返回列表 發新帖

冰菜及苗芽菜(今天終於可一嘗冰菜的滋味了 11/12/2016)

作者: wongcc 發表于 2016-2-16 08:56:04
8633 29
iluvuboyz 發表於 2016-2-17 11:26:13 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-16 17:20
舊的水煲最好,沖水倒水都輕鬆,缺點係芽菜唔夠直,無咁靚仔,芽菜根摘起來麻煩點。

我最初浸芽菜時也是 ...

之前有一個舊水煲, 但系已經掉左了
回復

wongcc 發表於 2016-3-5 19:13:18 來自手機 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2016-2-17 11:26
之前有一個舊水煲, 但系已經掉左了

我上面的水煲,是買嚟專門發芽菜用嘅! 未煲過水㗎,你有興趣可以借給你玩下喎。
回復

wongcc 發表於 2016-12-11 14:42:36 來自手機 |顯示全部樓層
今天我終於遇見了“冰菜”,馬上買了回來,嘗試冰菜是否吃的時候有“Boc”一聲,稍後有試食報告,看看是否值得種食!

評分

查看全部評分

回復

wongcc 發表於 2016-12-11 16:49:40 來自手機 |顯示全部樓層
試食報告: 網上說只要煮30秒就可以吃,但我比較對生吃不習慣,所以我滾咗佢2分鐘,仍好青綠,吃的時候冇落任何調味料,因聽說冰菜本身有鹹味,食的時候咬落去好脆,真有“bob”一聲,如果你沒有一口咬斷,而係用牙齒輕咬菜梗上的冰粒,咁每咬破一粒冰粒你都會有“卜”一聲,咁食一條菜,你會聽到無限次“卜”一聲,味道冇乜特別,當每咬破一粒冰,才會感覺有少許咸味幾得意咁,菜身爽脆,我覺得我可以接納和喜歡,而且會再買嚟食,自已可能不會種植,因需地方頗大。

評分

查看全部評分

回復

orik 發表於 2016-12-20 12:55:59 |顯示全部樓層
我也吃過,一些生吃,一些稍為煮了一下就吃,感覺生吃的口感更脆。
最初吃的時候試了一下,有一點鹹味,所以如果不是重口味的人,可以不用加鹽。
我吃的時候是當作沙拉來吃,所以配了一點檸檬汁、橄欖油,吃起來會很清爽。
回復

wongcc 發表於 2016-12-21 04:37:44 來自手機 |顯示全部樓層
orik 發表於 2016-12-20 12:55
我也吃過,一些生吃,一些稍為煮了一下就吃,感覺生吃的口感更脆。
最初吃的時候試了一下,有一點鹹味,所 ...

原來可以生吃,但我怕生的菜有菌同蟲卵,又唔知佢屬唔屬於沙律菜,暫時未有勇氣嘗試呢!多謝提供另類食法。
回復

B17 發表於 2017-1-24 11:56:03 |顯示全部樓層
再試食冰菜 上次熟食,非常難頂 今次當沙律菜,好小小,不過都係怪味
回復

angela819 發表於 2017-1-24 16:27:54 |顯示全部樓層
我食過好多次啦, 咪菜咁囉, 唔難食呀
回復

B17 發表於 2017-1-24 19:05:30 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-1-24 16:27
我食過好多次啦, 咪菜咁囉, 唔難食呀

喜好嘅野好個人,的確覺得佢難頂
回復

angela819 發表於 2017-1-26 11:04:28 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-1-24 19:05
喜好嘅野好個人,的確覺得佢難頂

咁又系           
回復