第一次種檸檬薄荷

作者: heloleo 發表于 2016-2-7 12:03:22
15401 127
heloleo 發表於 2016-2-17 11:52:56 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-17 10:40
冇英文?  咁你睇下google 個image translate app 幫唔幫到你手啦。
當水咁淋係間中淋一次咋。

上次畀你睇o個盆就係lemon balm 啦  不過o個盆畀我消滅咗啦。有檸檬香,但冇乜味的 (草/葉味)。

有咩,,   我失左憶定你認錯人,, 我成個POST 唔覺你有POST 相,,  你係有蟲所以成盆消滅左??定 剪哂黎飲呀可?

我每次郁下棵野都有陣清新草味

包種子唔覺有寫有幾多粒呀... 我好似落左十幾廿蚊粒

今日見有少少時間FREE忍唔到手換左盆 ,, 試下落新種子
換盆果棵,, 好爽,, D 聲, 啪啪啪聲   應該被我整傷唔少根,, 同埋剪左少少頂,, 不過剪得好樣衰,,加上棵野家下軟叭叭

原本諗住 清哂舊泥先... 原來太困難,,,  仲有D 舊泥膽,, 當然入面D 發泡膠清唔走,, 唔知影響大唔大..
同埋我家下隻新泥,,咩比利時泥,,太吸水,,, 唔係咁去水,,

要慢慢等種子果盆發芽~   
回復

Salt 發表於 2016-2-17 12:58:03 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-17 11:52
上次畀你睇o個盆就係lemon balm 啦  不過o個盆畀我消滅咗啦。有檸檬香,但冇乜味的 (草/葉味)。

有咩,,  ...

有o家,可能唔係好壯觀所以你自動跳過咗

你可以望望http://hkplants.com/thread-185589-1-1.html。相中有兩個平時常見的外賣膠盒,每個盒有兩支lemon balm。我keep 住剪(沖熱水飲咗)先可以keep 到呢個size,由佢自己發展會大得好快好快的。不過後尾遇到蟲唔想搞d泥, 全部畀我剪曬一枝枝由頭黎過。

有再種,而家畀我用咗幾支試驗水種,但可能肥料多呢排又冇太陽,得個大字但唔香,要再試水種肥料份量,或只落水,如果只落水我會轉返佢地去泥,廢事霸多我一個氣泵 其他仲o係一開始水插等生根o個到,但係根長到咩咁我都仲未整(包括之前話d葉卷到痴住條莖o個d)

掃佢o個時聞到d 檸檬香好開心~得閒去掃下佢好似都會令條莖粗d健康d o家 (扮風

換盆o個時,我會淋少少水,等d泥唔好太乾,但亦唔好太濕,咁樣我覺得易d分開佢地,輕輕手就唔會傷到太多根啦。換完盆如果整到d根,放佢o係唔會直曬嘅位,等佢地回一回氣先。剪完係咁樣o家啦,等佢生返出黎就好靚仔啦。我會o係你o個盆近泥面o個到摘多幾塊葉,等佢通風好d。
想清走舊泥o個時,我自己係會拎多盆水出黎,放佢泥+根入水“long”。 只要植物生長冇問題,清唔清走冇所謂啦~
你唔洗跟曬我咁做o家,試下唔同方法,選擇適合環境同你自己個人習慣喜好,令植物生長最好先係好方法呀

我好似見過有人係會溝發泡膠(當然有其他代替品),令泥疏水d。不過我自己就唔敢啦。。
種子時期係要保水o家,你睇佢大個生得好唔好再決定有冇需要令佢疏水d啦,可能佢ok 呢~
回復

heloleo 發表於 2016-2-18 11:10:09 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-17 12:58
有o家,可能唔係好壯觀所以你自動跳過咗

原來我跳左,,睇左之後唔記得左   
死啦,,我家下換完棵野仲係軟 拉拉,, 無乜力咁,,好似下圖,,亂到7彩,,
頭先再沖一沖葉少少泥,, 今日又無乜太陽,,應該比佢再曬下太陽,,定放佢多日陰暗處,,定佢D 根吸下水先?

仲有盆種子呢,,尋日我放完係面再沖水,, D 種子都唔知去哂邊,, 係咪日日淋水?? 洗唔洗再放返幾粒係面
回復

Salt 發表於 2016-2-18 20:21:50 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-18 11:10
原來我跳左,,睇左之後唔記得左   
死啦,,我家下換完棵野仲係軟 拉拉,, 無乜力咁,,好似下圖,,亂到7彩,,  ...

都唔係好大鑊者佢會好返o家啦,你畀d時間佢啦~
而家仲有蟲?陰天都可以曬下嘅,太陽出返黎我會放陰暗處。
種子我係種好後,會搵野蓋住個盆,等佢保持水份。如果個蓋積咗水珠就掀開通通風,轉頭再蓋返。發芽後拎走個蓋。咁樣基本上就唔洗淋水o家啦。
就咁放o係面?定係有按一按/淺埋?如果沖走咗咁咪再放d咯
回復

heloleo 發表於 2016-2-18 20:29:24 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-18 20:21
都唔係好大鑊者佢會好返o家啦,你畀d時間佢啦~
而家仲有蟲?陰天都可以曬下嘅,太陽出返黎我會放陰暗處 ...

頭先種子放多幾粒係面保下本

反而比我發現,我棵亂草檸檬薄荷,,,  有條莖發紫,, 唔知咩事  洗唔洗修剪下先~

回復

Salt 發表於 2016-2-18 22:10:12 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-18 20:29
頭先種子放多幾粒係面保下本  

反而比我發現,我棵亂草檸檬薄荷,,,  有條莖發紫,, 唔知咩事  洗唔洗 ...

hmm。。如果斷估,係咪水管太凍/你淋嘅水太凍?有冇相?不過我覺得應該冇野,佢真係好粗生的,你畀d時間佢啦~
回復

heloleo 發表於 2016-2-19 12:12:25 來自手機 |顯示全部樓層
係無啦啦 有條主莖 發紫
唔知係咪傷左 有少少比尋日更紫 更中範圍咁

其他暫時正常, 爬文搵唔到資料
回復

heloleo 發表於 2016-2-19 12:14:08 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-18 22:10
hmm。。如果斷估,係咪水管太凍/你淋嘅水太凍?有冇相?不過我覺得應該冇野,佢真係好粗生的,你畀d時間 ...

唔知係咪傷左D 咩葉細胞定點,,
但係其他部份係好似挺返D,, 之前有條好彎既,,都直返少少,,

回復

Salt 發表於 2016-2-19 12:23:06 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-19 12:14
唔知係咪傷左D 咩葉細胞定點,,
但係其他部份係好似挺返D,, 之前有條好彎既,,都直返少少,,

我睇唔到佢紫添。。望落冇問題呀
回復

heloleo 發表於 2016-2-19 12:35:22 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-19 12:23
我睇唔到佢紫添。。望落冇問題呀

我圈住果到,, ~ 係紫紫地的,, 唔知咩事    都唔知係要剪定點,, 得果到細細棵莖,但係粗既,,生得特別細,,

可能聽日淋水要沖多次D 葉位,,仲有D 泥未沖好~

近排行得花店多,, 今日路過有賣種子既店,, D 香草被人掃哂 有冇咁多人種, 突然  得返D 農業種植 籽
回復

Salt 發表於 2016-2-19 12:56:28 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-19 12:35
我圈住果到,, ~ 係紫紫地的,, 唔知咩事    都唔知係要剪定點,, 得果到細細棵莖,但係粗既,,生得特別細, ...

冇野的,唔鐘意佢咪剪走佢咯,冇所謂o家~
你咁快心郁想種其他香草啦?
回復

heloleo 發表於 2016-2-20 13:21:43 來自手機 |顯示全部樓層
係呀 心思思想種多幾款
回復

heloleo 發表於 2016-2-20 13:30:19 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-19 12:56
冇野的,唔鐘意佢咪剪走佢咯,冇所謂o家~
你咁快心郁想種其他香草啦?  ...

今日經我修剪過黎,, ,, 之前得3條強勢,,今日被我剪剪剪,,去勢做公公

今日發現 都幾多中間分枝打哂交,,,   師兄,, 應該點修剪最理想,,?  

壓根法又係點?? 唔係好明我好似有條莖中間生根   被我剪走左,, 尋日話紫色果到剪埋,,

大量修剪,, 狠狠咁剪,, 好多細小既分枝,, 中間位原來都好鬆,, 郁一郁都自己分離出黎, 家下就剪到上圖咁,,

答返你問題先,, 係呀,,心思思想種多幾樣,, 已經睇定下次種迷迭香,/ 普通薄荷 之類? 但迷迭香好似好難種

家下等種子果盆發芽,,有再經驗先再種其他,, 雖然已經心郁郁 忍不住,,  
回復

Salt 發表於 2016-2-20 15:12:07 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-20 13:30
今日經我修剪過黎,, ,, 之前得3條強勢,,今日被我剪剪剪,,去勢做公公

今日發現 都幾多中間分枝打哂交, ...

佢係好“ar 咋” o家  如果你冇諗住分盆,咁可能只有將佢向中間生長的剪咗佢等佢唔好太密然後等佢向外圍發展啦。不過你覺得ok 就得啦,點剪好個人的,我自己鐘意保持通風。
你係咪講緊mikecho前輩呢到呢種 ->天台休息室(葡萄、無花果)  209# ?

香草易出根就咁剪出黎插就得o家啦。可以睇呢到http://kmweb.coa.gov.tw/knowledge/knowledge_cp.aspx?ArticleId=535121&ArticleType=A&CategoryId=A&kpi=0&dateS=&dateE=

應該係你成盆淋,害易濕住所以出根
我都好努力咁發緊上次分享到的薄荷種子,亦買咗包rosemary 種子不過未收到,你想種我可以到時分享d畀你試下
回復

heloleo 發表於 2016-2-20 15:46:38 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-20 15:12
佢係好“ar 咋” o家  如果你冇諗住分盆,咁可能只有將佢向中間生長的剪咗佢等佢唔好太密然後等佢向外 ...

類似張圖咁,, 我以為咁囉
因為我中間果到啦,,打哂交.. 咁我換盆果時又無分好佢,,家下扔左棵野去曬太陽,
生根果到剪完D 根由佢啦,,

其實我係有D 底部細葉細根,,被泥土活埋左,每水淋水,,D 泥又唔係咁去水,,蓋過哂,應該做埋肥料,, 我怕蟲呀麻,, 家下淋水都順便幫D 葉沖下涼,,
今日都剪得好多,, 其實我比較想成棵剪哂佢,,再慢慢黎過,  因為家下比較樣衰,,但我又太新手,, 剪左一半睇下咩情況先..

我另外果盆,種子都未發芽,,今日好似第2,3日 ,,有排先知成唔成功,

你邊到網購種子?   多謝你先   我都要忍下手,,一棵棵慢慢黎~
回復

heloleo 發表於 2016-2-20 15:54:19 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-20 15:12
佢係好“ar 咋” o家  如果你冇諗住分盆,咁可能只有將佢向中間生長的剪咗佢等佢唔好太密然後等佢向外 ...

家下情況就咁
生成唔係咁理想
主要 幾條大莖痴埋
底部都有d 新葉 生緊
又分唔到開  

回復

Salt 發表於 2016-2-20 17:05:33 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-20 15:46
類似張圖咁,, 我以為咁囉
因為我中間果到啦,,打哂交.. 咁我換盆果時又無分好佢,,家下扔左棵野去曬太陽,
...

條莖夠軟掂到泥嘅咁樣都ok 呀。我覺得就咁剪插方便d所以未試過  其實你剪咗咁多出黎都可以拎幾枝插下水喎~到時唔要都冇所謂,咪當試下咯

活埋咗佢有可能遲d都會出返黎o家~不過可能d泥濕佢唔係好推得郁慢d咁解者。
小心成日濕住d葉到時病呀~
如果你唔想咁快又起佢d泥分盆,但又覺得佢多想剪,可以成棵剪一兩個出黎都得o家波 不過你睇下佢生成點再自己決定啦~
你o個盆而家仲有蟲?

我今次o係grXXn5pm 買,都係第一次咋。我禮拜2落單佢話要黎緊禮拜1先寄。。超冇效率 。。

相入面有幾多枝?
回復

heloleo 發表於 2016-2-20 17:30:43 來自手機 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-20 17:05
條莖夠軟掂到泥嘅咁樣都ok 呀。我覺得就咁剪插方便d所以未試過  其實你剪咗咁多出黎都可以拎幾枝插下水 ...

睇得清楚嗎

有D 蠢左,, 被你一言驚醒夢中人,,
我又唔係咁想分盆既,, 純粹想佢生得靚D 所以今次大剪左好多,,

家下有4~5條大莖,, 可能佢落種中間落, 所以生埋一舊野咁,  

有3條莖外左開斜生,, 中間生緊幼葉 分枝,,

有條莖 打直生,, 分開兩枝

你網上落單咁耐都未送上黎,, 你都幾有耐性,換著我可能唔想等,,第2日走去花墟,
不過個網都幾多野買,,果個長盆裝都幾吸引,,可惜無咁多位

家下要等我講檸檬薄荷發左芽先有信心呀,

同埋家下現成果株棵,,今日曬左下太陽都D 葉左乾得7788,, 用緊隻泥都幾吸水又唔係咁去水,,\ 保水成份高,,
應該三日淋一次水,,就O岩O岩好,,

我棵野上次都家下 無乜蟲呀, 有蟲先拎印楝油再噴,,
回復

Salt 發表於 2016-2-20 19:54:07 |顯示全部樓層
heloleo 發表於 2016-2-20 17:30
睇得清楚嗎

有D 蠢左,, 被你一言驚醒夢中人,,

又真係幾密喎 等佢生返出黎慢慢再修剪啦~ 唔趕嘅~  (到時可能你飲得好快呢

我諗住試下佢個南非茶嘛 唔係我都可能寧願cancel,無啦啦等多個禮拜d苗都大得咯。。
我睇咗好多種子網差唔多全部都唔寄香港,有d品種想試都唔知去邊到搵

你d種子就咁放上面會唔會好易乾o家?  
回復

heloleo 發表於 2016-2-21 10:48:21 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-2-20 19:54
又真係幾密喎 等佢生返出黎慢慢再修剪啦~ 唔趕嘅~  (到時可能你飲得好快呢 )

我諗住試下佢個南 ...

呢個問題問得好,, 我家下又唔知D 種子去哂邊,,
起碼要過埋下星期先知發唔發到芽..
易唔易乾,唔知呀,,第一次落種,, 有冇經驗分享下??
今日好似第3,4日啦,,無乜動靜,,, 一係沖水時沖走哂D 種子,,頭先掖過D 泥都好濕

其他我都諗唔到點解.. ,, 修剪緊果棵呢, 中間生長得唔錯,, 家下係怕本身粗果D 難搞,驚剪哂又整死棵野,都唔知剪唔剪埋佢好 1
回復