檸檬薄荷葉邊開始枯

作者: amandak 发表于 2016-1-15 06:30:15
3589 5
這是甚麼原因每張兩片葉子,前一片就從葉片開始枯呢?
vichim 發表於 2016-1-17 03:32:46 |顯示全部樓層
有機會是因為葉碰到泥土

如果有枯邊
建議試試施點氮肥
即觀葉植物肥或
肥料標籤上XX-YY-ZZ中XX數值較YY-ZZ高很多的肥料
Salt 發表於 2016-1-25 14:33:15 |顯示全部樓層
同上,掂到泥濕住都會枯o家~
如果冇掂到泥但又葉邊枯少少咁,好多時都唔會知點解。。想當初啱啱開始種植咩都唔識,一見到有少少唔對路我就好緊張,o個時都係lemon balm 唔知點解枯咗葉尖一點咁,有時葉邊最邊上有幾點咁。好擔心跟住睇咗好多資料但最後都係冇幫助,因為睇到嘅資料話枯邊嘅原因有太大風太凍太熱太多水太少水。你要每樣睇下似唔似,然後再改一改睇下有冇幫助咁啦,真係要trial and error o家。加油加油!
amandak 發表於 2016-4-10 11:34:00 來自手機 |顯示全部樓層
而家佢長大左, 我發覺之前都係淋太多水了。但而家的問題係佢生好多小枝葉,但葉都唔大。我已經一星期落一次肥(幾粒固體有機肥),但好似都冇乜幫助。

其實係咪要剪左d大的舊葉先得?定係唔夠肥?
Salt 發表於 2016-4-10 20:41:45 |顯示全部樓層
amandak 發表於 2016-4-10 11:34
而家佢長大左, 我發覺之前都係淋太多水了。但而家的問題係佢生好多小枝葉,但葉都唔大。我已經一星期落一 ...

想生小枝葉/想佢大得快d 要摘頂呀(睇唔到相中有冇摘)~ 亦有可能係其他葉擋曬d陽光,唔係好照到小葉所以生得慢少少。如果係的話,就修剪少少擋光嘅葉等d 陽光易d入去,應該會有幫助的~
amandak 發表於 2016-5-8 10:18:28 |顯示全部樓層
結果罕又有紅蜘蛛,又有小飛飛,都唔知點算好