新手試種嘉仔(天使之歌)

作者: sarshk2014 發表于 2016-1-17 10:06:55
2627 15
就憑兩年種市場蝴蝶蘭經驗,胆粗粗買盆嘉仔泥試吓種。

佢叫天使之歌(Slc. Angel Song 'La La'),好好醜醜都叫有個名字,又係特價再特價,就買佢泥試種啦。 冇乜特別理佢,同蝴蝶蘭放埋一齊,等佢適應環境。第二日啲花就甩晒。

今日發現有牙,比預期快,好的開始是成功的一半。

大咗又肥咗,要好好理佢。

又肥咗,又有新牙(黃箭咀),好開心。 好似係花梢(藍箭咀),唔知會唔會大呢?
唔覺意畀佢沐咗雨,又醃咗幾日,結果咁樣(紅箭咀)。

枝花梢長咗DD,牙高咗好多。

枝花梢乾咗,第一個希望落空。 睇睇吓佢好似大肚,大家睇唔睇倒呀?
依排天氣好差,要開燈補光補溫。

難得有幾日天氣好,晒咗幾日,結果晒到紅晒(白箭咀),不過又唔覺佢有晒燶,睇泥佢都幾襟晒。
個肚又大咗,大家睇唔睇倒啫?

個肚高咗又大咗好多(白箭咀)。

出泥啦,係花牙,好開心呀。

花蕾出哂泥啦。

高咗好多,不過花蕾又晒到一笪笪。

開啦開啦......依.....睇睇吓好熟面口,好似打機見過......嘩.....會食人架!

各位觀眾,大功告成。

總結七個月泥嘅經驗:
** 比蝴蝶蘭生長得快。
** 太多虛位會積水,醃親佢就好麻煩。
** 冬天一定要補光補溫。
joesfish 發表於 2016-1-17 17:48:17 |顯示全部樓層
靚啊,同買番來果陣一比變化好大,全懶你悉心照顧
回復

ck1122 發表於 2016-1-17 18:42:26 |顯示全部樓層
請問點樣補光呢?
回復

sarshk2014 發表於 2016-1-20 09:35:52 |顯示全部樓層
咁樣補光羅!!! 土炮製作,易裝易拆。

用兩隻20W慳電膽每日照14小時。唔照真係會畀個天蔭乾佢。
天氣好當然要畀佢晒吓吹吓生風。
回復

yklhkplants 發表於 2016-1-20 10:26:41 |顯示全部樓層
大大真好心機,花來得也快!當是天道酬勤!

算係咁啦!! 我自己好滿意,希望各位大大都滿意啦!! 有乜意見歡迎提出指教  發表於 2016-1-22 09:41
回復

pilcher 發表於 2016-2-6 11:48:13 來自手機 |顯示全部樓層
非常靚的花!也是初種,—於要學你加光!
回復

sarshk2014 發表於 2016-2-7 09:59:22 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2016-2-6 11:48
非常靚的花!也是初種,—於要學你加光!

憑經驗香港冬春季蔭天特別多, 加光必不可少, 除非你唔介意佢有冇花開啦。
回復

sarshk2014 發表於 2016-7-27 09:43:47 |顯示全部樓層
話說上回講到佢開花,都開咗成卄幾日咁耐,之後就抖咗兩個月,終於標新芽啦,雖然等到脛都長,都好開心架!

今次好似有啲唔同,点解會多咗節架?之前第四節就生葉,今次第五節至生咁奇怪?

睇佢粗身大勢好似有喜咁? 睇住佢個肚一日一日咁大,一日一日咁高,我就一日一日咁開心,今次真係又有喜!

爆冧啦,好開心呀!打孖泥添。依排好熱,希望唔會燒苞啦。

開啦開啦!并頭花,連理蘭,好浪漫呀!依排係大暑佢都照開花冇有怕,真係辛苦佢囉!
啲色有啲唔同,唔知關唔關溫度事,上次鮮黃色,今次米黃色。

經過今次開花第二波有以下總結:
1. 佢鍾意夏天多啲咁。
2. 依隻種睇泥好易開花,唔駛制水,唔駛食東北風,唔駛溫差,唔駛施乜肥勿肥,唔駛耐性..... 咁多唔駛夠啦!
總之對佢好好地佢就自自然然開花俾你睇,好好玩架。
回復

scylam 發表於 2016-7-27 10:29:31 |顯示全部樓層
恭喜樓主,睇住佢由芽仔至開花係好開心。好有成功感。天氣熱,日照等因素也會影響花色或形狀。這也是好玩的其中一點。
回復

yklhkplants 發表於 2016-7-27 20:02:02 來自手機 |顯示全部樓層
新手學習種嘉仔的好機會!讚賞!
回復

puni3577 發表於 2016-7-29 12:11:01 |顯示全部樓層
好靚呀,我又想種呀
請問樓主,種嘉仔,要用咩植料?
回復

corina 發表於 2016-7-29 19:58:19 |顯示全部樓層
壯咗好多,而且又有花,好叻呀~
回復

sarshk2014 發表於 2016-7-30 09:57:58 |顯示全部樓層

謝謝大家欣賞,同大家交流經驗和分享心得係好幸福同開心架。

puni3577: 請問樓主,種嘉仔,要用咩植料?

買佢番泥咁耐都未換過植料,係水苔。其他品種既嘉仔未種過唔知。

corina: 壯咗好多,而且又有花,好叻呀~

謝謝欣賞,我會努力架。
回復

sarshk2014 發表於 2016-12-10 09:29:19 |顯示全部樓層
話說上回講到佢打孖開花之後,我又開心過後,唔覺唔覺又一個月,唔覺唔覺佢又標芽仔,唔覺唔覺又有期望,原來有期望嘅感覺係好幸福架!!

睇住佢一日一日咁大真係好幸福架,依種幸福嘅感覺係好難形容架。

依!今次佢又有新攪作,兩塊葉禾!好開心啊!

蒲頭喇,奇怪?今次唔覺佢大肚!哈哈哈!!

十一月陽光充沛,晒到個冧鍾無艷咁。
依塊葉最大反應,晒到碳燒咁,不過唔覺佢有燶有軟有黃,段估應該冇事。

開喇開喇,好開心啊!今次佢半夜開,早上見佢已經開左一半,睇唔倒佢含苞待放個相。

又泥總結吓先:
1. 今次叻叻唔駛補光補溫,我睇佢怕熱多過怕冬。
2. 溫度真係會影響顏色,冬天鮮黃色,夏天米黃色。
3. 都係個句,對佢好好地,或者唔多點理佢,佢都會自自然然開花。
回復

TMSulcata 發表於 2016-12-10 11:30:32 來自手機 |顯示全部樓層
開花好密,感受到你既歡愉~
回復

Sarah1228 發表於 2016-12-12 15:11:11 |顯示全部樓層
好靚好靚
回復