香蜂草葉底有顏色嗎?

作者: oldmahavefire 發表于 2015-11-29 01:56:34
2258 9
小苗取回時沒覺得葉底有紅紅啡啡的顏色,這幾天才留意頂的幾片葉底出現圖中的顏色,不知是否正常?
Salt 發表於 2015-11-29 07:28:57 |顯示全部樓層
我google 香蜂草話係lemon balm,唔知有冇譯錯。。
如果係lemon balm 的話,葉底有少少紫/紅係冇問題的,唔洗擔心
之前種o係窗臺曬正太陽的有時葉底會變色,但而家水插緊新枝,冇曬太陽一排,底部的紫/紅色唔見咗。雙面都綠。
但係紅唔紅都係冇問題的,正常的。放心放心。

但。。。。如果香蜂草唔係lemon balm 嘅咁我就唔知啦。。
你睇下係咪呢個

Lemon balm的樣

Lemon balm的樣
回復

oldmahavefire 發表於 2015-11-29 22:42:06 來自手機 |顯示全部樓層
係Lemon Balm,謝謝!
回復

yunge0 發表於 2015-12-18 06:48:48 來自手機 |顯示全部樓層
請問剪一枝則芽水插等生根可行嗎?
回復

Salt 發表於 2015-12-19 19:32:36 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2015-12-18 06:48
請問剪一枝則芽水插等生根可行嗎?

得呀。某d可能會要等耐d,試過最快幾日就出根,亦試過個幾兩個月先出根。但係我試過咁多支全部都出根,只係早晚嘅問題。
回復

one2three 發表於 2015-12-24 10:02:05 |顯示全部樓層
兩個月先出根
回復

Salt 發表於 2015-12-24 16:26:16 |顯示全部樓層

我11月19插咗12支,8支d根而家有20cm 左右長(目測,冇度 )
3支得2cm,應該啱啱出咗冇耐。
有一支。。仲未出。我而家同佢鬥長命
但係呢批浸過酒精水,所以不能作準。上面講嘅幾日至個幾月係以前插嘅經驗
回復

txlsnakecactus 發表於 2016-4-25 12:39:02 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-24 16:26
我11月19插咗12支,8支d根而家有20cm 左右長(目測,冇度 )
3支得2cm,應該啱啱出咗冇耐。
有一支。。仲 ...

不好意思,請問何謂 "插枝"?
回復

Salt 發表於 2016-4-25 17:53:58 |顯示全部樓層
txlsnakecactus 發表於 2016-4-25 12:39
不好意思,請問何謂 "插枝"?

插枝係無性繁殖嘅一種,剪一支落黎,起麻要有4-6片葉,然後除去底部的兩塊葉,將枝條埋落泥或插在水裡待出根 (埋埋除去葉片o個個節位出根會更快),然後就多一盆新o家啦~
回復

txlsnakecactus 發表於 2016-4-26 06:39:04 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2016-4-25 17:53
插枝係無性繁殖嘅一種,剪一支落黎,起麻要有4-6片葉,然後除去底部的兩塊葉,將枝條埋落泥或插在水裡待 ...

Salt, 謝謝告知。 明白了。
回復