kodasha之多肉植物小區~^^^

作者: kodasha94 發表于 2016-2-12 13:23:29
7789 102
kodasha94 發表於 2016-2-28 18:16:27 |顯示全部樓層

黃麗錦有諗過入,但實在擠不出位來
回復

michele1004 發表於 2016-2-28 18:21:22 |顯示全部樓層
kodasha94 發表於 2016-2-28 18:16

我找了一下,有黄丽錦的淘店不多,而且相片不太对版!楼主共有幾棵黄丽?
回復

kodasha94 發表於 2016-2-28 18:24:49 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-2-28 18:21
我找了一下,有黄丽錦的淘店不多,而且相片不太对版!楼主共有幾棵黄丽?  ...

2棵就夠晒數,皇后黎架 不過種出開花好似好難咁呀
回復

BenLau 發表於 2016-2-28 20:03:17 |顯示全部樓層

淘X d黄麗錦太贵了!有機會留返去台湾先買啦
回復

老公仔 發表於 2016-2-28 22:01:28 |顯示全部樓層

有人說過 : 買咗就會擠得出位擺㗎啦!
回復

kodasha94 發表於 2016-2-29 09:47:34 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-2-28 22:01
有人說過 : 買咗就會擠得出位擺㗎啦!

黎緊花展都唔知點算, 到時又怕越買越多~=-=
回復

老公仔 發表於 2016-2-29 12:24:41 |顯示全部樓層
kodasha94 發表於 2016-2-29 09:47
黎緊花展都唔知點算, 到時又怕越買越多~=-=

入咗肉坑就係會咁㗎啦!必經階段來的,惟有把你的種植區不斷擴大。
回復

kodasha94 發表於 2016-2-29 12:35:28 |顯示全部樓層
所以而家都係睇下per大, 公仔大, 婆婆大,秋大,RIO大, MELB大, 公主大.....D圖鑑頂住癮先囉,
剛入左本書溫習下~~

路經睇到.........我啲邊度入流 , 笑死人呀 ~ >.<  發表於 2016-3-2 23:04
回復

老公仔 發表於 2016-2-29 12:39:10 |顯示全部樓層
kodasha94 發表於 2016-2-29 12:35
所以而家都係睇下per大, 公仔大, 婆婆大,秋大,RIO大, MELB大, 公主大.....D圖鑑頂住癮先囉,
剛入左本書溫 ...

我種咁耐都未買過天書睇過。

你D肉一桶桶咁種, 洗咩天書姐...鐘意有本書揭揭下, 費時成日loop 網, 眼痛, 但有時都上黎爬文睇下其他花友D種植經驗^^  發表於 2016-2-29 12:44
回復

kodasha94 發表於 2016-3-2 22:55:25 |顯示全部樓層

2/3肉肉更新:趁有陽光影幾張~ 1)黃麗皇后1號,搣佢3塊肥肉試葉插,唔知會唔會成功 。黃麗2號甩左塊肉仔,2后合照。
2)法拉等開花喇,快d啦
3)雨燕座又等開花喇,似乎服左盆,撐開左d肉肉
4)熊仔都服盆喇,手仔成長得幾好,兄弟合照

評分

查看全部評分

回復

kodasha94 發表於 2016-3-2 23:16:03 |顯示全部樓層
kodasha94 發表於 2016-2-29 12:35
剛入左本書溫 ...

睇婆婆大~本珍藏肉肉圖鑑仲好啦
回復

sherimavis 發表於 2016-3-3 07:56:18 |顯示全部樓層
kodasha94 發表於 2016-3-2 23:16
睇婆婆大~本珍藏肉肉圖鑑仲好啦

Per大先係珍藏肉肉圖鑑喔~!!!

勁呀~
回復

sherimavis 發表於 2016-3-3 07:58:59 |顯示全部樓層
kodasha94 發表於 2016-3-2 22:55
2/3肉肉更新:趁有陽光影幾張~  1)黃麗皇后1號,搣佢3塊肥肉試葉插,唔知會唔會成功{:emoji_1 ...

熊熊養得好好喔~!

我棵都冇乜大到……
回復

michele1004 發表於 2016-3-3 08:02:41 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-2-28 20:03
淘X d黄麗錦太贵了!有機會留返去台湾先買啦

台湾那裡?有地址嗎?
回復

BenLau 發表於 2016-3-4 10:55:21 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-3-3 08:02
台湾那裡?有地址嗎?

假日建國花市同大台北聯合花市

Thanks.  發表於 2016-3-4 11:24
回復

BenLau 發表於 2016-3-5 03:39:33 |顯示全部樓層

謝P大  發表於 2016-3-5 10:02
回復

kodasha94 發表於 2016-3-9 16:52:08 |顯示全部樓層

9/3~肉肉更新:趁去花展同寒風來前影一下肉肉.
1)淘番黎既藍萍果,竟然發現有花莖既物體
2)雅樂之舞有新極細葉仔出喇
3)係婆婆大抽番黎既千代田之松,有少少進展喇,條莖仔生高左少少(請放大圖觀看)
4)雨燕座d花多左,但唔知點解花莖唔肯伸直,彎彎地,朶花開得好細咁,唔肯開口
5)melb大義賣既鼓笛錦,生得好慢慢  

評分

查看全部評分

回復

sherimavis 發表於 2016-3-9 17:15:10 |顯示全部樓層
千代田之松開始成形喇~!!

叻叻
回復

kodasha94 發表於 2016-3-9 17:24:24 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2016-3-9 17:15
千代田之松開始成形喇~!!

叻叻

婆婆,我間唔中放d音樂比佢聽架,唔知有冇影響呢?
佢同錦晃星同居一盆架,等佢大個仔就可以自己搬大屋喇
回復

老公仔 發表於 2016-3-9 17:28:57 |顯示全部樓層
kodasha94 發表於 2016-3-9 16:52
9/3~肉肉更新:趁去花展同寒風來前影一下肉肉.
1)淘番黎既藍萍果,竟然發現有花莖既物體
2)雅樂之舞有新 ...

松松bb只能瑟縮於一角,有冇覺得佢有點淒涼?

花莖不能伸直是由於地心吸力地吧!
回復