百里香原來好粗生

作者: nsyhk 发表于 2015-11-17 09:49:18
5317 11

十月廿七日落的種子,現在這個樣子,百里香要摘心嗎?有些得個高字,我覺得佢好弱, 有咩方法可以改善?
請專家指教指教
另外只差幾日落種既九層塔同香蜂草,只係得咁細棵,係咪生得咁慢架?香蜂草同九層塔落的種子數量差唔多,但九層塔有好多發芽,香蜂草得嗰一棵

百里香1

百里香1

百里香2

百里香2

百里香3

百里香3

百里香4

百里香4

百里香5

百里香5

百里香6

百里香6

香蜂草

香蜂草

九層塔

九層塔
nsyhk 發表於 2015-12-4 14:05:06 |顯示全部樓層
原來好粗生之前咁既樣都可以變咁靚
Ever_green 發表於 2015-12-12 20:18:53 |顯示全部樓層
現在天氣最適合種百里香
rosetina 發表於 2015-12-12 20:25:17 |顯示全部樓層
請問你D百里香種子系邊度買呀? 發芽率好高呀.
nsyhk 發表於 2015-12-14 11:17:07 |顯示全部樓層
係上環一間菜種行買的,是一個台灣牌子,發芽率的確好高
nsyhk 發表於 2015-12-14 11:19:51 |顯示全部樓層

現在這個樣子了
yunge0 發表於 2015-12-18 06:40:55 來自手機 |顯示全部樓層
我都想試下種百里香,nsyhk 可否提供菜種行地址?
yunge0 發表於 2015-12-18 06:42:37 來自手機 |顯示全部樓層
今年夏天試過種,發了芽,但種不起。失敗了。
nsyhk 發表於 2015-12-18 10:20:40 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2015-12-18 06:40
我都想試下種百里香,nsyhk 可否提供菜種行地址?

確實地址我都唔知, 係永安沿住干諾道中, 向西環方向行,大概5-10分鐘, 有一間菜種行, 啲種子放係門口附近既, 個名都唔係太記得, 都係得幾間,你揾下應該都揾到, 種子個牌子係"農友種苗股份有限公司"
nsyhk 發表於 2015-12-18 10:22:55 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2015-12-18 06:42
今年夏天試過種,發了芽,但種不起。失敗了。

百里香可能要10月開始先種到,我買種子時,問佢邊啲種到先買,我本來想買羅勒, 但佢話羅勒要熱天先種到,叫我買九層塔,又真係好易種,生得好好喎
柏斯 發表於 2016-1-1 20:08:23 來自手機 |顯示全部樓層
剛買左百里香種子,但老板話要遲的先種,天氣唔適合,3,4,9,10月播種期,但心癢癢很想種
one2three 發表於 2016-1-1 20:23:29 |顯示全部樓層
心癢癢很想種,甘咪試小小囉