有關田園規劃請參看102樓
黌(音衡),校園之意。蓻(音谷)草:種植各花草百卉之意。
開校兩年之後,田雖廣然奭大,卻無人所耕。即使有也不過不多於半畝之地,管理甚少而茻草叢生。直至我入校後才開始有絲毫之變,到中六更有老師受我啓發,招募一班家長一同治田。百廢皆盛,花栽有花;果蓏之物皆有穫。
以誌後來校田園藝之發展丶樹花草百卉之術,故名黌蓻草誌也。

耜耬之地,荒其力者;一人百力不㠯達也。 耜耬之地,興其力者;二人耦其皕力未歟。
所以種花植菜,不能怠慢,要不斷努力齊一。才可做到金石可鏤,駑馬千里。

實耰法(播種方法):176樓
苗撫法(育苗方法):181樓

花譜:
彩冠花
http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;extra=#pid2347646
矢車菊
http://hkplants.com/thread-205114-1-1.html
來自 2#

感謝老師為我使用航拍影下全園。 之後會隨時變動,會隨時更新
  現在分為幾個區:
A: 藤本植農作物:黃豆
B: 藍色花卉,球根植物
C: 香素蘭
D: 町
E: 球根,玉蜀黍
F: 四季豆
G:宿根花卉
H: 藤本植物:香豌豆, 四季豆 。芳香植物: 薄荷屬 和雙瓣茉莉
K: 量天尺(等收火龍果),藍色花卉(矢車菊,車前葉藍薊,翠雀,藍亞麻,羽扇豆,琉璃苣,辰星花,海綠)
Q: 待稼
L:羅馬生菜
M: 黃豆
N: 待稼
R: 龍葵,燈籠椒,朝鮮薊
S: 艾,紫蘇
T: 馬鈴薯
螢光綠:花果苗木 (藍花楹,番石榴,青檸,龍船)

學校植物由我控制!!

搞乜鬼野........

搞乜鬼野........

查看全部評分

加油 ~ 令我諗起中學時的回憶
Kel 發表於 2016-3-3 23:42
加油 ~ 令我諗起中學時的回憶

你就好喇~!!

咁大塊地會有咩攪作呀~
你係新界區的學校校工?
根爺、校工邊有咁西飛利

ChanKwingYin同學.你就好啦
學校植物由我(Alan)控制!

學校咁大塊地比你主宰一切。老師、訓導主任、班主任、校長、校監、校董全部靠邊站
就連Alan Tam譚校長都歩你後塵。

antpple 發表於 2016-3-4 09:37
根爺、校工邊有咁西飛利

樓主話學校植物由佢控制的, 學生邊有可能? 只有校工負責學校的花花草草的, 當然除非好似五個學生的校長咁, 校長, 教師, 校工都係佢一個做哂啦
powergun 發表於 2016-3-4 09:44
樓主話學校植物由佢控制的, 學生邊有可能? 只有校工負責學校的花花草草的, 當然除非好似五個學生的校長咁 ...

根大爺、你係大師;

咁我D小蟻民(初初登記 「好似地底坭咁」 )邊知甘多、所以我感覺一個字”勁”
antpple 發表於 2016-3-4 09:57
根大爺、你係大師;

咁我D小蟻民(初初登記 「好似地底坭咁」 )邊知甘多、所以我感覺一個字”勁” ...

我係摧花大師來的, 可能無你咁勁的
powergun 發表於 2016-3-4 10:01
我係摧花大師來的, 可能無你咁勁的

唉、你係大師
我邊有咁勁呀
我呢D正所謂爛泥扶不上巠。係個咁功利主義社會穩兩餐飯食、成日比日拍底個頭做人(特別係現在的北大人)
餐穩餐食餐餐清
antpple 發表於 2016-3-4 10:06
唉、你係大師
我邊有咁勁呀
我呢D正所謂爛泥扶不上巠。係個咁功利主義社會穩兩餐飯食、成日比日拍底個頭 ...

我咪又係, 今日唔知明日事, 今日亞視執, 明日可能係我呢間了
powergun 發表於 2016-3-4 10:08
我咪又係, 今日唔知明日事, 今日亞視執, 明日可能係我呢間了

咁我地同病相連 、抱頭痛哭
antpple 發表於 2016-3-4 10:10
咁我地同病相連 、抱頭痛哭

係呀, 都係唔好係人地個post 吹水啦, 想傾計去各大吹水帖啦

ok 收聲  發表於 2016-3-4 10:22
powergun 發表於 2016-3-4 09:15
你係新界區的學校校工?

siu sai wan
sherimavis 發表於 2016-3-4 08:12
你就好喇~!!  

咁大塊地會有咩攪作呀~

those,i tell the students to make the soil ready,and i will grow sweet corns , tomatos ,narcisissus tazetta var. chinensis
they are really lazy,only me is the one who loves gardening club
antpple 發表於 2016-3-4 09:37
根爺、校工邊有咁西飛利

because there is no one know how to plant and care flowers....
ChanKwingYin 發表於 2016-3-4 11:23
because there is no one know how to plant and care flowers....

加油
地干, 士質麻麻地, 最緊要有方便的取水源嗎? 真是開荒牛....辛苦晒!!!