拯救聖誕樹

作者: Siumak88 发表于 2015-11-5 10:39:15
1637 7
唔好意思呀!新手求救,我種左大約半年的小聖誕樹底部開始枯萎變黄,請問點解會咁呢?!係咪d泥太實無空氣?點樣可以求救佢呢?!謝謝幫忙!
pc1878 發表於 2015-11-6 08:20:06 |顯示全部樓層

有冇全株圖? 其實絕大部份''聖誕樹''都不適合在香港生長(太熱,太濕),室內種植可控制環境,可生存較久(幾年),但地植難控制環境,好難生長的,如果真的要種聖誕樹,建議種意大利石松(Pinus pinea),紅豆杉,南洋杉,側柏等較耐熱樹種(以上樹種花墟都有得賣的)
Siumak88 發表於 2015-11-8 08:54:03 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝解答,全株圖是這樣的(但有少少矇。。) 咁即係我將佢種返喺室內好d?! 同埋我一日淋一次水,唔知會唔會太多呢?
pc1878 發表於 2015-11-8 16:30:08 |顯示全部樓層
Siumak88 發表於 2015-11-8 08:54
謝謝解答,全株圖是這樣的(但有少少矇。。) 咁即係我將佢種返喺室內好d?! 同埋我一日淋一次水,唔知會唔會 ...

種室內較好,較易控制溫度,不用咁多水,泥半乾或葉少少軟才淋透水,個盆咁大一星期淋一次都可以,不過聖誕樹不太適合香港生長
Siumak88 發表於 2015-11-8 17:35:07 來自手機 |顯示全部樓層
好的謝謝,因為係朋友送的,所以想好好咁種大佢。咁希望佢枯嘅原因只係因為我淋太多水,而唔係因為佢有咩病啦!^^
Siumak88 發表於 2015-11-8 17:37:07 來自手機 |顯示全部樓層
咁等我減少淋水,再觀察下,睇下會唔會有好轉。
suewongaug 發表於 2017-12-5 17:26:10 |顯示全部樓層
請問有冇好轉, 現在盆聖誕樹如何丫?
月鏡十夜 發表於 2017-12-6 20:09:51 |顯示全部樓層
Siumak88 發表於 2015-11-8 09:54
謝謝解答,全株圖是這樣的(但有少少矇。。) 咁即係我將佢種返喺室內好d?! 同埋我一日淋一次水,唔知會唔會 ...

我覺得夏季要移入室内, 冬季要放在室外比較好
怎麼説尖葉好似都是比較耐寒耐旱的植物, 應該怕熱與大水, 喜歡霧水才對

只是很久以前稍微看過一點介紹而已, 有錯麻煩指正