新手紅牛鉀一問

作者: Salt 發表于 2015-11-12 19:22:43
7660 25
想請問一下圖中係咪就係大家經常提起嘅紅牛鉀?因為我有爬過文,知道黃三兄係入口/經銷商,所以諗住包裝上會見到三兄個名。但唔知係咪因為散裝所以冇名,因此不能夠確認自己有冇買錯。想麻煩大家睇睇。
另外,包裝上嘅使用說明我睇完都唔係好明。想問下應該係點用,例如:
1)作為基肥比例要幾多?
2)追肥使用方法係side dressing (唔清楚中文名詞係咩。。者係係盆栽嘅邊上灑上少許等淋水嘅時候可以溶解少量把養份帶入泥中到達根部),或是應該直接溶解水中然後淋落泥?
3)如果可以直接溶解於水後使用,水同紅牛鉀比例應該係幾多ml:幾多g?

第一次用問題比較多。麻煩曬大家!

Salt 發表於 2015-11-28 00:44:24 |顯示全部樓層
由於本來全部已入盆,所以現時我只係嘗試過當係追肥,用水稀釋後淋泥。現時試過用3/4tablespoon 紅牛鉀 : 1.5L水 比例稀釋。本來從葉片見到應該係缺鉀嘅翠肉瓜o係落完鉀水後見到有好轉,但依然有部份葉片有點黃(葉脈之間)。可能係太遲落,有兩朵花都係甩咗。

第二次試用1/2 tablespoon 鉀: 500ml水。有擔心會太濃但因為唔清楚應該係點稀釋所以抱著實驗心態嘗試。可能係太少水或盆栽本來有點缺水(因為陶盆太重沒辦法抬起倒走盆底的水,所以很少淋到自然排水,只會因應溫度和泥的狀況而調整添加水量。)第二天早上葉片有點下垂,但加返好多水之後再過一會兒葉片就變回挺立了。落完鉀水後過兩天再看,囡花(未開)身後的瓜b 有十分明顯的長大。本來生長很慢。但現在有持續變大(可能只係本身太缺鉀?這我不太確定)。

希望如果有人清楚紅牛鉀嘅使用方法可以幫助解答一下我的疑問啦,感激感激
回復

drlam_716 發表於 2015-12-2 14:54:46 |顯示全部樓層
我都等緊答案

一齊等高人:D  發表於 2015-12-2 17:22
回復

squarehead 發表於 2015-12-5 14:10:26 |顯示全部樓層
我包紅牛鉀肥同樓主包成分一樣,不過係粒狀
依照包裝袋說明使用量泥面撒施

我包遠年珍藏

回復

drlam_716 發表於 2015-12-5 14:28:59 |顯示全部樓層
我開田(社區園圃)通常用花生麩、骨粉同熟石灰,無落鉀肥(花墟唔係時時有得賣),唔知係唔係因為咁農作物生得好慢好歪,菜心細細條都好老,等我下次開田試吓落埋鉀肥先

squarehead:你養大達摩女同灰鸚?
回復

squarehead 發表於 2015-12-5 20:44:42 |顯示全部樓層
drlam_716 發表於 2015-12-5 14:28
我開田(社區園圃)通常用花生麩、骨粉同熟石灰,無落鉀肥(花墟唔係時時有得賣),唔知係唔係因為咁農作物 ...

大達摩女叫小寶,識講說話,又識得玩小玩意
灰鸚叫飛飛,講o野真係冇得頂,認真嘈喧巴閉,成日畀我鬧

你隻細達摩仔好醒目喎
回復

Cora 發表於 2015-12-5 21:22:45 |顯示全部樓層

我在油麻地登打士街10號買了1KG紅牛鉀,$45,和你的一樣!
我無特別量份量,種遲水蘿蔔作基肥直接洒了落泥,好似洒胡椒粉咁,2個月後再追一次,依家已見蘿蔔頭!植物結果時很需要鉀肥,例如番茄,茄子等!
只是分享一吓,我個人認為,樣樣計算太精確,會減低樂趣,而且千算萬算,都不如天算
回復

Salt 發表於 2015-12-6 12:55:48 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2015-12-5 14:10
我包紅牛鉀肥同樓主包成分一樣,不過係粒狀
依照包裝袋說明使用量泥面撒施

麻煩曬你呀! 你個包個指示易明好多,我頭先再睇多次我個包都係睇到我成舊雲咁 而家終於知知地點用

小玩意係咩?
我淨係知灰鸚好聰明~識得分門別類。有冇同佢玩對對碰?
回復

Salt 發表於 2015-12-6 13:11:51 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2015-12-5 21:22
我在油麻地登打士街10號買了1KG紅牛鉀,$45,和你的一樣!
我無特別量份量,種遲水蘿蔔作基肥直接洒了落泥 ...

隨意灑? 你都講得啱~我本來種野都係希望個人可以放鬆d 。但同時又因為自己係新手,怕整死咗佢地都唔知咩事 ,所以盡量精確d,希望減少其他因素,等我衰咗都可以知衰o係邊嘛 我呢。。量液體肥,真係拎住個pipette 一ml ml咁量o家。。唔知大家會唔會好似我咁 希望遲d熟手少少嘅時候,可以隨意d,專心享受種植嘅樂趣
回復

xx_Luca 發表於 2015-12-6 13:26:57 |顯示全部樓層
所謂隨意灑其實都有大概份量的,只係各師兄師姐心中都有自己一把尺,摸熟左就 ok。
我個人既份量,例如 12 號盆,倒落掌心約一茶匙山仔咁多,跟手撤晌泥面,完成 ~
事情複雜化會減少樂趣,我好認同架。

家有紅耳鵯傻 b 一個,可以受埋我玩嗎?

回復

Salt 發表於 2015-12-6 13:55:36 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-12-6 13:26
所謂隨意灑其實都有大概份量的,只係各師兄師姐心中都有自己一把尺,摸熟左就 ok。
我個人既份量,例如 12  ...

紅耳鵯係呢個嗎?好得意呀

原來36cm盆一茶匙就夠啦  如果按呢個比例計,請問師兄你大約會幾耐落一次(我估花/結果期都係會密少少)?
睇黎我呢個初哥都係暫時要做住神經緊張o個批先
回復

Cora 發表於 2015-12-6 15:22:31 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-6 13:55
紅耳鵯係呢個嗎?好得意呀  !

加把嘴, 我落肥料寧少莫多,肥傷好難救
回復

drlam_716 發表於 2015-12-6 21:38:56 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2015-12-5 20:44
灰鸚叫飛飛,講o野真係冇得頂,認真嘈喧巴閉,成日畀我鬧

你見到嗰隻小達摩仔(我個頭像)叫林英武(英明神武 )今年年頭做咗天使,剛好21歲... 我由BB開始養,佢好痴我,晚晚企上我膊頭一齊睇電視,佢離開咗我全家都唔捨得
後來我再養另一隻小達摩仔叫林咩咩(因為羊年開始養 ),就係而家見到嗰隻,開頭佢好怕人,成日企喺角落頭,嚟到我屋企頭一個月我老豆都未見過佢真身 ,後來漸漸無咁怕人,日日自high唱歌講嘢大叫 。最近我覺得佢開始聽得明我講嘢,同埋信任我,不過仲未上到手,我都知呢啲嘢急唔嚟,順其自然啦
回復

drlam_716 發表於 2015-12-6 21:52:30 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-12-6 13:26
我個人既份量,例如 12  ...

養紅耳鵯?好特別呀 !其實紅耳鵯食乜嘢?
回復

squarehead 發表於 2015-12-7 01:43:29 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-6 12:55
麻煩曬你呀! 你個包個指示易明好多,我頭先再睇多次我個包都係睇到我成舊雲咁 ...

唔好客氣啦,知道正確用量總好過估估吓
小寶最鍾意玩執鈴鐺,我碌個鈴鐺出去,佢即刻追去執,跟住叼返畀我,仲要放o係我手掌上
除咗模仿聲音同講說話外,我覺得大達摩鸚鵡比非洲灰鸚鵡更聰明,對對碰?
回復

squarehead 發表於 2015-12-7 02:26:42 |顯示全部樓層
drlam_716 發表於 2015-12-6 21:38
你見到嗰隻小達摩仔(我個頭像)叫林英武(英明神武 )今年年頭做咗天使,剛好21歲... 我由BB開始養, ...

明明講鉀肥變咗講鸚鵡,就畀我再講多兩句,希望Salt師兄唔會介意啦
你同你家人對英武o既離去我完全感同身受,仲要係相處咗21年之久,一定唔拾得
咩咩個樣好細個,笑笑口唱歌仔,好得意,畀多o的時間陪佢玩啦,好快會上手
回復

Salt 發表於 2015-12-7 13:56:07 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2015-12-7 01:43
唔好客氣啦,知道正確用量總好過估估吓
小寶最鍾意玩執鈴鐺,我碌個鈴鐺出去,佢即刻追去執,跟住叼返畀 ...

其實我只係剛好讀過d對Alex嘅研究,知道灰鸚鵡對數字同辦認分類等等有理解嘅能力。唔係話灰鸚鵡更聰明,只係研究對象剛好係灰鸚鵡者。我對其他鳥類嘅認識近乎零,對大達摩鸚鵡亦未有機會了解。對對碰係記憶遊戲,翻兩張同樣的紙牌。咁啱諗到睇下你有冇試過同佢玩呢種者,隨意問o家咋
你地傾我梗係唔介意啦。又有機會學野點會介意
好奇又問問 。點解會覺得大達摩鸚鵡比非洲灰鸚鵡更聰明呢?
回復

xx_Luca 發表於 2015-12-7 15:32:45 |顯示全部樓層
Salt 發表於 2015-12-6 13:55
紅耳鵯係呢個嗎?好得意呀  !

就係呢種 ...

我家傻b 目前約半歲大,叫 "小高高"  (紅耳鵯又名高髻冠),
真係幾可愛的,有d 似 angry bird

通常我只在盛花結果期會追鉀肥,約一個月兩次。
有些品種需要高鉀 (例如茄子),可能份量會用多d,或用密d。
如果擔心掌握唔到,試下薄肥多施,都 ok 架 ~

回復

xx_Luca 發表於 2015-12-7 15:49:40 |顯示全部樓層
drlam_716 發表於 2015-12-6 21:52
養紅耳鵯?好特別呀 !其實紅耳鵯食乜嘢?

林咩咩回眸一笑,好得意呀 ~

紅耳鵯食 "雜鳥糧" 就 ok,但一定要有水果。
老闆千叮萬囑要餵多d 木瓜,否則好難養得長云云 ...

我起初驚唔識養會害左佢,所以第一次見面時停一停,諗一諗。
經過幾日朝思暮想 ,再去鳥店,老闆拍哂心口話好易照顧,我先敢帶佢返屋企咋

其實晌老闆樹買既 "雜鳥糧",我總係"仍"住未夠好,所以好想搵更高質既俾小高高食,
可惜我冇呢方面知識,大家有心得、有推介的話請多多指教下啊 ~

回復

Salt 發表於 2015-12-8 12:53:40 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2015-12-7 15:32
就係呢種  ...

我家傻b 目前約半歲大,叫 "小高高"  (紅耳鵯又名高髻冠),

明白曬~唔該曬你

我覺得佢得意過angry bird 云云係咩黎o家?

xx_Luca
sorry, 云云只係" 這樣子"" 的意思 ...  發表於 昨天 21:33

噢。。。我的中文真的很水皮 真係見笑了
回復

12下一頁