第一次種檸檬薄荷

作者: heloleo 发表于 2016-2-7 12:03:22
15344 127
heloleo 發表於 2016-3-29 18:59:17 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-3-26 21:33
因為冇根曬太陽。放返去陰涼位加返水畀佢或搵野罩一罩佢成棵睇下佢轉頭會唔會企返起身啦。如果幾粒鐘/到 ...

插枝連續幾日都無直返,,係咪已經無得救?? 軟哂,,D 葉都卷~

仲有今次D 種子唔知係咪又沖走左,, 無上次咁快發芽,

有樣野好奇怪,, 同一包泥,, 面果堆黑泥,, 用到一半,,D 泥啡泥,, 係咪正常? 定係又要換包泥,,由頭玩過??
Salt 發表於 2016-3-31 00:29:56 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-3-29 18:59
插枝連續幾日都無直返,,係咪已經無得救?? 軟哂,,D 葉都卷~

仲有今次D 種子唔知係咪又沖走左,, 無上次咁 ...

hmm。。。有冇變乾屍? 冇相睇唔知波,不過如果幾日都冇變乾屍未必係"冇可能救",只係仲值唔值得救/機率多少 同埋。。可能醫返都半條命咁者。我覺得佢幾日都唔起身,應該都係曬到好傷啦,你同佢byebye 吧啦。
種子你有加蓋?如果唔係嘅發芽條件唔一樣,唔可以直接咁比較日數。唔蓋都得o家,不過可能而家溫度未夠慢d者。你又用水喉沖落去?

冇理由要無啦啦換過包泥。我斷估。。係咪d 泥你開咗口乾咗變淺色咋。
heloleo 發表於 2016-4-2 12:01:10 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-3-31 00:29
hmm。。。有冇變乾屍? 冇相睇唔知波,不過如果幾日都冇變乾屍未必係"冇可能救",只係仲值唔值得救/機率 ...

半身不遂 ,,係咪所講既醫返半條命,,,  

D 種子出哂黎啦,, 但係唔知有幾多係成功,,
得左邊三行發左,,其他影都無,,我係每個位都放哂種子~
Salt 發表於 2016-4-2 12:41:32 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-4-2 12:01
半身不遂 ,,係咪所講既醫返半條命,,,  

D 種子出哂黎啦,, 但係唔知有幾多係成功,,

你仲曬緊個插枝,咁點會起返身呀。。
我覺得個枝有得救,佢都仲係好綠,不過d泥咁少又多個圍牆就算救得返佢都應該唔會生得靚。。

種子太太太太太多太密啦。
heloleo 發表於 2016-4-2 15:18:06 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-2 12:41
我覺得個枝有得救,佢都仲係好綠,不過d泥咁少又多個圍牆就算救得返 ...

個圍牆咁高,,唔怕既, 試下先,, 因為我果盆主體生得很好,, 插枝果盆試驗品,,要留意下先

果種子,,果到,買果時D 種子太細粒,  好似粉咁,,一下重手 執唔返  

既然你話試驗品就得啦, 咁你加油做實驗啦~^^  發表於 2016-4-3 13:58
heloleo 發表於 2016-4-4 11:44:20 來自手機 |顯示全部樓層
生得幾好

係咪就黎夏季 有d 蚊係果幾盆野 嬲嬲下咁
香草 不驅蚊??
heloleo 發表於 2016-4-5 11:41:46 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-2 12:41
我覺得個枝有得救,佢都仲係好綠,不過d泥咁少又多個圍牆就算救得返 ...

插枝 實驗 001 ,,失敗,,, 再黎過,   今次剪過長D 莖既,再試下,,

都唔算失敗既,,唔知係咪自己太心急,, 一淋水,,成條卷哂,, 輕輕就拔出,, 都好似有少少根,,

今次剪條長D 既, 高過圍牆試試,,,  放陰暗位幾日,,  係咪咁?
Salt 發表於 2016-4-5 19:20:23 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-4-5 11:41
插枝 實驗 001 ,,失敗,,, 再黎過,   今次剪過長D 莖既,再試下,,

都唔算失敗既,,唔知係咪自己太心急 ...

你要插泥就唔好拔佢出黎睇啦,少少根放返好佢,應該會生的。
出根會耐d,幾日唔夠o家,如果你問我我會起麻放陰暗位兩個禮拜到啦,我好少直接插泥,唔知佢確實幾耐會出根,但如果插水就average 差唔多接近兩個禮拜啦,有時會快d,但慢嘅個幾月先出根我都試過,兩個禮拜應該ok 掛。
其實我經驗係條莖唔洗好長,有兩節就已經出到,咁當然你可以保險d 啦,我係拎走佢最底o個兩塊葉,將佢個node 位浸住(or 你可以埋咗佢個node 落泥),呢d 位係最早出根嘅,如果冇個node 位出根會慢好多的。呢個都係我個人意見者,可能唔同人都會有唔同做法/習慣。

其實點樣一淋水成條卷曬?  
heloleo 發表於 2016-4-8 11:06:54 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-5 19:20
你要插泥就唔好拔佢出黎睇啦,少少根放返好佢,應該會生的。
出根會耐d,幾日唔夠o家,如果你問我我會起 ...

我棵主體 d 葉咁樣 師兄知唔知咩事?
曬傷定有病.....

插枝果到 上次係淋完水 成條訓低左
原來生根要咁耐? 咁下次留意下先
Salt 發表於 2016-4-10 20:34:16 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-4-8 11:06
我棵主體 d 葉咁樣 師兄知唔知咩事?
曬傷定有病.....

hmm。。唔知~
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=186719&pid=2165695&fromuid=90637

你咁多葉唔怕啦,剪咗塊葉佢咩事都冇
heloleo 發表於 2016-4-10 21:35:00 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-10 20:34
hmm。。唔知~
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=186719&pid=2165695&fro ...

我情況同佢唔同,,,我發覺我係 有一整 條都係咁,,連D 細葉都係咁,
唔知咩事,, 可能噴過水,, 再曬太陽匙傷,定唔知生蟲定點,,

家下修剪剪左,, 聽日再影張相出黎,,仲有今次我D 護苗盤D BB 好似叫生左真葉,, 下次補圖~不過成包粉落哂,,家下生得好誇張\   可以分咁D 出去
heloleo 發表於 2016-4-11 10:45:18 來自手機 |顯示全部樓層
肯定病左 , 求救
Salt 發表於 2016-4-18 20:30:31 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-4-10 21:35
我情況同佢唔同,,,我發覺我係 有一整 條都係咁,,連D 細葉都係咁,
唔知咩事,, 可能噴過水,, 再曬太陽匙傷, ...

做咩噴水?  咁你有冇搵到蟲? 我唔知佢會唔會係其他病,但係我覺得佢似上次畀你個post 嘅嚴重版,所以枯多d咁。
你d苗點呀?
heloleo 發表於 2016-4-20 11:44:11 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-18 20:30
做咩噴水?  咁你有冇搵到蟲? 我唔知佢會唔會係其他病,但係我覺得佢似上次畀你個post 嘅嚴重版,所以 ...

今朝再望一望 棵主體 都係一半枯一本健康
仲比我見到有蜘蛛網 有一兩隻 蟲仔

上星期先用過 苦煉油 都唔知點解會咁
啱啱成盆放棄算 扔左
本來想剪哂枯葉沖水
但無哂新葉 新枝

其他兩盆咪啱啱再做多次苦煉油 打底先

護苗盆果到可以點搞?
zeno 發表於 2016-4-20 12:53:16 |顯示全部樓層
我的做法系 , 將頂部剪出嚟浸水生根 , 再將盆栽連枝帶葉剪掉 , 留下植物根部 , 然後用水沖走小蟲 , 幾天後根部有出嫩芽 , 置之死地而後生
zeno 發表於 2016-4-20 12:55:56 |顯示全部樓層
薄荷葉不能沾水
Salt 發表於 2016-4-20 21:21:46 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-4-20 11:44
今朝再望一望 棵主體 都係一半枯一本健康
仲比我見到有蜘蛛網 有一兩隻 蟲仔

蜘蛛網 。。葉底有冇見到紅蜘蛛?
neem oil 唔係每種蟲都得,好似係主要對付soft bodied 昆蟲o家。不過我o個支仲未用所以冇好仔細睇,但佢好似係擾亂佢地繁殖,唔係直接整死佢地,所以係唔會用一次就見效o家。你去搵資料睇睇啦。睇埋你支neem oil 入面有冇azadirachtin,定係已經畀人抽走咗。

我諗住你已經疏好苗添。你到時都唔會留咁多棵o家啦,唔要o個d 就直接剪吧啦,咁就可以唔洗郁到佢地d根,選最健康o個d 出黎留返,其他就剪。如果你想分盆,應該都難d 啦。可以照分嘅,但你預咗有d 根會畀你整爛有d 可能會死咯。

如果你諗住分盆,將佢地徒長o個d 位埋埋入泥啦~
heloleo 發表於 2016-4-21 21:10:09 |顯示全部樓層
zeno 發表於 2016-4-20 12:53
我的做法系 , 將頂部剪出嚟浸水生根 , 再將盆栽連枝帶葉剪掉 , 留下植物根部 , 然後用水沖走小蟲 , 幾天後 ...

得返三兩條,,  放棄左,,不過一早有一部份如圖1 剪左頂部出黎生根~
heloleo 發表於 2016-4-21 21:19:00 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-20 21:21
蜘蛛網 。。葉底有冇見到紅蜘蛛?
neem oil 唔係每種蟲都得,好似係主要對付soft bodied 昆蟲o家。不過 ...

唔知咩叫紅蜘蛛,,我見係啡啡地色,, 有蜘蛛網,,
其實D 枯葉係咪唔可以,等佢自然分解,,?? 一見有枯就要剪??

苦煉油係買好多網友推介三益,,問過功效比較多,, 開頭棵野有大範圍枯,,已經用緊,,開稀佢
噴水加當水咁沖透底,, ,, 效果都唔得,,幾日後見有蜘蛛網同啡色小蟲,,

護苗盤果到,,應該揀最多最密果到移盤種掛,,其他果D 生得唔好,,
生得好果堆薄荷黎,,生得差果D 香蜂草,,, 係咪香蜂草難養?
Salt 發表於 2016-4-22 20:45:06 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-4-21 21:19
唔知咩叫紅蜘蛛,,我見係啡啡地色,, 有蜘蛛網,,
其實D 枯葉係咪唔可以,等佢自然分解,,?? 一見有枯就要剪?? ...

英文係Spider mites。
你想佢自己掉落泥然後分解?唔係唔得,只不過室內盆栽未必夠多微生物分解,發曬霉都未分解到。同埋分解o個時可能會引飛飛。我有d 花跌落泥,有d 未夾返起,一淋水就發霉啦。所以最好都係剪走吧啦,如果你想佢自己分解,o係呢到好似睇過可以試下蓋返多d 泥o係面,但如果係有病嘅葉就唔好埋落泥啦,你唔知會唔會搞到全部都係o家嘛。

你係咪見到佢一開始枯o個時已經有蟲?定係佢枯然後抵抗唔好,再成日濕住所以先有蟲?

苗盆唔夠光徒長,又太密,太密同時又會再分薄d 光,其實唔難種。