非洲紫羅蘭 (求救~~~泥轉水種)

作者: ecchan 發表于 2015-12-22 18:01:39
5330 17
各位愛心英雄,救命啊~

想問一下,我盆av種咗都3年了,一直用泥種的。

但近日,由於山榆莖情況嚴重,無論我點添泥佢都企不穩,所以我就把它改為水種,希望可以比佢企得好一些。

轉了一星期左右,佢好似生唔到d水根,而且今日d外圍大葉軟晒。

點算好呢。。。我應該唔理佢繼續觀察吖,還是要急救佢喇?

我將佢改用水種時,只是輕輕移除晒d泥,之後直接插水,唔知步驟有無錯。。。 

我無切佢個莖的,仍是保留舊根而去插水的。。。
powergun 發表於 2015-12-22 20:39:38 |顯示全部樓層
未出新根吸唔到水, 外圍葉軟哂係正常的, 依家只有等佢出水根, 將整棵植物放入溫室, 盡量令周圍的濕度高d, 或有一線生機的
回復

紅豆包 發表於 2015-12-22 21:20:53 |顯示全部樓層
建議你剪短山俞莖,莖節留2cm, 而後輕輕刮走老莖上的啡色皮(不要太深), 等待風乾(如有hi-Fresh 可塗在莖節傷口上), 等15~30min, 我會用手摸的,乾後可直接落盆放温室,每天打開蓋換氣!希望幫到你
回復

tlyuen 發表於 2015-12-22 22:06:50 |顯示全部樓層
一定要除去所有泥根,唔係會成株腐爛。跟住紅豆包做法就ok。要比d耐性等水根生,大概要三星期左右。葉軟係正常,放入溫室就ok。
回復

mc170202 發表於 2015-12-23 09:04:08 |顯示全部樓層
其實紅豆包的做法也可以用在山俞莖泥插的. 基本上約等於把花花砍頭 (在外國買花回來也差不多) . 在有溫室的情況下,一周就能出根,兩周就挺穩了.
回復

ecchan 發表於 2015-12-23 10:10:00 |顯示全部樓層
多謝各英雄教路~ 其實我有10幾盆,早前找D年輕細棵既來試下,都成功。

但到我處理呢盆"始祖",效果就令人擔心。

如果我依家先切短條莖,佢會否元氣傷上加傷,已冇力生根。。。? 因為佢有些葉掌心咁大,一半size已彎下。。。
回復

Cyhui 發表於 2015-12-23 10:45:15 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-12-23 10:10
多謝各英雄教路~ 其實我有10幾盆,早前找D年輕細棵既來試下,都成功。

但到我處理呢盆"始祖",效果就 ...

估計你沒有把山俞莖去皮,(好似批蘿白咁去皮)等風乾20分鐘再插泥入温室两周就可搞掂!
回復

紅豆包 發表於 2015-12-23 11:11:23 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-12-23 10:10

但到我處理呢盆"始祖",效果就 ...

如果擔心,就剪定一塊葉做後備,如果乜都唔做,嗰棵Av就一定無得救!
回復

ecchan 發表於 2015-12-23 14:19:53 |顯示全部樓層
馬上去莖去皮!!
回復

Cyhui 發表於 2015-12-23 14:50:19 |顯示全部樓層
記得風干最少20分鐘!
回復

ecchan 發表於 2015-12-23 16:44:53 |顯示全部樓層
收到!!
回復

ecchan 發表於 2015-12-24 14:01:20 |顯示全部樓層
好彩大家鼓勵我馬上切,昨天發現莖既一半位置霉咗,一拉就斷。

我已搣走多一層軟葉,莖也已去皮。不過,只能保留大約1CM左右浸水。

想問一下把它放在陰暗位置好嗎? 還是室內既光管下就可以?

謝謝各大路過英雄!
回復

tlyuen 發表於 2015-12-24 22:13:17 |顯示全部樓層
ecchan 發表於 2015-12-24 14:01
好彩大家鼓勵我馬上切,昨天發現莖既一半位置霉咗,一拉就斷。

我已搣走多一層軟葉,莖也已 ...

浸2mm就ok,陰些少。
回復

supermanman 發表於 2015-12-27 22:49:30 來自手機 |顯示全部樓層
我都試過將AV由泥改水種,效果不錯
你可以參考我之前出的帖,看看能否解決你的問題。
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=134561&mobile=1
回復

ecchan 發表於 2015-12-28 14:22:28 |顯示全部樓層
放完假回公司睇,見盆花花仍健康浸水中,雖然D葉軟軟地,但相信沒問題的。謝謝各位
回復

ecchan 發表於 2015-12-28 14:25:04 |顯示全部樓層
supermanman 發表於 2015-12-27 22:49
我都試過將AV由泥改水種,效果不錯
你可以參考我之前出的帖,看看能否解決你的問題。
http://hkplants.com/ ...

一口氣睇晒你盆花花,開得好靚呀~

現在還是不斷地開花嗎? 你落幾多滴肥佢?每週也落嗎?
回復

hy40018 發表於 2016-1-5 16:54:29 |顯示全部樓層

如果仲係生唔到d水根,係水種死硬

回復

ecchan 發表於 2016-6-20 14:43:37 |顯示全部樓層
已成功生根, 而且培養出好多盆喇

不過, 我發覺用水種,佢D葉生會得冇咁有規律(不整齊),嫩葉既中心位置好迫,容易爛葉。

D水唔知點解由下面根抽返上去嫩葉群面層既中心,結果D嫩葉仔成日比水浸住咁,成日爛。

我個盆,水位不高的。
回復