-9 21:06:10 |顯示全部樓層
放一盆水, 加D洗潔精, 令張力稍增, D蚊滋一飲水就浸死
llaus 發表於 2008-9-10 11:57:47 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-9-9 21:06 發表
放一盆水、加D洗潔精、令張力稍增、D蚊滋一飲水就浸死

是否因貼實佢d腳
走唔甩呀?
ivo 發表於 2008-9-10 13:47:45 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-10 11:57 發表

是否因貼實佢d腳
走唔甩呀?

唔係, 蚊可以企係水面係因為有表面張力. 用洗潔清破左水既表面張力比, 蚊就會浸死.
llaus 發表於 2008-9-11 15:07:02 |顯示全部樓層