返回列表 發新帖

農曆新年吊飾觀看分享 祝雞年如意吉祥!花開富貴!

作者: wongcc 发表于 2016-1-24 19:54:28
5985 34
powergun 發表於 2016-2-8 12:33:00 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-8 12:27
我都有用舊利是封,但唔係每個款都用得着,利是封如果畫面非一樣,圖案效果會唔靚,所以舊利是封只會用在 ...

不如花友每年都比哂d 用完利是封你, 你揀返d 有用既留返佢, 費物利用
wongcc 發表於 2016-2-8 15:58:58 來自手機 |顯示全部樓層
gun爺,這是一個好的提議呀!但今年反應不太熱烈,我賠本全不介意的,我沒任何得益的,只要有人欣賞,我便很樂意出錢出力,原本的一腔熱誠同心意現在完全消失了,明年不攪了,反正如果明年攪,就算花友比晒d利是封我,每種利是封吊飾,我要揀同一size, 同一款式,揍夠咁多隻,例如宮燈就要用36個一模一樣的利是封,揀完一大輪先可以開始做,又唔保證花友比我的利是封當中,款式同size一樣的,尤其size一定要相同,有冇36隻咁多成疑問? 況且我一樣要買咭紙,流蘇,吊穗等配料,就算我買一叠利是封都係20-28蚊左右,我去不同地方奔走拿利是封的交通費,時間,體力都是一個問題呀!我也是最喜歡環保的,可以用的物品我一定不肯浪費,但有時是無可奈何的情況下,無得選擇,所以我的朋友都支持這個概念,我做給他們的吊飾,他們不會只用一年便丟掉呀!
算了吧!今年我開錯了帖子,明年一定不會再開新帖子。

謝謝你們的支持。

wongcc 發表於 2016-2-8 16:02:02 來自手機 |顯示全部樓層
本來是打算做吊飾給花友的利是封,留作明年再用。
powergun 發表於 2016-2-8 16:14:24 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-8 15:58
gun爺,這是一個好的提議呀!但今年反應不太熱烈,我賠本全不介意的,我沒任何得益的,只要有人欣賞,我便 ...

咁都係唔好搞咁多野了, 最弊係哂左時間心機, 但到頭來係幫你唔到的
powergun 發表於 2016-2-8 16:17:24 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-2-8 16:02
本來是打算做吊飾給花友的利是封,留作明年再用。

要特登買利是封黎做野, 不如去銀行個d 等佢派, 或者去文具店買卡紙個類
wongcc 發表於 2016-2-8 16:42:22 來自手機 |顯示全部樓層

其實而家d咭紙都好貴,而且咭紙只是套在信封中間入便,等佢硬身d,唔使軟拉拉咁解,並唔可以用嚟做面咭㗎。
wongcc 發表於 2016-2-8 16:46:56 來自手機 |顯示全部樓層
不過,今年買嘅嗰d,可以明年用,還未拆開,明年可以買少d。
wongcc 發表於 2016-2-8 16:52:32 來自手機 |顯示全部樓層
反而咭紙可以環保d,用包裝盒的薄紙皮就可以裁咗啱大小嚟用,因藏在中間,乜色乜款都唔緊要,最緊要係啱大細就得喇!不過,明年先去諗啦!
iluvuboyz 發表於 2016-2-12 15:34:30 |顯示全部樓層
岩岩先見到呢個post, wongcc好有心機呀!!!~
希望明年繼續有呢個活動, 又有花友岩心水啦~~
btw, 全部都整得好靚呀!!!~
wongcc 發表於 2016-2-12 18:28:12 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝iluvuboyz支持鼓勵呀!明年可能唔開帖子啦!因製作需時,唔知到時有冇時間呀!感謝你的精神支持。
wongcc 發表於 2017-1-28 08:06:35 來自手機 |顯示全部樓層
祝各位雞年  春節快樂! 萬事如意! 花開富貴!
jellyfishy 發表於 2017-2-3 14:12:29 |顯示全部樓層
哎呀~~~ 唔好意思, 我衰, 我都MISS左你個POST~
jellyfishy 發表於 2017-2-3 14:13:46 |顯示全部樓層
呢D 利是吊飾最後點呀?:
wongcc 發表於 2017-2-13 01:11:41 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-2-3 14:13
呢D 利是吊飾最後點呀?:

水母大,有幾個幫朋友整㗎!自己留一個做裝飾!
jellyfishy 發表於 2017-2-13 09:06:31 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2017-2-13 01:11
水母大,有幾個幫朋友整㗎!自己留一個做裝飾!

好靚呀.

我無收過, 如果有, 一定會掛出來享受下.