我的小溫室下自生自滅毛氈苔(dated 22 Oct 2015)

作者: Kiba 發表于 2015-10-13 07:11:15
2693 17

5月買返黎,搞左個小溫室比呢幾隻毛,住得算幾好,自我繁殖,生左唔少仔女。d相唔係咁清,因為隔住個膠箱影。

評分

查看全部評分

Victor9394 發表於 2015-10-13 15:26:48 |顯示全部樓層
種得幾好~
回復

Kiba 發表於 2015-10-13 15:58:06 來自手機 |顯示全部樓層
無個小溫室都好難種得靚!最大問題係控濕。
回復

Kiba 發表於 2015-10-13 18:00:02 來自手機 |顯示全部樓層
我就系比控湿呢样野搞唔掂,太湿上面个层会枯,之前用胶袋,而家用胶樽。我个温室好鸡下,怕失礼人。
回復

Hyttt 發表於 2015-10-13 23:56:58 來自手機 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2015-10-13 15:58
無個小溫室都好難種得靚!最大問題係控濕。

Actually they need more sunshire...
And mine was dead because it's too hot in summer...orz
回復

Kiba 發表於 2015-10-14 01:28:55 來自手機 |顯示全部樓層
我個diy溫室好雞下,大家唔好笑咁大聲,我臉皮好薄下,大家比下面。
回復

Kiba 發表於 2015-10-14 01:37:03 |顯示全部樓層

多謝版大比分我啊!
回復

Kiba 發表於 2015-10-14 01:42:32 |顯示全部樓層
Hyttt 發表於 2015-10-13 23:56
Actually they need more sunshire...
And mine was dead because it's too hot in summer...orz

我種係窗邊,都好熱同曬!要係窗加塊減光布先力保不失,至於太熱就要加d cheap雞保冷劑,唔知有無效,不過唔死得應該掂掛。
回復

Victor9394 發表於 2015-10-14 02:50:22 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2015-10-14 01:28
我個diy溫室好雞下,大家唔好笑咁大聲,我臉皮好薄下,大家比下面。

夏天應該會焗到半死
回復

Kiba 發表於 2015-10-14 13:15:01 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-10-14 02:50
夏天應該會焗到半死

好彩!夏天焗唔死,仲生左小bb,只係上層濕氣重,不利生長,而家研究緊,睇下有無改善。
回復

Victor9394 發表於 2015-10-14 13:59:29 |顯示全部樓層
篤幾個窿
回復

Kiba 發表於 2015-10-14 15:04:26 來自手機 |顯示全部樓層
我地想法一樣。睇下而家開唔開到花先,開唔到又枯就打佢幾槍。
回復

Hyttt 發表於 2015-10-14 22:35:16 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2015-10-14 01:42
我種係窗邊,都好熱同曬!要係窗加塊減光布先力保不失,至於太熱就要加d cheap雞保冷劑,唔知有無效,不 ...

而加搞到剩係想種北毛...雖然屋企得一棵咁大把(lol
回復

Hyttt 發表於 2015-10-14 22:35:16 |顯示全部樓層
Kiba 發表於 2015-10-14 01:42
我種係窗邊,都好熱同曬!要係窗加塊減光布先力保不失,至於太熱就要加d cheap雞保冷劑,唔知有無效,不 ...

回復

Kiba 發表於 2015-10-15 00:53:28 |顯示全部樓層
Hyttt 發表於 2015-10-14 22:35

我種過兩次北毛,都拜拜左,搞唔掂。
回復

Kiba 發表於 2015-10-22 02:15:09 來自手機 |顯示全部樓層
瘋狂的毛氈苔,種係密封環境,自我繁殖,以為要插葉先得,原來咁樣都得,不過就樣衰d。
回復

simoms 發表於 2015-10-25 21:59:27 來自手機 |顯示全部樓層
頂部最好穿返個洞,太陽晒住入面真係好高溫。可以用透明飲水杯,底部打個洞代替
回復

Kiba 發表於 2015-11-2 19:41:12 來自手機 |顯示全部樓層
simoms 發表於 2015-10-25 21:59
頂部最好穿返個洞,太陽晒住入面真係好高溫。可以用透明飲水杯,底部打個洞代替 ...

我有個隔熱網,盤野放係窗邊照曬,不過之前個溫室做得唔好,太矮,d濕氣聚得太低,絲葉生出黎葉尖就枯,而家比間大屋佢,情況改善左啦!

夏天小心啲 真係會死...  發表於 2015-11-2 22:03
回復