返回列表 發新帖

新手紅牛鉀一問

作者: Salt 發表于 2015-11-12 19:22:43
7655 25
drlam_716 發表於 2015-12-9 16:31:55 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-7 13:56
其實我只係剛好讀過d對Alex嘅研究,知道灰鸚鵡對數字同辦認分類等等有理解嘅能力。唔係話灰鸚鵡更聰明:lo ...

幾日無上嚟睇嘢,大家好
灰鸚Alex真係好叻(上網打 "Alex the grey" 就會睇到好多Alex嘅嘢),佢簡直好似一個小朋友。
我覺得鸚鵡智商按品種、營養(包括對上幾代)同性格而定,例如灰鸚講嘢會叻d、凱克好"爛玩",至於達摩無論大小都好獨立好有性格
回復

Salt 發表於 2015-12-9 17:36:06 |顯示全部樓層
drlam_716 發表於 2015-12-9 16:31
幾日無上嚟睇嘢,大家好
灰鸚Alex真係好叻(上網打 "Alex the grey" 就會睇到好多Alex嘅嘢),佢簡直 ...

哈佬哈佬
原來你都有睇alex 嘅研究o家 Irene 話到alex 唔o係到o個時,佢認為alex係已經有2歲小朋友嘅心智,而智商有5-6歲小朋友咁高o家。以前讀書o個陣教授有提過其實o個時alex 已經啱啱開始輔助griffin 學習,我覺得呢樣好得意呀!只可惜alex 走得太突然,希望griffin 健健康康幫助我地學多d動物心智啦。
智商方面,而家暫時係認為動物社交越複雜,普遍都比較聰明,海隊、猩猩等都係群居。非洲灰都係群居阿~ 但係我淨係知咁多咋 對鳥類真係唔係太認識。。你地快d多d討論等我偷下師啦
回復

Salt 發表於 2015-12-9 17:38:42 |顯示全部樓層
咦其實我地係咪要移動去吹水版?係到傾會唔會唔得o家?
回復

drlam_716 發表於 2015-12-9 20:46:08 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-9 17:38
咦其實我地係咪要移動去吹水版?係到傾會唔會唔得o家?

我地講到離晒題
回復

Salt 發表於 2015-12-9 21:27:46 |顯示全部樓層

啱傾嘛~係咁o家啦
btw我今日收咗無患子呀(又離題 )~你有冇興趣呀我寄d比你試丫
回復

drlam_716 發表於 2015-12-10 13:32:32 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-9 21:27
啱傾嘛~係咁o家啦
btw我今日收咗無患子呀(又離題 )~你有冇興趣呀我寄d比你試丫 ...

(繼續離題 )我屋企仲有,不如我睇你試用

我諗住你用開會試得準確過我嘛~(其實想偷懶哈哈)。咁我要諗諗應該要點測試先得~你有興趣隨時開聲喎~唔洗客氣o家:D  發表於 2015-12-10 16:37
回復