Hoya and his cousins Dischidias , Dischidiopsis

作者: sherimavis 發表于 2015-10-7 16:30:21
24045 390
sherimavis 發表於 2017-5-9 22:51:40 |顯示全部樓層

Dischidiopsis parasitica
眼樹蓮屬

種咗年半終於等到開花
滿心歡喜紅色花冧會開出美麗小花
等了又等......
睇清楚 , 原來咁樣就叫開晒
真係估佢唔到 ~

DSC_0529.JPG DSC_0531.JPG
DSC_0534.JPG DSC_0536.JPG

回復

B17 發表於 2017-5-9 23:23:22 |顯示全部樓層
成個電燈膽咁,開咗架啦
回復

sherimavis 發表於 2017-5-9 23:29:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-9 23:23
成個電燈膽咁,開咗架啦

咪就係囉.....
開頭都戇居居 , 點知花蜜都流出嚟啦~!!
仲要丁屎咁大粒 , 激死我~!!!!!
回復

B17 發表於 2017-5-9 23:39:27 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-5-9 23:29
咪就係囉.....
開頭都戇居居 , 點知花蜜都流出嚟啦~!!
仲要丁屎咁大粒 , 激死我~!!!!!   ...

算啦,唔種都種咗咯,都叫做有佢自已嘅特色
回復

八王爺 發表於 2017-5-10 15:28:15 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-5-9 15:51
無名
種咗年半終於等到開花

但這種不是毬蘭! 是玉荷包。

哎喲........打錯帖 , 應該空鳳嗰個先啱 , 總之多謝晒~!!! XDD  發表於 2017-5-10 15:59
多謝八王爺賞分~!!! ^^  發表於 2017-5-10 15:56
回復

sherimavis 發表於 2017-5-10 15:55:34 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-5-10 15:28
但這種不是毬蘭! 是玉荷包。

八王爺 , 係網上打玉荷包搵到好多荔枝之外
就係呢種 .......唔知係咪講緊呢樣呢 ~
不過我啲燈膽唔係呢啲喔

回復

B17 發表於 2017-5-10 19:51:22 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-5-10 15:55
八王爺 , 係網上打玉荷包搵到好多荔枝之外
就係呢種  .......唔知係咪講緊呢樣呢 ~
不過我 ...

大大竟然質疑王爺,反啦

睇真d確係同毬蘭有分別,毬蘭一條花枝散出所有花冧,婆b呢隻花枝有分枝
回復

Aking 發表於 2017-5-10 21:38:59 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-5-9 22:51
無名
種咗年半終於等到開花

呢種幾得意喎
原来又係蘿摩科,又叫愛元果、青蛙藤、綠元寶、金元寶,泡泡龍…
http://m.xuite.net/blog/hortwu239/wretch/143261362
回復

sherimavis 發表於 2017-5-11 17:16:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-10 19:51
大大竟然質疑王爺,反啦

睇真d確係同毬蘭有分別,毬蘭一條花枝散出所有花冧,婆b呢隻花枝 ...

冤枉大老爺喔~!!! 我呢啲無知婦嬬點敢對王爺無禮呢.....
買嗰時問老闆係唔係毬蘭....佢好順口 / 可能係求其話~~係呀~!
仲話係紅色
所以一路都當佢毬蘭咁種
而且網上搜尋玉荷包除咗荔枝就係搵到嗰樣植物
我好肯定唔係佢......唔知仲有冇其他同名植物 , 唔知提出疑問咋
回復

sherimavis 發表於 2017-5-11 17:21:09 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-5-10 21:38
呢種幾得意喎
原来又係蘿摩科,又叫愛元果、青蛙藤、綠元寶、金元寶,泡泡龍…
http://m.x ...

可惜我棵無名唔係呢種"玉荷包"
A小小大大知唔知佢係咩嚟架 , 好惆悵喔 ~
回復

Aking 發表於 2017-5-11 20:39:46 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-5-11 17:21
可惜我棵無名唔係呢種"玉荷包"
A小小大大知唔知佢係咩嚟架 , 好惆悵喔 ~   ...

應該係呢種喇! 佢啲葉變化多端,仲有變態葉,
好攪笑

http://chingmaio.pixnet.net/blog ... F%E4%B9%8B%E5%90%BB
回復

sherimavis 發表於 2017-5-11 23:11:13 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-5-11 20:39
應該係呢種喇! 佢啲葉變化多端,仲有變態葉,
好攪笑  

佢個大荷包係幾得意喔~!
不過真係唔似係
等我再影清楚啲比A小小大大睇吓
回復

Aking 發表於 2017-5-12 20:06:11 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-5-11 23:11
佢個大荷包係幾得意喔~!
不過真係唔似係
等我再影清楚啲比A小小大大睇吓   ...

但係啲花係一模一樣喎,葉子形狀會隨著環境會
改變的; 呢種都算係奇花異草,S小小大大在台灣
買嘅?

評分

查看全部評分

回復

川流不息 發表於 2017-5-13 01:08:51 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-5-11 17:16
冤枉大老爺喔~!!! 我呢啲無知婦嬬點敢對王爺無禮呢.....  
買嗰時問老闆係唔係毬蘭....佢好 ...

(插咀)

樓主, 試下用Dischidia pectenoides H.Pearsen 或就咁Dischidia pectenoides 呢個名googxx一下,

有D相既葉比較瘦長和薄, 又冇包包, 都幾似你果棵啊。

又或者樓主那棵都係Dischidia下面不同植物, 所以花似。

評分

查看全部評分

回復

sherimavis 發表於 2017-5-13 02:47:04 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-5-12 20:06
但係啲花係一模一樣喎,葉子形狀會隨著環境會
改變的; 呢種都算係奇花異草,S小小大大在台灣
買嘅? ...

唔該A小小大大 , 終於搵到喇~!
原來佢係Dischidiopsis parasitica , 都係眼樹蓮屬 , 所以花好似
冇咁遠...前年係 買架
回復

sherimavis 發表於 2017-5-13 02:52:06 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-5-13 01:08
(插咀)

樓主, 試下用Dischidia pectenoides H.Pearsen 或就咁Dischidia pectenoides 呢個名googxx一下,  ...

多謝大大提點喔~!!!
原來佢係 Dischidiopsis parasitica
Dischidiopsis 眼樹蓮屬都幾似樣
有你比個名再搵落去先易啲咋
真係唔該晒~!!!!
回復

川流不息 發表於 2017-5-13 11:05:08 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-5-13 02:52
多謝大大提點喔~!!!
原來佢係 Dischidiopsis parasitica
Dischidiopsis 眼樹蓮屬都幾似樣

唔好客氣~~~ 我係新手, 唔係大大呀!! XDD

咁啱上星期在BUNBUN買左棵小網葉小苗, 都係呢個屬既, 所以有少少印象上網搜時見過下
回復

Aking 發表於 2017-5-13 20:15:13 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-5-13 02:47
唔該A小小大大  , 終於搵到喇~!  
原來佢係Dischidiopsis parasitica , 都係 ...

S小小大大無端賞分比我嘅,我冇做過嘢喎
好奇怪!找 Dischidiopsis 或眼樹蓮屬都找不到,
一定要加埋parasitica 先搵到照片,完全冇中文
網頁,不過本館有花友種過,仲分享過添!
這網頁有少許種植資料:
http://gardinonursery.com/plants ... sis-parasitica.html
回復

Aking 發表於 2017-5-13 20:25:13 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-5-13 02:47
唔該A小小大大  , 終於搵到喇~!  
原來佢係Dischidiopsis parasitica , 都係 ...

估唔到個展會咁多好嘢賣!下次要預多啲時間,
仔細睇清楚有冇寶物先得
回復

sherimavis 發表於 2017-5-13 20:42:20 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-5-13 11:05
唔好客氣~~~ 我係新手, 唔係大大呀!! XDD

咁啱上星期在BUNBUN買左棵小網葉小苗, 都係呢個屬既, 所以有少 ...

我都係新手 , 多多指教~!!!
小網草係點樣架
大大喜歡啲植物都幾鬼別喔
回復