在淘寶訂購植物來港經驗交流(Update: 19-5-2018)

作者: wongcc 发表于 2015-11-20 19:30:34
50380 163
八王爺 發表於 2016-7-27 11:53:25 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-7-18 11:44
我都覺得唔干,因我大多數訂球根植物,佢地包裝保護得唔錯,如果迷岩中岩嗰d咁脆弱的葉花就會有少許干的情 ...

夏天太熱,也不要淘了。
球根也會焗熟。
wongcc 發表於 2016-7-27 19:07:23 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-7-27 11:53
夏天太熱,也不要淘了。
球根也會焗熟。

八王爺,知道!謝謝提醒!我已停止咗淘啦!雖然購物車揀滿晒植物,都係按兵不敢動,而家等緊秋天,不過,而家極端天氣,季節已經唔係咁準時應節,可能秋季過咗,我估天氣先會涼翻d喎, 而家真係好熱,家中的植物好多都頂唔住不停燶葉,好慘!
wongcc 發表於 2016-8-9 11:42:27 來自手機 |顯示全部樓層
上兩個月淘的風雨蘭今天開花了,開花對色,算不錯了!
celiaCheng 發表於 2016-8-14 01:07:21 來自手機 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-7-18 18:44
我都覺得唔干,因我大多數訂球根植物,佢地包裝保護得唔錯,如果迷岩中岩嗰d咁脆弱的葉花就會有少許干的情 ...

大大你好!想請教,x4x的快遞公司全名,可以Pm我吗?因為有試過淘x買野,係左淘x集運里面揀順x,成功收到係。但買植物就拒收。想請教具體要点做。
wongcc 發表於 2016-8-20 08:57:48 來自手機 |顯示全部樓層
celiaCheng 發表於 2016-8-14 01:07
大大你好!想請教,x4x的快遞公司全名,可以Pm我吗?因為有試過淘x買野,係左淘x集運里面揀順x,成功收到 ...

celiaCheng花友,對不起,看遲了你的信息,現在才覆你,我用的速遞公司名字: 遞x方速遞,英文名是: xpx, 運費佢算係最平的其中一間,但最近發覺佢有時都唔收植物,不過,我用的另外一間,佢地一定會收,但你要係佢嘅會員,佢先會做你生意,入會費用全免,比xpx大間d, 相對收費貴少少,所以如果xpx唔收,我就會用呢間,呢間個名叫ximxuy, 詳情你可上網睇,有疑問你可以在帖中隨時問我,祝你成功在tb購買植物來港。

詳細名稱已在pm覆你,請看看吧!
wongcc 發表於 2016-12-3 19:28:15 來自手機 |顯示全部樓層
最近訂購植物回來頭頭踫着黑,我常用的物流公司由於光棍節的關係,物流超慢,竟然十多天仍未收到,投訴淘記小蜜,完全幫不到忙,答覆九唔搭八,完全不靠譜,投訴物流,他們只敷衍了事,沒有認真跟進,最可怕的是,貨物未到手,貨款已經由淘記放了給賣家,但貨物仍在國內未出庫呢!有時間真要直接向淘記投訴這些不公平交易呀!
收到時植物已開始軟弱,最終不能救回,很傷心,但店舖的植物早已送到東莞入了倉簽了收,是物流未能安排出倉送來香港,所以,下次面臨內地特殊節日或香港假期前十多天,經驗令我會暫停訂購植物來港。

寄植物係幾危. 買三次死一次都唔係咁好啦.  發表於 2016-12-7 09:05
corina 發表於 2016-12-9 19:47:36 來自手機 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-12-3 19:28
最近訂購植物回來頭頭踫着黑,我常用的物流公司由於光棍節的關係,物流超慢,竟然十多天仍未收到,投訴淘記 ...

今年雙11物流非常混亂,不論國内還是集運到港,到自取店取貨,貨品放到門外2米,勁多人淘寶,高峯期切勿買植物,擔心死了
wongcc 發表於 2016-12-10 23:10:11 來自手機 |顯示全部樓層
我已經過了雙11才訂貨,賣家25/11已送貨給快遞簽收完成,25/11至今天已差不多過了16日,該貨物還未找到,也不知他們放在什麼地方,而且我這件貨物是食品來的,貨物都唔知幾時先可以收到,但款項又比淘寶放咗給賣家,真激氣,打電話比呢間集運公司,長响大半小時都無人聽,好在我有耐性長响一個鐘先有人聽,聽完都係講個幾句對唔住呀!雙11貨物太多呀!人手唔夠呀!嘅廢話一大堆,叫佢同我睇下件貨去咗邊,佢就話貨太多,查唔到,要星期六同日先清到貨,激氣呀!考慮以後都唔幫襯呢間物流㗎啦!
corina 發表於 2016-12-16 22:59:57 來自手機 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-12-10 23:10
我已經過了雙11才訂貨,賣家25/11已送貨給快遞簽收完成,25/11至今天已差不多過了16日,該貨物還未找到,也 ...

邊間?可否pm我!
wongcc 發表於 2016-12-22 23:33:19 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-12-16 22:59
邊間?可否pm我!

corina, 已pm了,收到嗎?
corina 發表於 2016-12-23 10:43:45 來自手機 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-12-22 23:33
corina, 已pm了,收到嗎?

收唔到通知,好彩你話我知,看到pm了,一定唔幫襯
Bing 發表於 2016-12-23 14:49:20 |顯示全部樓層
我朋友雙11落單買嘢,快遞加集運,昨天才收到,足足超過一個月,好彩唔係食物或植物,又唔係急用。所以,莫講話雙11,就連雙12期間,我都唔敢買植物。
corina 發表於 2016-12-23 14:59:27 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-12-23 14:49
我朋友雙11落單買嘢,快遞加集運,昨天才收到,足足超過一個月,好彩唔係食物或植物,又唔係急用。所以,莫 ...

仲有,年尾都唔好買,快遞回鄉過年,只餘好少人手,物流超慢
wongcc 發表於 2016-12-27 07:19:41 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-12-23 14:49
我朋友雙11落單買嘢,快遞加集運,昨天才收到,足足超過一個月,好彩唔係食物或植物,又唔係急用。所以,莫 ...

Bing,
你朋友係邊間,可否pm告知我呀!等我留意下都好呀!同埋你嗰朋友用乜嘢方法可以令佢送快d呀!

我11月19日落單,到今日27/12/2016重未收到,我嗰d正正係食物嚟㗎,激c人!  打電話追貨,一係無人聽,一係响足1個鐘先轉人接,跟住又係嗰幾句,雙11貨物滯留,話要有耐心等候,會跟進云云…………一類廢話,服務水平勁差,以後都唔會考慮呢間速遞。
Bing 發表於 2016-12-31 23:39:46 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-12-27 07:19
Bing,
你朋友係邊間,可否pm告知我呀!等我留意下都好呀!同埋你嗰朋友用乜嘢方法可以令佢送快d呀!

原來我記錯咗,我朋友係雙12落單,22號收貨。主要係因為其中一間快遞慢咗。
你個case好奇怪,雙11啲貨係12月頭應該清咗,如果集運未收到貨,可以試吓向淘寶投訴。如果集運已經收貨,集運單又係用淘寶畀錢嘅話,都可以試下搵淘寶幫手。基本上啲店家都好怕淘寶。
另外,你有無試過用旺旺或親淘聯絡佢,感覺上比打電話有效,而且有記錄,將來如果要問淘寶投訴,都有證有據。

sclee 發表於 2017-1-14 09:52:44 來自手機 |顯示全部樓層
我都買到一肚火,一開箱就見葉片上一點點黑色,店家說是落雨後被太陽燒偒,怎料個多月也不長但也不死。
Adith 發表於 2017-1-18 10:42:59 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-12-31 23:39
原來我記錯咗,我朋友係雙12落單,22號收貨。主要係因為其中一間快遞慢咗。
你個case好奇怪,雙11啲貨係1 ...

多謝提醒,.. 原本想訂淘寶.. 睇完你地對話, 都係過左農曆年假後先...
wongcc 發表於 2017-1-20 23:34:58 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-12-31 23:39
你個case好奇怪,雙11啲貨係1 ...

bing花友,
我今次的速遞經驗,令我非常氣憤,我於19/11落單,賣家25/11送抵速遞倉庫然後等待轉送來香港,我落單已過了雙11,怎知收到貨物時間為26/12,已距離落單時間幾乎一個月有多 ,超過40幾日,拆開貨物後,更驚人,其中有一半腐爛了,有一個被老鼠咬了一半,箱子穿了一個大洞,結果無奈將所有食物丟棄,該速遞公司在tb沒有店舖,無法差評及請tb介入,投訴tb小蜜,該詢問服務問非所答,完全幫唔到手,撥打hk tb電話投訴,永遠無人聽,本來平時就很忙,實在無時間為了那幾十元,日日去糾纏,結果只好啞忍,不了了之。

最可怕的是,tb未有我本人確認收貨,貨款已自動轉給了賣家,由於該事件不關係賣家發貨問題,是我的中轉公司的問題,所以沒有問責賣家,該事件令我意識到tb的承諾並不百分百安全,真是投訴無門。

與賣家的部份對話及貨物截圖:
Bing 發表於 2017-1-21 07:24:31 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2017-1-20 23:34
bing花友,
我今次的速遞經驗,令我非常氣憤,我於19/11落單,賣家25/11送抵速遞倉庫然後等待轉送來香港 ...

wongcc花友,你這單case真係會激死人。
TB系統裡,店家發貨後10天或15天,即使買家沒有確認收貨,都會把貨款轉給店家。如果在這期限內,買家還沒有收到貨,或收到貨後有問題,正在跟店家處理,買家可以在系統裡申請押後轉款3天一次,但我一般會跟店家說明情況,要求店家改轉款期,由他們來改,就可以延遲很長時間,一般店家都會願意幫忙。
不過,像你今次的情況,確實不像是店家問題,即使可以延遲過數,最終還是會付款吧,除非店家好人不收錢。
wongcc 發表於 2017-1-21 15:24:34 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-1-21 07:24
wongcc花友,你這單case真係會激死人。
TB系統裡,店家發貨後10天或15天,即使買家沒有確認收貨,都會把 ...

其實是個賣家已多次光顧,知道佢係個有誠信的賣家,佢d貨一早送到中轉倉而且簽咗收,佢嘅責任完咗,遲運嚟香港,一d都唔關賣家事,佢無法控制中轉倉幾時出倉嚟香港,所以我都無向佢追究責任,弊在呢間db真係不知所謂,打一個鐘頭電腦電話冇人聽唔在講,等足一個鐘聽足一個鐘電話音樂,我的耐性已非比尋常,等到有真人聽啦,佢居然話比我聽,而家就嚟12月尾,重响度清緊雙11的貨,請求諒解,話咗個編號比佢聽,佢話佢地唔响東莞現場,只能講比佢東莞貨倉的同事聽試下揾翻個件貨先,不過要再等6日,等完6日又6日,唔記得幾多個6日,26/12知道佢揾到,然後過咗幾日先收到通知可以去自提點取,點知短訊响下午5時多才發出睇到,剛巧是星期六,一連幾日元旦假期,我好似係假期後1月第1個工作天去取,取回來結果更令人氣憤,奉勸各位,要光顧該物流要先考慮考慮,可承受有阻滯的風險,而不會有適當協助客人措施的,tb在香港的協助亦不足夠的!
其實呢間物流之前都唔係太差,電話都好快有人聽,但今次的事件暴露咗呢間公司的管理有問題,危機處理亦相當不足兼無能,我已經將佢嘅所有軟件同相關資料完全刪除,以後都不會再光顧的了。