淘蘭花苗

作者: Pear 發表于 2016-2-25 14:50:49
2495 5
請問你地有冇人試過淘買蘭花苗呀? 成功嗎?
fierycloud 發表於 2016-2-25 17:39:34 |顯示全部樓層
蘭花苗也受管制 (無菌容器運輸,生長於培養基中者除外)
https://www.afcd.gov.hk/tc_chi/c ... oc/con_end_doc.html

https://www.afcd.gov.hk/tc_chi/conservation/con_end/con_end_faq/con_end_faq.html
Q5        如 我 需 進 口 或 出 口 瀕 危 物 種 來 往 中 國 內 地 及 香 港 特 區 , 是 否 需 要 申 領 許 可 證 ?
        中 國 內 地 及 香 港 特 區 之 間 的 瀕 危 物 種 貿 易 同 樣 受 管 制 。 如 從 中 國 內 地 進 口 , 也 必 須 領 有 由 中 國 《 公 約 》 管 理 機 構 簽 發 的 瀕 危 物 種 出 口 准 許 證 。   而 某 些 標 本  必  須 申 領 本 署 簽 發 的 許 可 證 。 出 口 或 再 出 口 瀕 危 物 種  到 中 國 內 地  , 必 須 申 領  許 可 證 。 詳 情 請 向 瀕 危 物 種 進 出 口 管 理 辦 公 室 查 詢 。

回復

tiger13 發表於 2016-3-7 10:53:51 |顯示全部樓層
我都打過電話問漁農處, 蘭花有很多品種受入口管制, 要小心查清楚再買.
回復

Pear 發表於 2016-3-21 18:14:04 |顯示全部樓層
我仲以為冇泥就可以入口添, 真可惜, 淘又平又靚
回復

亞米米 發表於 2016-3-22 08:51:00 |顯示全部樓層
Pear 發表於 2016-3-21 18:14
我仲以為冇泥就可以入口添, 真可惜, 淘又平又靚

係囉..
我之前睇中咗花貓(只係貓蟲..冇泥冇水苔咩野都冇)..淘咗運到去深圳都落唔到嚟..
回復

corina 發表於 2016-3-22 19:04:50 來自手機 |顯示全部樓層
淘寶好平的蘭花苗只是比瓶苗大小小,有時仲貨不對辦
回復