矽藻土在哪有賣??

作者: 風之拉斐爾 发表于 2015-12-8 19:54:15
19161 17
請問有人有用矽藻土嗎?? 我今天在花墟找了一個下午都找不到呢
見到有花友找台灣網購 但我只是兩個小小的花盤 實在用不了一買就是1K的份量

有人有買開可以一起夾一份嗎??或是分售給我也可以 THX
drlam_716 發表於 2015-12-11 14:38:12 來自手機 |顯示全部樓層
請問矽藻土喺園藝方面有咩用?我有呀!我分俾你吖,我主要用嚟殺蟲同俾寵物食
風之拉斐爾 發表於 2015-12-11 21:24:31 |顯示全部樓層
都係殺蟲 你有用開應該都知道佢既殺蟲原理 純物理既方法可以減少蟲蟲既抗藥性 而且可以降解為肥料 但係我未用過 你用過對殺蟲有效嗎??
drlam_716 發表於 2015-12-12 13:22:13 來自手機 |顯示全部樓層
矽藻土係好堅硬鋒利嘅物質(但人類只會覺得佢好幼滑),殺蟲原理係“當蟲經過洒咗矽藻土嘅地方,身體就會被矽藻土刮損,附喺身上嘅矽藻土會幾天內吸乾昆蟲身體水分令佢脫水而死”。我上年用佢對付木蝨,真係得wor!
Yenleelwy 發表於 2015-12-12 21:33:28 |顯示全部樓層
可以在淘寶買
Victor9394 發表於 2015-12-14 23:31:41 來自手機 |顯示全部樓層
花墟近賣校服位置,有間有賣貓草種子,擺門口既,裡面右手邊有矽藻土及粉賣
tealeave 發表於 2015-12-23 19:30:47 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-12-14 23:31
花墟近賣校服位置,有間有賣貓草種子,擺門口既,裡面右手邊有矽藻土及粉賣 ...

請問花墟鋪頭個價錢同 網上價錢 比較, 邊到平D?
THX
Victor9394 發表於 2015-12-23 21:54:43 |顯示全部樓層
tealeave 發表於 2015-12-23 19:30
請問花墟鋪頭個價錢同 網上價錢 比較, 邊到平D?
THX

花墟較平
tealeave 發表於 2015-12-26 17:01:54 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-12-14 23:31
花墟近賣校服位置,有間有賣貓草種子,擺門口既,裡面右手邊有矽藻土及粉賣 ...

賣校服旁位置,請問是否興葉?
我前日去興葉問, 佢話無矽藻賣
tealeave 發表於 2015-12-26 17:04:04 |顯示全部樓層
drlam_716 發表於 2015-12-12 13:22
矽藻土係好堅硬鋒利嘅物質(但人類只會覺得佢好幼滑),殺蟲原理係“當蟲經過洒咗矽藻土嘅地方,身體就會被 ...

我都想買矽藻對付木蝨, 請問你係邊到買矽藻呀?
D 木蝨連殺蟲水都唔怕, 好煩..
Victor9394 發表於 2015-12-26 23:51:00 |顯示全部樓層
tealeave 發表於 2015-12-26 17:01
賣校服旁位置,請問是否興葉?
我前日去興葉問, 佢話無矽藻賣

tealeave 發表於 2015-12-27 14:09:04 |顯示全部樓層

唔該晒, 大佬!
MERRY XMAS
yumen89426 發表於 2016-1-24 13:34:18 |顯示全部樓層
矽藻土無甚大用,矽藻土粉末確實可以物理防蟲,另蟲脫水死掉,但是僅限蝸牛、蛞蝓一類的軟體蟲。
蚧殼蟲、紅蜘蛛、白粉虱之類的“主流蟲”還是沒辦法
不過矽藻土顆粒鋪面倒是比較漂亮
mkpetpet 發表於 2016-2-4 19:20:11 來自手機 |顯示全部樓層
花寶好似都有。
mkpetpet 發表於 2016-2-4 19:24:40 來自手機 |顯示全部樓層
sorry, 㩒錯掣。請問對下圖嘅蟲有冇用呀?我已經持續用咗兩個月洗潔精溝苦揀油,但仍未能杜絕!今日立春,天氣暖番小小,又(蘭)出嚟!請賜教,謝。
titus-diatom 發表於 2017-7-7 12:55:25 |顯示全部樓層

矽藻土 / 硅藻土很好用, 用塗很廣.
家居, 植物, 清潔, 而且無甲醛物料
eric0109 發表於 2019-6-1 18:51:48 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-12-26 23:51

謝,thank you