好多好好多好多好多好多好多好多好多好多多活水苔

作者: 火龍果 發表于 2016-1-10 09:41:29
2777 6
好多好好多好多好多好多好多好多好多好多多活水苔

想尋找活水苔既來源???

詳情可到
http://hkplants.com/thread-186504-1-1.html
powergun 發表於 2016-1-10 10:27:01 |顯示全部樓層
點種的?
回復

火龍果 發表於 2016-1-10 17:25:21 |顯示全部樓層

簡單呢講就係用三層既方式來養殖,
將活水苔放置係最上層,
其次下面再放置一般既水苔同底石,
底石既部份可以採用一般既輕石,
盆子可以用透氣既瓦盆尼栽種~
keep住高濕就可以
回復

powergun 發表於 2016-1-10 17:45:53 |顯示全部樓層
火龍果 發表於 2016-1-10 17:25
簡單呢講就係用三層既方式來養殖,
將活水苔放置係最上層,
其次下面再放置一般既水苔同底石,

下層碎石, 上面放水苔, 保持高濕同陽光就會生出活水苔?
回復

火龍果 發表於 2016-1-10 20:44:35 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2016-1-10 17:45
下層碎石, 上面放水苔, 保持高濕同陽光就會生出活水苔?

係, 理論上的確可以生呢個方法悶活水苔出尼,
但實際上佢只會生好少出尼, 而且個過程好長,
建議你有活水苔既種先, 再用呢個方法繁殖相信會快好多
回復

火龍果 發表於 2016-1-10 20:52:31 |顯示全部樓層
我呢啲開始其實都唔係自己係死水苔出尼架
我呢批係係法國買活水苔既種番尼自己再繁殖出尼
宜家繁殖多左, 可以益下其他人
所以如果各位師兄有興趣既可以PM我購買繁殖
回復

powergun 發表於 2016-1-10 21:04:13 |顯示全部樓層
火龍果 發表於 2016-1-10 20:44
係, 理論上的確可以生呢個方法悶活水苔出尼,
但實際上佢只會生好少出尼, 而且個過程好長,
建議你有活水苔 ...

我唔怕慢的, 況且我呢個環境, 即使有活水苔都未必種到的, 都係等我慢慢牛下佢吧啦
回復