在淘寶訂購植物來港經驗交流(Update: 19-5-2018)

作者: wongcc 發表于 2015-11-20 19:30:34
50642 160
wongcc 發表於 2016-2-14 07:21:51 來自手機 |顯示全部樓層

大家在新年期間,香港長假期都儘量唔好訂貨呀,上次我响聖誕前一星期有多訂貨,結果攪足成個月,激死我,好在嗰次係訂花盆,唔係訂植物,如果係植物,老早死掉啦!跟住貨物中有一個花盆裂咗,叫佢補寄一個,佢突然失踪成個星期冇回應,跟住無法之下,申請淘寶介入,佢先至死死氣地回應話冇收到我的留言,仲影埋相比我睇話我根本無响旺旺留過言,氣得我幾乎爆炸,跟住我影低個花盆裂縫圖片,重有响旺旺對話的圖片,佢先至無聲出,先至肯退回嗰個花盆嘅錢比我,呢間嘢唔知用乜嘢方法,可以刪改佢電腦內的旺旺對話,好在佢刪改唔到我這邊的旺旺對話,如果唔係,真係有口難言,無憑無據呀!所以我以後都唔會再幫襯呢一間店舖買嘢!
回復

wongcc 發表於 2016-2-14 20:26:48 來自手機 |顯示全部樓層

好平同好貴,有些店舖價格相距好大

¥4.5~¥2,400.00

球根要小心,很多時国內的是盜图。根本不是那種球根。  發表於 2016-2-15 16:19
回復

八王爺 發表於 2016-2-15 16:18:41 |顯示全部樓層
球根類,空鳳,用集運OK。
如果蘭花,祼根的植物,最好用順丰。
因為放多過4日,生命有危險。
回復

wongcc 發表於 2016-2-15 19:34:06 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-2-15 16:18
球根類,空鳳,用集運OK。
如果蘭花,祼根的植物,最好用順丰。
因為放多過4日,生命有危險。 ...

八王爺大大,我也明白呀!但聽經常訂花的朋友忠告說,千萬不要揀順豐,因順豐會拒收淘寶植物轉運來港,所以只好採用其他速遞而不敢用順豐呀,八王爺大大,你是採用順豐運植物來港的嗎?

唔喺我用,喺商家用。我無法叫佢地用乜,但有商家用順丰,也有用EMS,佢地都寄過蘭花和多肉植物給我。  發表於 2016-2-17 09:30
回復

wongcc 發表於 2016-2-16 06:53:11 來自手機 |顯示全部樓層

想像冰菜的味道是怎樣的?

其實好想响tb淘d新鮮冰菜落嚟試下味道,不過,聽說有些試食報告話好難食,所以重係唔敢訂住呀!

回復

wongcc 發表於 2016-2-17 19:58:40 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝八王爺提醒盜圖及速遞問題,會加倍留意商舖質素,再次謝謝你!
回復

wongcc 發表於 2016-2-27 21:07:50 來自手機 |顯示全部樓層

看到很多人找尋的憂遁草,淘記也有得賣,不知是否如傳說中的真正憂遁草,對此草認識不深。
回復

wongcc 發表於 2016-4-18 21:25:31 來自手機 |顯示全部樓層

綠貓Kohleria'Beltane'

從tb訂購回來的綠貓,開的花朵與店主描述的完全不符,無奈。

由綠貓變成紅貓
回復

Bing 發表於 2016-4-18 21:50:29 |顯示全部樓層
我有試過在淘寶買牽牛花和鷺草種子,種出來的和店家說的一樣;但也試過買劍蘭球根,種出來的根本不一樣。所以,應該是個別店家的問題。
回復

wongcc 發表於 2016-4-18 22:32:19 來自手機 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2016-4-18 21:50
我有試過在淘寶買牽牛花和鷺草種子,種出來的和店家說的一樣;但也試過買劍蘭球根,種出來的根本不一樣。所 ...

唉,最無法控制的是,植物要種很久的時間才可分辨真偽,我試過一次過訂十種不同顏色的風雨蘭回來,到現在尚未開花,開花後是否同廣告一樣,天曉得了,但貨到不久時,我再到此店舖一遊,順便再看多些評價,才發覺該店主一路欺騙顧客,顧客評價無論客人訂幾多種顏色的花球根,種出來結果都只有一種最平最普遍的顏色,即是你訂多少種顏色也無用,最終你只會得一種顏色,我大吃一驚,結果,我立即詢問店主關於那些負面評價,最初支吾以對,後來,又對我說那些人造謠,他保証是誠實的店主,給我的貨一定對色,叫我不用担心,但我的風雨蘭尚未開花,天曉得誰是誰非啦!

如果種出來是同一品種,可以退款。找淘寶客服幫肋。99.9%能退款不退貨。  發表於 2016-7-27 11:52
回復

corina 發表於 2016-4-19 13:39:35 |顯示全部樓層
未試過淘球根,不過早前淘咗20個白色花盆,點知昨天收到20個黑色,店主話全數退回錢給我,人家做生意也要成本的,當然不好,最後也堅持退回十元給我,這樣有誠信的店舖必然令客人回頭再幫襯~
回復

wongcc 發表於 2016-4-19 20:51:03 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2016-4-19 13:39
未試過淘球根,不過早前淘咗20個白色花盆,點知昨天收到20個黑色,店主話全數退回錢給我,人家做生意也要成本的 ...

你都相當大方,頗有同情心及同理心呀!令我尊敬非常。
我都遇過一個例子,我光顧一位花店女店東,她一面要照顧孩子上學放學,一面做賣花生意,我向她買了數款球根,我一時忽略了運費的優惠,結果過數過多了幾十元給她,她不單主動告訴我收多了幾十元運費,而且承諾在下次再訂購時扣除本次多收的費用,果然於下一次訂購時,全數退回差價給我,真的好老實呀!好難得呀!
回復

corina 發表於 2016-4-19 22:45:32 來自手機 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-4-19 20:51
你都相當大方,頗有同情心及同理心呀!令我尊敬非常。
我都遇過一個例子,我光顧一位花店女店東,她一面 ...

唔好咁讚我,只是小事,不過店主主動提出全數退款給我也令我驚訝,説實話,淘寶兩年,所遇的店主也不錯的,有次淘仙人球,覺得球體不大美觀,店主放工後去大栅瞭解植株和工人發貨情况,向我解釋可能開花後球會瘦一點,還親自挑選一株送给我,郵費都出埋,我收到後真係覺得唔好意思!
回復

wongcc 發表於 2016-4-20 18:29:31 來自手機 |顯示全部樓層
其實我都覺得人與人之間,如果事事先君子後小人,大家心中都好過d, 凡事唔好睇得咁負面,可能生活會心情愉快d呀!
回復

nchiu 發表於 2016-7-17 20:08:59 |顯示全部樓層
你運左香港之後的植物 會唔會好干
回復

viviwong 發表於 2016-7-17 20:25:08 |顯示全部樓層
nchiu 發表於 2016-7-17 20:08
你運左香港之後的植物 會唔會好干

不會, 睇你選擇賣家的內地位置 , 預一個星期..加運來港- 搞掂...
月季 / 食蟲 連泥/水苔和盆運來的 , 多肉大多數裸根...
回復

wongcc 發表於 2016-7-18 18:44:21 來自手機 |顯示全部樓層
我都覺得唔干,因我大多數訂球根植物,佢地包裝保護得唔錯,如果迷岩中岩嗰d咁脆弱的葉花就會有少許干的情況,不過因連泥運送,經過一星期的旅程,重可以接受,不至太差。
回復

八王爺 發表於 2016-7-27 11:53:25 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2016-7-18 11:44
我都覺得唔干,因我大多數訂球根植物,佢地包裝保護得唔錯,如果迷岩中岩嗰d咁脆弱的葉花就會有少許干的情 ...

夏天太熱,也不要淘了。
球根也會焗熟。
回復

wongcc 發表於 2016-7-27 19:07:23 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2016-7-27 11:53
夏天太熱,也不要淘了。
球根也會焗熟。

八王爺,知道!謝謝提醒!我已停止咗淘啦!雖然購物車揀滿晒植物,都係按兵不敢動,而家等緊秋天,不過,而家極端天氣,季節已經唔係咁準時應節,可能秋季過咗,我估天氣先會涼翻d喎, 而家真係好熱,家中的植物好多都頂唔住不停燶葉,好慘!
回復

wongcc 發表於 2016-8-9 11:42:27 來自手機 |顯示全部樓層
上兩個月淘的風雨蘭今天開花了,開花對色,算不錯了!
回復