多肉植物LED 紅藍燈 問題

作者: 木守宮 發表于 2015-10-7 15:31:23
4680 8
比多肉植物用既 LED 紅藍燈

應該是 藍色燈既比例多過 紅色燈
                        定係
          紅色燈既比例多過 藍色燈嫁?

感謝大大
火柴人 發表於 2015-10-7 15:33:38 |顯示全部樓層

應該藍多紅小

希望大家唔好厭我長氣,周圍帖完又帖,因為我見好多人好似我甘,初頭無研究第一次買左LED燈返呢先發覺效果唔好。

所以以下資料希望幫到大家選擇

首先你的植物係唔係以下廠商建議照射直徑範圍?

3w建議照射直徑範圍15cm
5w建議照射直徑範圍30-40cm
7w建議照射直徑範圍40-50cm
9w建議照射直徑範圍60-70cm
12w建議照射直徑範圍80-90cm

第二不同植物
(開花,結果,多肉,葉菜)有不同的藍紅光比例要求,
詳情你可以起淘寶D植物燈廠商搵到。

你有時間可以睇下以下簡單的資料:

簡單D講植物對於光合作用需要的光線中的光譜主要為藍光紅光
(當然植物對其他顏色光譜都有可能需要到,
[之前新聞報導過太空站裡太空植菜係綠光+藍光+紅光]
但係現在主流的研究結論係藍光紅光所以唔好去爭論哩個問題先)

現在了解下光對植物生長有咩唔同作用先:
400 ~ 520nm(藍色)光線對於植物直接或間接影響植物胚軸的伸長、酶的調節和合成、氣孔的張開、葉綠體的成熟和光形態建成。
(簡單D理解為製造糖來做養份)

610 ~ 720nm(紅色)光線對於植物形態建成、調節植株高度具有重要影響。
(簡單D理解為誘導細胞分化,生長葉、莖、根、花、果)

萬分感謝~~  發表於 2015-10-7 16:19
回復

火柴人 發表於 2015-10-7 16:24:14 |顯示全部樓層
你可以考慮下4藍3紅哩個組合
回復

木守宮 發表於 2015-10-7 16:30:42 |顯示全部樓層
但如果月led 燈帶又得唔得呢?
回復

火柴人 發表於 2015-10-7 17:39:06 |顯示全部樓層
木守宮 發表於 2015-10-7 16:30
但如果月led 燈帶又得唔得呢?

led 燈帶係得既,不過要睇清楚型號,因為就算係藍紅色都唔代表光譜係藍光(450~470 nm)/紅光(620~660 nm)
同燈帶安裝上比較麻煩要自己買火牛,不過如果係大型植物工場都係用燈帶的.
回復

木守宮 發表於 2015-10-7 18:00:24 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-10-7 17:39
led 燈帶係得既,不過要睇清楚型號,因為就算係藍紅色都唔代表光譜係藍光(450~470 nm)/紅光(620~66 ...

你估鴨記d人會整嗎?
回復

火柴人 發表於 2015-10-7 20:04:53 |顯示全部樓層
木守宮 發表於 2015-10-7 18:00
你估鴨記d人會整嗎?

植物可用好似係叫5050 LED燈條鴨記有賣不過唔知整唔整

如果係E27燈頭 LED之前食蟲版Gun爺的帖有好詳情講深x都有得砌
http://hkplants.com/thread-177821-1-1.html
回復

木守宮 發表於 2015-10-8 15:48:22 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2015-10-7 20:04
植物可用好似係叫5050 LED燈條鴨記有賣不過唔知整唔整

如果係E27燈頭 LED之前食蟲版Gun爺的帖有好詳情講 ...

但有沒人買過TAOBAO果D燈~~?

我全部都係淘的  發表於 2015-10-8 18:07
回復

火柴人 發表於 2015-10-8 18:15:09 |顯示全部樓層
homeinuk  發表
C兄,點會厭你長氣呢。你講出泥都系想幫助新手,應該多謝,感激至系。 5知道LED 對於一般/普通的植物有無幫助生長的呢? Thx

你LED的意思係咩? 只要廠商說明係400 ~ 520nm(藍色)同610 ~ 720nm(紅色)就有助植物生長
回復