在淘寶訂購植物來港經驗交流(Update: 19-5-2018)

作者: wongcc 发表于 2015-11-20 19:30:34
50083 163
Adith 發表於 2017-3-14 14:33:05 |顯示全部樓層
celiaCheng 發表於 2017-3-11 12:04
係啊!原本有3粒,但收到时已得翻2粒。

白色毛毛花.. 好得意呀.  雖然少左1粒, 不過, 慢慢照顧一定會生返仲多花.
celiaCheng 發表於 2017-3-15 02:32:06 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-13 00:05
無種過,不過提醒你,千萬不要淘宿迁貨,宿迁多騙子,花不對版

唔好意思,想請教乜嘢叫做宿迁??我一般都會去買開的店铺,同睇下D評論先去買。
celiaCheng 發表於 2017-3-15 02:38:09 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-13 00:02
好靚,黑蘿莎,又貴難種,小心照顧

我都是第一次種,一直都想要一棵,因為它开花好靚。請問,你有冇種月界,想請教我照顧心得,特別是渡夏問題。
celiaCheng 發表於 2017-3-15 02:40:14 來自手機 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2017-3-13 00:26
celiaCheng花友,最近太忙,未有時間淘花花,之前淘食物淘得太瘋狂,朋友話我儍咗,連食物都夠胆响大陸淘 ...

你好,我淘左棵月界。已上图
celiaCheng 發表於 2017-3-15 02:42:36 來自手機 |顯示全部樓層
Adith 發表於 2017-3-14 14:33
白色毛毛花.. 好得意呀.  雖然少左1粒, 不過, 慢慢照顧一定會生返仲多花.

多謝支持,我會努力加油!!期待開花中!!
corina 發表於 2017-3-15 15:07:27 |顯示全部樓層
celiaCheng 發表於 2017-3-15 02:32
唔好意思,想請教乜嘢叫做宿迁??我一般都會去買開的店铺,同睇下D評論先去買。 ...

宿迁是地名,在江蘇省,不要在宿迁,沭陽等地買任何植物,可上網查看"宿迁騙子",受騙的人太多,植物不對版,買回來也種不生
corina 發表於 2017-3-15 15:15:16 |顯示全部樓層
celiaCheng 發表於 2017-3-15 02:38
我都是第一次種,一直都想要一棵,因為它开花好靚。請問,你有冇種月界,想請教我照顧心得,特別是渡夏問 ...

以前都想買,仲請教過前前前任多肉版主,佢話黑蘿莎易死,佢自己棵都死了,我見咁貴又易死,不買了,所以未種過,或者你查下文
仲有,買花要睇季節,春天買夏天生的,如仙人球;秋天買冬天生的,如景天,月界等,因為時間合適,可以適應同生長
Bing 發表於 2017-3-15 17:13:13 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-13 00:05
無種過,不過提醒你,千萬不要淘宿迁貨,宿迁多騙子,花不對版

現在才看到,太遲了
昨天才下單買了些花苗,剛剛查了真是宿迁的。買苗的錢已經付了,應該追不回來,現在不知道是否要花錢集運下來
corina 發表於 2017-3-15 17:17:08 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-3-15 17:13
現在才看到,太遲了
昨天才下單買了些花苗,剛剛查了真是宿迁的。買苗的錢已經付了,應該追不回來,現 ...

如果未發貨,馬上取消訂單,退款吧
Bing 發表於 2017-3-15 17:35:23 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-15 17:17
如果未發貨,馬上取消訂單,退款吧

發貨了
celiaCheng 發表於 2017-3-15 19:50:50 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-15 15:07
宿迁是地名,在江蘇省,不要在宿迁,沭陽等地買任何植物,可上網查看"宿迁騙子",受騙的人太多,植物不對版,買 ...

明白!!唔該晒
corina 發表於 2017-3-16 13:56:11 |顯示全部樓層

咁你預咗,買十株唔同色,最後開花都只係一種色,仲要係最普通的顏色
Bing 發表於 2017-3-16 20:15:14 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-16 13:56
咁你預咗,買十株唔同色,最後開花都只係一種色,仲要係最普通的顏色

如果種得生,就已經算唔錯。算係買個教訓啦,好彩集運費唔係太貴。
Anyway,多謝你提醒,如果唔係,種死咗我只會以為係自己問題,跟住可能又再買過。
sclee 發表於 2017-3-16 21:52:11 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-3-16 20:15
如果種得生,就已經算唔錯。算係買個教訓啦,好彩集運費唔係太貴。
Anyway,多謝你提醒,如果唔係,種死 ...

有沒有查那間商店的負評?我覺得有用 。
Bing 發表於 2017-3-17 01:41:26 |顯示全部樓層
sclee 發表於 2017-3-16 21:52
有沒有查那間商店的負評?我覺得有用 。

有呀,間嘢基本上無負評,中評都只有一個。
不過,其實有一個好奇怪嘅售後服務評語:“退款及时,以后打死都不买沭阳货。。”
當時唔明點解,如果嗰陣有上網查乜野係"沭阳货"嘅話,就唔會落單。
sclee 發表於 2017-3-17 07:10:15 |顯示全部樓層
可能願意退款不負評,收貨時最緊要當面拆開檢查,然後裏面貨品有異樣,立刻拒絕簽收退回,並要求退款,如有七天內可無理退款承諾更好,如果是集運我不知可否這樣做。
corina 發表於 2017-3-17 23:33:14 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-3-17 01:41
有呀,間嘢基本上無負評,中評都只有一個。
不過,其實有一個好奇怪嘅售後服務評語:“退款及时,以后打 ...

因為宿迁已經太出名,所以有D店寫發貨地是沭阳,希望能瞞騙消費者,但其實沭陽縣就在宿迁市内,現時沭陽也著名了,有D改為在上海,但發貨地仍在宿迁,所以有些人會先問在哪里發貨
Bing 發表於 2017-3-19 00:00:02 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-3-17 23:33
因為宿迁已經太出名,所以有D店寫發貨地是沭阳,希望能瞞騙消費者,但其實沭陽縣就在宿迁市内,現時沭陽 ...

謝謝提醒。我係網上查過,都見到有咁嘅報到,唔至上海,有啲仲寫南京、甚至北京等,真係要好小心。
最驚以後啲咁嘅風氣蔓延到其他地方。
corina 發表於 2017-3-19 13:45:05 |顯示全部樓層
淘植物都有幾年,幸好遇到的店家都很好,每次都很滿意
Bing 發表於 2017-3-22 15:57:08 |顯示全部樓層
收到沭陽寄來的植物了,暫時睇嚟無問題,兩棵啲根睇嚟都健康。
收到嘅時候,植物嘅根球都有紅褐色嘅“泥”包裹得好好,問過店主,佢話係椰磚營養土,不用去除,直接種就得,不過最後都係洗走咗,因為就算真係營養土,唔知乜野成分,以後好難跟進。
至於對唔對辦,就要等出葉出花先至知,如果種得生嘅話。
不過以後都係唔買沭陽貨啦,免得擔驚受怕。