返回列表 發新帖

(收成了) 似 菊花 的 番茄花 (黑番茄)

作者: crabcrab 發表于 2016-1-9 13:59:43
6021 47
crabcrab 發表於 2016-5-8 12:16:01 |顯示全部樓層
mmm100 發表於 2016-4-22 10:43
因時間關係,試下蕃茄夠大後就摘返屋企嘔熟,又可以種夏天作物。
去年修剪錯條,帶綠茄返屋企嘔熟,其中一 ...

謝謝, 番茄應該開始受不了炎熱

今日收埋上次影果隻"青椒"同埋幾隻朱古力番茄

回復

mmm100 發表於 2016-5-9 00:40:25 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2016-5-8 12:16
謝謝, 番茄應該開始受不了炎熱

今日收埋上次影果隻"青椒"同埋幾隻朱古力番茄

好大隻黑茄,靚靚
回復

sblam 發表於 2016-5-11 09:36:41 |顯示全部樓層
mmm100 發表於 2016-5-9 00:40
好大隻黑茄,靚靚

我既最後一隻黑番茄都收了。之前兩三星期沒有陽光,天天下雨又很潮濕,黑番茄葉了中了白粉病,當時呢隻黑番茄青BB, 我剪走了很多葉成棵光禿禿,好彩佢挨得住,挨得到轉紅我立刻剪了來吃,啖啖肉咸咸地好正!

今天秋天再種過。
回復

Chin 發表於 2016-5-11 15:40:14 |顯示全部樓層

我的種子也是 mmm100 分享的 Russian Black Krim Tomato,凍傷後,一直慢慢生長,終於也有果,但近日飽受蚜蟲威脅,想問茄上一環,是蟲患?
回復

mmm100 發表於 2016-5-13 08:59:22 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2016-5-11 15:40
我的種子也是 mmm100 分享的 Russian Black Krim Tomato,凍傷後,一直慢慢生長,終於也有果,但近日飽受蚜蟲威 ...

有相會易明D。
咁講應該是裂紋,這種茄皮薄,所以易爆開。
主要是雨水太多裂果。

剛再編輯,有相了,應是裂紋。  發表於 2016-5-13 16:11
謝謝,前幾天紅雨,可能雨水多,是裂紋了。昨天吃之前曾放進雪櫃,雪過,會影響種子日後發芽嗎? 味道沒有鹹味,口感爽及啖啖肉。好吃。  發表於 2016-5-13 16:08
回復

mmm100 發表於 2016-5-13 09:00:16 |顯示全部樓層
sblam 發表於 2016-5-11 09:36
我既最後一隻黑番茄都收了。之前兩三星期沒有陽光,天天下雨又很潮濕,黑番茄葉了中了白粉病,當時呢隻黑 ...

恭喜你,我好鍾意佢果陣咸味
回復

mmm100 發表於 2016-5-14 22:57:31 |顯示全部樓層
鹹味... 有時會有,還未知道怎樣種/收成才有淡淡鹹味。錯手剪下了綠茄,放了一個月變熟是最強煙薰味的一個。不過再試另一個時又無。
放雪櫃當然仍可留種。(除非放冰格)。留種風乾後通常放生果蔬菜格(約4C)
回復

mmm100 發表於 2016-5-14 23:00:21 |顯示全部樓層
如果大家有機會可以再分享這種子給朋友/園友,齊齊種找出好味方法
回復