第一次種檸檬薄荷

作者: heloleo 發表于 2016-2-7 12:03:22
15383 127
heloleo 發表於 2016-4-23 16:38:44 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-22 20:45
英文係Spider mites。
你想佢自己掉落泥然後分解?唔係唔得,只不過室內盆栽未必夠多微生物分解,發曬霉 ...

自然分解就會引好多飛飛??
上次係枯左好多,,唔知咩病之後先見有蟲,,,

我意思話同一日落種,,護苗盤有香蜂草同薄荷,,相對地,,薄荷生得快好多,,
應該下次換盤,,執返D 薄荷算~
回復

Salt 發表於 2016-4-23 20:35:43 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-4-23 16:38
自然分解就會引好多飛飛??  
上次係枯左好多,,唔知咩病之後先見有蟲,,,

唔肯定,但盆栽少微生物所以分解會好慢,引得多唔多飛飛我唔知,但應該係發霉先跟住引飛飛然後先慢慢分解到,中間生唔生蛋呢。。就唔知啦
如果你土壤好多微生物,自然分解當然可以啦。大自然o係咁o家嘛。我諗如果你想分解佢,另外搵個盒做堆肥應該都會分解得快過o係盆栽。但我唔知會唔會一樣有飛飛,睇呢到講好似會。

我都係覺得盆o野枯係似上次個post 嘅嚴重版。不過算啦你都掉咗咯。

睇相點都似係上面最靚(應該係話上面同左邊個L 字形,我估你轉過個位?),越低越。。係咪你將上面o個排對住/放正o係prime 位,其他照唔到所以先係咁咋?不過其實最靚o個排都徒長o家,呢排都冇乜太陽,但你睇下有冇搵到個光d 嘅位畀佢啦~
回復

heloleo 發表於 2016-4-24 21:18:42 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-23 20:35
唔肯定,但盆栽少微生物所以分解會好慢,引得多唔多飛飛我唔知,但應該係發霉先跟住引飛飛然後先慢慢分解 ...

係呀  竟然之前有剪左條出黎 就算啦.. 怕傳染到其他,, ,唔關陽光事,,之前係每日轉角度擺,,係咁換位,,
家下薄荷生得好D ,,又密,,但係又有問題出黎,, 唔知果堆密果堆,,D 泥好少,,

今日淋完水,,D 水去唔到添,,唔知係咪D 根密,, 葉頂又有少少毛毛  發霉咁,,  呢排D 天氣,,唔多好~

睇黎今星期要換盤,,再唔換,,都幾驚集體死哂~
回復

Salt 發表於 2016-4-25 18:00:50 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-4-24 21:18
係呀  竟然之前有剪左條出黎 就算啦.. 怕傳染到其他,,  ,唔關陽光事,,之前係每日轉角度擺,,係咁 ...

徒長一定關太陽事。
你又係照頭淋?仲未換盆?
可以拎起個苗盆,輕輕按下個盆周圍,鬆舊泥出黎,拉出黎睇下d根咪知咯。
你個苗盆底有孔,拎個盆裝d水,成個苗盆放入去由底部吸水,等30-45分鐘後吸唔到嘅水倒走,然後如果過一陣苗盆下有多餘水滴返出黎再倒走多一次。咁就唔會淋到d葉發霉啦。
回復

heloleo 發表於 2016-4-27 09:28:21 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-25 18:00
徒長一定關太陽事。
你又係照頭淋?仲未換盆?
可以拎起個苗盆,輕輕按下個盆周圍,鬆舊泥出黎,拉出黎睇 ...

照頭淋比較方便  我懶姐,,

今時今日,,都係見到,,香蜂草同薄荷好大分別,,

大部份香蜂草都生長得唔好,, 薄荷已經有好多條生得幾好,,入面都有D 枯左,,

諗住聽日或者後日DAY OFF 有時間換埋盤搞一搞佢,,

呢幾日棵野果到好多蚊,,係咪好惹蚊?? 一包泥,,其實係咪要加下D 咩珍珠岩好D?

次次都沖走唔少泥 走,,,, 或者係咪係底到鋪層石?
回復

Salt 發表於 2016-4-28 20:55:24 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-4-27 09:28
照頭淋比較方便  我懶姐,,

今時今日,,都係見到,,香蜂草同薄荷好大分別,,

我o個到冇惹蚊,係咪你d 泥成日都好濕?
我就咁用包泥冇加到其他o野,照常咁淋水唔會沖走d泥。
回復

heloleo 發表於 2016-5-2 09:22:50 來自手機 |顯示全部樓層
育苗盆摸盆啦
選擇左兩個生得好既簿菏放左落去

今次呢盤用德國泥
回復

heloleo 發表於 2016-5-16 12:19:28 |顯示全部樓層
頂呀,, 今日見到超恐怖現像,, 虫蒙 好多,, D 泥土,, 好多透明幼蟲郁郁下,,連D 苦楝油都殺唔死,,全部要放棄
回復