求救! 蚯蚓廚餘發現大量不知明的小蟲(有圖)

作者: moon427 发表于 2015-10-23 10:24:20
2349 3
我在天台放了膠箱, 內放了木糠和蚯蚓
每天把廚餘(瓜果頭頭尾)放入去餵, 已快有一年
效果不錯, 蚯蚓都肥肥圓圓

但最近膠箱內出現超多! 系超多的小蟲
之前都會有小量, 今次是超大量, 不用翻土都已見牠們一堆堆!

我嘗試翻土, 但手已被牠們爬上, 不足10秒已有幾十隻爬到我手(毛管洞!!!!)
戴了手套都無用, 行動超快!!!
而且我翻極土, 完全翻不出蚯蚓@@
之前最少有過百條, 現在只找到2條, 而且很細少......

有隻爬了我身, 跟了回公司, 影了幾張算是清楚
想請問各位, 這是甚麼蟲, 對植物有害嗎?
暫時只發現在廚餘箱活動, 只會行, 不會飛
但都擔心會危害天台的其他植物
有藥可用嗎?

麻煩大家!
clly 發表於 2015-10-25 22:31:39 來自手機 |顯示全部樓層
睇完你寫都感覺到佢地好恐怖!佢地食左蚯蚓?
squarehead 發表於 2015-10-26 00:06:18 |顯示全部樓層
相信任何一個蚯蚓箱都會有mites既踨影,好難清除,想得到蚯蚓肥就要容忍worm bin mites既存在
現時氣溫非常適合蚯蚓生長,食物足夠的話只會越養越多,如果樓主箱內蚯蚓數量越來越少,表示箱內既環境變差,墊料變壞
原因可能係太濕,同投放食物既量遠遠超過蚯蚓所承受既能力有關
同其他堆肥一樣,餵蚯蚓同樣要講求碳氮比
參考吓孖吉大俠既有用資料:
控制廚餘堆肥的碳氮比例
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 73&fromuid=5602
(出處: 香港園藝館)

太平人 發表於 2016-4-20 22:25:58 |顯示全部樓層
您好,唔好意思。
想揾蚯蚓,請問要去邊度買?

我沒買過但是這種生物應該是魚餌或者某些冷血寵物的餌料?  發表於 2016-5-19 02:58