養蘭記

作者: ChanKwingYin 發表于 2016-2-14 15:04:43
23327 323
ChanKwingYin 發表於 2018-6-26 21:25:18 來自手機 |顯示全部樓層
wongin30s 發表於 2018-6-26 19:42
其實樓主也是我的取經對象
因為看到你時常開花,印證你是十分成功的養蘭人  ...

冇開或者死咗嗰啲冇影姐
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-26 22:56:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 21:20
你企在山頂尖,我地在地平線起步!無敵是最寂寞!<span class="emoji emoji1f602"></span>

曲高和寡。 呢度好多花友都玩得好精, 唔識回應。 可惜呢度唔係facebook,冇得畀like。
回復

小雷子 發表於 2018-6-26 23:16:52 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-26 22:56
曲高和寡。 呢度好多花友都玩得好精, 唔識回應。 可惜呢度唔係facebook,冇得畀like。 ...

哈哈!你想比like……好易啫!
我咩都唔識,又低B班學生,有時入黎搭兩句咀,支持下囉!
回復

Sumbie 發表於 2018-6-26 23:23:17 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-26 21:01
太冷門嘅唔識,所以唔識搭嘴,太精嘅又唔識。 又未有資格教人, 自己今年要開嘅花又差唔多開曬喇,都唔知 ...

我都係,除咗「嘩!好靚呀!」真係搭唔到嘴
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-27 00:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-26 23:16
哈哈!你想比like……<span class="emoji emoji1f44d"></span>好易啫!
我咩都唔識,又低B班學生,有時入黎搭兩句咀,支持下 ...

今我要好好特別關照下你囉
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-27 00:38:09 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-26 22:56
曲高和寡。 呢度好多花友都玩得好精, 唔識回應。 可惜呢度唔係facebook,冇得畀like。 ...

其實四五年前仲有更加多, 呢兩三年原來館都好似冇之前咁熱鬧
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-27 08:27:18 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-6-27 00:38
其實四五年前仲有更加多, 呢兩三年原來館都好似冇之前咁熱鬧

其實種蘭花要有番咁上下成績應該最少有十年八年經驗。 有經驗的花友已有自己的一套, 來這裏主要不是為學習,而且太多交流又可能會引起筆戰,要就住就住。 至於純分享呢, 這裏貼圖不太方便,又不能比like。 我見其他種花的fb谷都是貼圖多,講野少。

唔緊要啦,討論區的定位應該都係討論。 比較年資高的前輩慢慢失興趣也是可以理解的, 等我哋呢啲新手喺度嘈喧巴閉囉。
回復

tomato_king 發表於 2018-6-27 09:32:23 |顯示全部樓層
哩度依家貼圖方便咗好多啦, 唔使以前要resize 咗先貼到.
我哩D新手最鐘意係度欣賞靚花同攞經驗
回復

Sumbie 發表於 2018-6-27 09:45:30 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-27 08:27
其實種蘭花要有番咁上下成績應該最少有十年八年經驗。 有經驗的花友已有自己的一套, 來這裏主要不是為學 ...

講真我哋呢啲新手真係無從入手!我都有睇書,始終都覺唔及響度爬文咁好!同埋書本作者多數都係台灣、外國,種植環境唔同,呢度親切啲,大家面對的問題、入貨的來源都差唔多!幸好仲有你哋一啲前輩唔嫌我地煩肯教我地!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-6-27 09:54:58 來自手機 |顯示全部樓層
仲有,呢度啲舊文是寶,我真係由第一頁開始睇番。 人雖不在,但招意還在。 在這裡就如令狐沖在思過崖。
回復

小雷子 發表於 2018-6-27 13:42:42 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-27 09:54
仲有,呢度啲舊文是寶,我真係由第一頁開始睇番。 人雖不在,但招意還在。 在這裡就如令狐沖在思過崖。{:em ...

哈哈!人……不……在……講得好詭異咁!
係度學種花……通常越種越多,中花毒太深!
一邊種,又邊學,又有老師係旁邊指導!我覺得呢度非常好!

哈哈,其實我唔係好識講野,請大家多多包涵 >.<  發表於 2018-6-27 13:53
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-27 17:30:55 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-27 09:54
仲有,呢度啲舊文是寶,我真係由第一頁開始睇番。 人雖不在,但招意還在。 在這裡就如令狐沖在思過崖。{:em ...

都係因為見到呢度咁多舊文,最重要是本地香港的種植技術所以我才會有興趣入館
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-27 17:31:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-27 13:42
哈哈!人……不……在……講得好詭異咁!<span class="emoji emoji1f602"></span>
係度學種花……通常越種越多,中花毒太深 ...

人不在,精神在就得啦。
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-27 17:34:09 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-27 09:45
講真我哋呢啲新手真係無從入手!我都有睇書,始終都覺唔及響度爬文咁好!同埋書本作者多數都係台灣、外國 ...

係呀其實種植書就算係香港出版內容大多膚淺,例如香港盆栽植物,搵大大張圖貼左係度亞位。外國的書籍雖然內容豐富但是大多只能作參考而已,所以真的要由自己開始
回復

小雷子 發表於 2018-6-27 20:50:46 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-6-27 17:34
係呀其實種植書就算係香港出版內容大多膚淺,例如香港盆栽植物,搵大大張圖貼左係度亞位。外國的書籍雖然 ...

不如你又考慮出返本<陳氏種植大全>!比返香港朋友睇!
回復

Sumbie 發表於 2018-6-27 22:19:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-27 20:50
不如你又考慮出返本!比返香港朋友睇!<span class="emoji emoji1f609"></span>

支持!我要親筆簽名版本!

同意親身感受最緊要,所以都交咗好多學費,樣樣種一啲,吸取唔同嘅經驗!
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-28 17:27:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-27 20:50
不如你又考慮出返本!比返香港朋友睇!<span class="emoji emoji1f609"></span>

我之前都寫過㗎,類似嘅嘢。後尾俾人揼咗
回復

wongin30s 發表於 2018-6-28 17:41:25 |顯示全部樓層
老婆?
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-6-28 20:00:50 來自手機 |顯示全部樓層
wongin30s 發表於 2018-6-28 17:41
老婆?

17歲仔點會有老婆,女朋友都冇啦
回復

小雷子 發表於 2018-6-28 20:23:41 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-6-28 20:00
17歲仔點會有老婆,女朋友都冇啦

寂寞的17歲!
媽媽發功?C仔包!唔温書,攪埋D無謂嘢!火坑焚書!
回復