森樹 病後...又回復....又再病...的過程紀錄

作者: warren0713 發表于 2015-10-27 13:21:23
21065 43

剛發現森樹有一枝突然垂下,
有白色細粒小昆蟲,
泥土有小許水氣, 應該不是不夠水造成

1) 請問是否要立即清走舊泥換新泥?
2) 玻璃盆是否適合森樹? 因最初用意是想看清楚濕度
3) 現已搬去窗台曬太陽, 有幫助嗎?

warren0713 發表於 2015-10-27 14:17:20 |顯示全部樓層
剛剛到花店問老板娘,
佢話只可以抽起壞死果部份枝莖,
再將附近D泥去掉(但唔可以全部清走泥),
然後再蓋D新泥上去,
我問佢洗唔洗整D野去消毒, 佢話唔需要,
請問咁樣既做法正唔正確?

我已經忍唔住抽起左枝條發軟懷疑爛果枝,
但見到根部又好似唔似爛,
我依家可以點做?

51e379d6-6f7f-46ff-bf75-f134ed0daeed.jpg b9a2e578-56c0-4eeb-b582-cb0520aad3a5.jpg f2cfa604-19f6-4683-9bd8-d46f54a584ad.jpg

回復

warren0713 發表於 2015-10-28 21:33:28 |顯示全部樓層
有無人可以講下用咩方法呀?
回復

B17 發表於 2015-10-28 22:26:55 |顯示全部樓層
咁大棵都冇乜根既?
d泥好似好新,啱啱種落盆?
見唔到白色細粒小昆蟲?
回復

warren0713 發表於 2015-10-29 11:43:30 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-10-28 22:26
咁大棵都冇乜根既?
d泥好似好新,啱啱種落盆?
見唔到白色細粒小昆蟲?

可能我整斷左少少~
D泥係舊既~用左一年度喇
白色果D係好細好細粒架~

可以點算
回復

B17 發表於 2015-10-29 14:49:14 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2015-10-29 11:43
可能我整斷左少少~
D泥係舊既~用左一年度喇
白色果D係好細好細粒架~

即係種左好耐,唔係新買?
回復

warren0713 發表於 2015-10-29 17:14:03 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-10-29 14:49
即係種左好耐,唔係新買?

唔係新買
回復

B17 發表於 2015-10-29 18:39:48 |顯示全部樓層
覺得根太少,支持唔到咁多葉,不如試下浸水,等根多番再種番落泥度
回復

warren0713 發表於 2015-11-3 13:09:19 |顯示全部樓層
今朝回公司, 看到玻璃盆(圖右2) 的枯了一半葉(圖是已剪後拍下的),
上星期已將3枝主莖的其中一枝懷疑爛的水種了, (圖最右)
其他分枝於懷疑爛的主莖剪下,

請問大家覺得正確嗎?

回復

warren0713 發表於 2015-11-13 10:12:15 |顯示全部樓層
放左落水好耐都無出根, 依家加左泥試種, 唔知成唔成功呢?
回復

warren0713 發表於 2015-11-18 13:50:06 |顯示全部樓層
係咪無人答到我佢地係咪無得救

2a14c27a-dd6e-4243-bb53-18a580e5c70a.jpg 7949a3ed-1a92-41a5-83d6-1550616d857a.jpg
回復

B17 發表於 2015-11-19 18:43:39 |顯示全部樓層
曬到變左兩住菜
回復

warren0713 發表於 2015-11-20 00:00:03 |顯示全部樓層
B17 發表於 2015-11-19 18:43
曬到變左兩住菜

我拎出去影相咋~無曬,怕佢頂唔住
回復

B17 發表於 2015-11-20 11:23:42 |顯示全部樓層
不如買過盆算啦
回復

ae86hkplants 發表於 2015-11-21 18:25:27 |顯示全部樓層
轉陶盆啦,你個玻璃容器似係無底孔,唔去水易爛根。
扦插果啲謝晒咁滯,扦插未有根,唔好放有太陽照既地方,死硬。
回復

warren0713 發表於 2015-11-23 16:54:32 |顯示全部樓層
陶盆其實個好處係乜?

其實我都係放係陰暗地方等佢復原,
但都係謝哂~
反而之前用水浸住仲好D, 只怪自己太心急
回復

ae86hkplants 發表於 2015-11-23 21:03:32 |顯示全部樓層
唔用陶盆都唔好用無底洞既玻璃容器,
唔去水,易爛根。
陶盆透氣
回復

ae86hkplants 發表於 2015-11-23 21:53:09 |顯示全部樓層
http://youtu.be/a4hcqIQ7qbY
留意1:51秒,睇睇人地點扦插
基本上係睇整棵植物既平衡,一棵健康既植物枝繁葉茂,
泥入面既根都要有返咁上下多先可以支撐到棵植物,
兼且可以夠吸水能力供應泥上枝葉做光合作用,
葉片一開始曬太陽亦會有蒸發作用。
如果你剪一段分枝出黎扦插,首要風乾傷口,不要隨剪隨插,
好多時細菌都係經傷口入侵,另外可以涂些hi-fresh或硫磺或草木灰保鮮防腐,
如果係比較難發根既植物可以涂些生根粉。
你睇到段片,有無諗過點解要切咁細段,仲要剪走大部分葉?
你剪落黎既一段係無根既,即係幾乎無吸水能力,但如果呢個時候葉多會點?
葉片都要靠根供水生存,但無根何來支持咁多葉既生命?所以點解我話要睇整體平衡。
無根就要盡量前走大部分葉,有時會剪剩半片葉,甚至乎只剩三分之一片葉,
咁做可以減少植物光合作用時需要大量抽水上頂部供大量葉用,
亦可減低面積減少蒸發,當然亦都要將植物放喺陰涼處以免暴曬。
做到以上都唔一定成功,只不過可以增大機會,始終有啲植物比較易生根,有啲就比較難。
另外有啲植物需要用老枝扦插,有啲就需要嫩枝。
回復

ae86hkplants 發表於 2015-11-23 22:04:53 |顯示全部樓層
所以點解除舊泥換盆要修剪外圍或底層老葉,
除舊泥好多時都傷到大量根,就算留泥膽都會有損傷,
呢個時候泥上枝葉同泥下面既根唔得平衡,
枝葉多但正常無損傷既根少,咁就失去一向種植緊時候既平衡,
如果唔修下舊葉老葉,會增加瓜柴既風險。
回復

warren0713 發表於 2015-11-26 17:22:05 |顯示全部樓層
ae86hkplants 發表於 2015-11-23 22:04
所以點解除舊泥換盆要修剪外圍或底層老葉,
除舊泥好多時都傷到大量根,就算留泥膽都會有損傷,
呢個時候泥 ...

謝謝你詳細回覆,

其實以上既野我都有做,
不過可能葉 剪得唔夠多, 同埋太急無風乾,

依家我將主株再剪多D葉, 希望會慢慢復完啦
回復

123下一頁