菁苔蘚點樣除蟲

作者: 火柴人 發表于 2015-10-30 12:53:16
7996 11
話說之前起花墟搵唔到靚苔蘚所以一直都無買,不先前突然起朋友天台見到個一蚊大的靚菁苔,甘就滿天歡喜甘拿返屋企試種我第一棵菁苔啦。

返到屋企首先浸佢兩日水清潔,之後就簡簡單單用小小石仔同乾水苔種住先,

不過昨日見到有條1-2cm半透明白色既蟲捉唔到佢。

請問點樣可以除蟲?

greengreen 發表於 2015-10-30 14:40:56 來自手機 |顯示全部樓層
天然方法,放在水裏,给鱼仔吃。
回復

火柴人 發表於 2015-10-30 14:43:38 |顯示全部樓層
greengreen 發表於 2015-10-30 14:40
天然方法,放在水裏,给鱼仔吃。

要浸幾多日?
回復

greengreen 發表於 2015-10-30 14:49:23 來自手機 |顯示全部樓層
一小时好了,大久浸成株苔藓植物,之前鱼仔要餓肚2天。
回復

火柴人 發表於 2015-10-30 14:53:57 |顯示全部樓層
greengreen 發表於 2015-10-30 14:49
一小时好了,大久浸成株苔藓植物,之前鱼仔要餓肚2天。

先前已浸佢兩日水都唔得
回復

HenryLee 發表於 2015-11-1 11:17:33 |顯示全部樓層
苔蘚要完全除虫係好難,因為在高溼既環境好難避免
我每次新買番黎都會換過之前既泥,因為入面實有虫(包括你形容半透明白色既蟲)
我會換D新既泥炭土,噴D biokill(welcome有售),切記苔蘚對化學物質極敏感,一定要用有機既除虫劑,份量也不能多
另外係通風,不太建議種在玻璃瓶,冬天還好,夏天一定焗死哂
最後,苔蘚新買番黎過一排多數會變黃或冇甘绿,因為佢地對新環境敏感,要適應一段時間先可以recover
苔蘚係生長極緩慢既植物,花多D時間研究佢,亨受種苔蘚既樂趣~
回復

HenryLee 發表於 2015-11-1 11:30:08 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-10-30 14:53
先前已浸佢兩日水都唔得

你呢種我都有種
呢種算recover得快
其他有D品種我仲未可以完全種番绿
加油!

初初番黎

一排之後

兩個月後
回復

火柴人 發表於 2015-11-1 23:57:13 |顯示全部樓層
HenryLee 發表於 2015-11-1 11:17
我每次新買番黎都會換過之前既泥,因為入面實有虫(包括你形 ...

因為係起朋友天台拾,請問哩個菁苔蘚係咩品種?
回復

HenryLee 發表於 2015-11-2 18:56:21 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-11-1 23:57
因為係起朋友天台拾,請問哩個菁苔蘚係咩品種?

苔蘚分類真係門大學問,我睇完好多苔蘚書都認唔哂
好多苔蘚都要係顯微鏡下才可準確分類,只能說大家都是真蘚類,品種應該不同
回復

火柴人 發表於 2015-11-2 23:32:18 |顯示全部樓層
HenryLee 發表於 2015-11-1 11:17
我每次新買番黎都會換過之前既泥,因為入面實有虫(包括你形 ...

為左捉蟲今日鼓起勇氣打散左個菁苔,終於都比我捉到佢。
睇真D佢好D似丘引BB,不過唔理甘多快快手沖走佢。
依加可以安心D種菁苔。

回復

HenryLee 發表於 2015-11-3 15:12:59 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-11-2 23:32
為左捉蟲今日鼓起勇氣打散左個菁苔,終於都比我捉到佢。
睇真D佢好D似丘引BB,不過唔理甘多快快手沖走佢 ...

加油!
回復

B17 發表於 2015-11-3 16:15:56 |顯示全部樓層
蚯蚓B,益蟲黎,唔好殺佢地
回復